Zioła na obniżenie cukru. Jakie zioła warto stosować przy cukrzycy?

2020-09-17 7:24 Katarzyna Hubicz

Zioła nie wyleczą cukrzycy, jednak niektóre z nich - stosowane za zgodą lekarza - mogą być wsparciem dla osób chorych na cukrzycę lub mających stan przedcukrzycowy, gdyż obniżają poziom cukru we krwi i ułatwiają utrzymanie jego prawidłowych wartości, a także wspierają metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Które zioła na obniżenie cukru wybrać i jak je stosować?

Zioła
Autor: Getty Images

Zioła na obniżenie cukru warto stosować zarówno wtedy, kiedy poziom cukru we krwi jest lekko podwyższony, jak i przy stanie przedcukrzycowym czy wówczas, kiedy lekarz stwierdzi już cukrzycę. Zawarte w nich substancje usprawniają pracę wątroby i trzustki, wspierają prawidłową gospodarkę węglowodanową i prawidłowe przemiany glukozy pod wpływem insuliny.

Dlatego zioła na obniżenie cukru nie tylko obniżają poziom cukru, ale mogą również zmniejszyć lub niemal całkowicie wyeliminować dolegliwości towarzyszące wahaniom poziomu glukozy we krwi, np. zmęczenie czy napady głodu.

Warto stosować zarówno pojedyncze zioła o udowodnionym działaniu, jak i mieszanki ziół przygotowane bądź przez profesjonalistów (można je kupić w sklepach zielarskich lub aptekach), bądź własnoręcznie na podstawie przepisów opracowanych przez zielarzy.

Ważne jest jednak to, by zioła były odpowiednio dobrane i nie wchodziły w interakcje z lekami przepisanymi przez lekarza - dlatego tak istotne jest, by osoby, które chorują na cukrzycę (lub mają stan przedcukrzycowy) i przyjmują leki, ustaliły z lekarzem, czy w ich przypadku wchodzi w grę kuracja ziołowa. 

Spis treści

  1. Zioła na obniżenie cukru: które naprawdę działają?
  2. Zioła na obniżenie cukru - morwa biała
  3. Zioła na obniżenie cukru - mniszek lekarski
  4. Zioła na obniżenie cukru - cynamon
  5. Zioła na obniżenie cukru - szałwia lekarska
  6. Zioła na obniżenie cukru - kozieradka
  7. Ziołowe mieszanki ojca Klimuszko na cukrzycę

Zioła na obniżenie cukru: które naprawdę działają?

Wśród setek znanych nam ziół i roślin tylko niektóre z nich mają właściwości obniżające poziom cukier.

Za najskuteczniejsze zioła na obniżenie cukru uznawane są:

Zioła na obniżenie cukru - morwa biała

Morwa biała przypomina wyglądem białą jeżynę - jest od niej jednak dużo smaczniejsza.  Wyciąg z liści morwy białej ma właściwości obniżające poziom cukru, gdyż hamuje wydzielanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład sacharozy i skrobi, ograniczając tym samym ich przemianę w glukozę.

Napar z liści morwy zapobiega również wzrostom poziomu cukru we krwi po posiłku, pozwalając utrzymać prawidłowy poziom glukozy w surowicy krwi.  

Zioła na obniżenie cukru - mniszek lekarski

Mniszek lekarski zalecany jest szczególnie we wczesnych stadiach cukrzycy, zawiera bowiem inulinę, która pomaga uregulować poziom cukru i pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu, obniża także indeks glikemiczny pokarmów i spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia.

Mniszek lekarski dba również o właściwy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi i dobrze wpływa na przemianę materii. Działa również żółciopędnie i żółciotwórczo.  

Mniszek lekarski
Autor: getty images Popularny mlecz pobudza czynności wątroby oraz wspomaga wydzielanie żółci i soków trawiennych. Pozytywnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaleganiu w nich treści pokarmowej, przeciwdziałając zaparciom. Działa moczopędnie, dzięki czemu organizm lepiej oczyszcza się z toksyn. Dobrze jest pić mniszek lekarski po kuracjach antybiotykowych, aby zregenerować wątrobę. Można go stosować w postaci soku ze świeżych liści i wywaru z suszonych korzeni.

Zioła na obniżenie cukru - cynamon

W polskiej kuchni wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Tymczasem wyciąg z cynamonu zawiera przeciwutleniacze, które mogą regulować poziom glukozy we krwi poprzez stymulowanie receptorów dla insuliny znajdujących się na powierzchni błon komórkowych i zwiększanie ich wrażliwości na działanie tego hormonu - a to właśnie skutkuje obniżeniem stężenia cukru we krwi.

Cynamon
Autor: getty images Za najcenniejsze substancje prozdrowotne cynamonu uważa się aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, oraz wspomóc ich leczenie. Wyciąg z kory cynamonu oraz olejek cynamonowy stosowane są w zatruciach pokarmowych oraz biegunkach. Olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym, a wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka.

Zioła na obniżenie cukru - szałwia lekarska

Również szałwia może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, co dowodzą niektóre badania, zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że ekstrakt z szałwii obniżał poziom glukozy we krwi poprzez aktywację receptora, usuwającego z krwi nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych, co zwiększało wrażliwość na insulinę.

Z kolei jedno z  badań na ludziach dowiodło, że szałwia reguluje poziom cukru we krwi podobnie niektóre leki przeciwcukrzycowe. Badacze przypuszczają, że to zasługa zawartych w szałwii substancji czynnych, takich jak olejek eteryczny, garbniki, saponiny, triterpeny, flawonoidy, kwasy organiczne, a także witaminy i sole mineralne.

Szałwia
Autor: getty images Pomaga regulować obfite miesiączki i zmniejsza towarzyszące im dolegliwości bólowe. W okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i zmniejsza częstotliwość występowania nocnych potów. Dodatkowo ogranicza wahania nastroju i pomaga uporać się z bezsennością. Napar szałwiowy po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Pomaga też w leczeniu niestrawności i wzdęć. Napary z szałwii stosuje się do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, aft i pleśniawek, krwawiących dziąseł, do łagodzenia bólu gardła i zapalenia migdałków. Olejek eteryczny i flawonoidy zawarte w szałwii pomagają leczyć wypryski, trądzik, łuszczycę, grzybicę.

Zioła na obniżenie cukru - kozieradka

Poziom cukru we krwi regulują również nasiona kozieradki, zawierające 20-30 proc. substancji śluzowych oraz szereg cennych składników, w tym aminokwas 4-hydroksyizoleucynę, który zwiększa ilość insuliny uwalnianą przez komórki wysepek Langerhansa oraz polifenole poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę.

Kozieradka jedzona w postaci kleiku zmniejsza poposiłkowy wzrost stężenia glukozy, opóźnia bowiem opróżnianie żołądka.

Kozieradka
Autor: getty images Kozieradka łagodzi objawy choroby wrzodowej i obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Ochrania komórki wątroby w stopniu porównywalnym z powszechnie stosowaną w schorzeniach wątroby sylimaryną. Wyciągi z kozieradki wykazują działanie antybiotyczne i przeciwgrzybicze. Badania naukowe wykazują, że nasiona kozieradki mogą działać przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. W Azji wykorzystywane są do pobudzania laktacji. Gorące okłady z nasion kozieradki, są stosowane w leczeniu czyraków, ropni i owrzodzeń, a także drobnych urazów, stłuczeń i siniaków. W kosmetyce kozieradka zyskała sławę jako antidotum na wypadające włosy.

Ziołowe mieszanki ojca Klimuszko na cukrzycę

Oprócz pojedynczych ziół można również stosować mieszanki ziołowe - gotowe (w postaci fixów) lub przygotowane samodzielnie na podstawie przepisów opracowanych przez profesjonalistów. Jednymi z najpopularniejszych są mieszanki ojca Andrzeja Czesława Klimuszko.

Ziołowe mieszanki na cukrzycę ojca Klimuszko:

Mieszanka z 11 ziół:

Składniki:

  • 50 g korzenia mniszka lekarskiego
  • 50 g korzenia kozłka
  • 50 g liścia borówki czernicy
  • 50 g liści pokrzywy
  • 50 g liści brzozy
  • 50 g kwiatu bzu czarnego
  • 50 g liści szałwii
  • 50 g ziela fiołka trójbarwnego
  • 50 g owocu jałowca
  • 50 g ziela rutwicy
  • 50 g strąka fasoli

Z mieszanki przyrządzamy napar, który należy pić 3 razy dziennie po szklance na 20 minut przed posiłkiem.

Mieszanka z 10 ziół:

Składniki:

  • 50 g ziela rutwicy
  • 50 g owocu jałowca
  • 50 g ziela przywrotnika
  • 50 g kwiatostanu lipy
  • 50 g ziela poziomki
  • 50 g liści mącznicy
  • 50 g liści borówki czernicy
  • 50 ziela jemioły
  • 50 g ziela dziurawca
  • 50 g ziela tysiącznika

Z mieszanki przyrządzamy napar, który należy pić 3 razy dziennie po szklance na 20 minut przed posiłkiem.

Cukrzyca

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE