Morwa (biała i czarna) - właściwości prozdrowotne

2020-05-13 10:40

Morwa to roślina, której właściwości i działanie od lat są przedmiotem badań naukowców. Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa.

Spis treści

  1. Morwa biała na cukrzycę
  2. Morwa biała może zapobiec nowotworom
  3. Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo
  4. Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera
  5. Morwa - antybakteryjna oraz przeciwwirusowa
  6. Morwa na odchudzanie
  7. Morwa - zastosowanie w kuchni

Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin). Ich właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są właśnie morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona (Morus rubra L.).

W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

Przeciwwskazaniami do spożycia morwy są ciąża i laktacja.

O ziołach leczniczych

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.

Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.

Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

Przeciwcukrzycowa herbata z morwy białej - przepis

W Korei, Japonii i Chile liście morwy białej od dawna są wykorzystywane do przygotowywania Mon Tea - herbaty dla cukrzyków.

Aby przygotować herbatę przeciwcukrzycową, wystarczy zalać około 1 g liści morwy białej 100 ml gorącej wody (98°C) i zaparzać przez 3 do 5 minut. Z badań naukowców wynika, że tak przygotowana herbata pozwala zahamować aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie cukrów.

Natomiast inni badacze odkryli, że po spożyciu wodnych ekstraktów z liści morwy białej z sacharozą, poziom glukozy poposiłkowej obniża się u osób zdrowych oraz diabetyków po upływie 120 minut od podania naparu.

Morwa biała może zapobiec nowotworom

Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo

Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.

Potwierdzają to inne badania, przeprowadzone na myszach będących na diecie, która zawiera 1 proc. proszku z liści morwy. Odnotowano u nich znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach myszy. Z kolei azjatyccy naukowcy udowodnili, że butanolowy ekstrakt z liści tej rośliny hamuje utlenianie frakcji LDL we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt (konkretnie królików).

Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Morwa może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy hamuje tworzenie się oraz osłabia neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które, jak donosi coraz więcej naukowców, odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby.

Morwa - antybakteryjna oraz przeciwwirusowa

Udowodniono naukowo, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak:

Dodatkowo wykazano, że alkaloidy występujące w liściach i korze morwy, w tym wspomniany wyżej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, a pochodne flawonoidów mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa na odchudzanie

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

CZYTAJ TEŻ >> Czerwona herbata: nie tylko odchudzanie

Morwa - zastosowanie w kuchni

Owoce morwy dają podobne do jeżyn owoce, który ma różną barwę - barwy od białej poprzez różową, aż do czarnej. Dojrzewają one pod koniec lipca i szybko opadają. Są jadalne, chociaż smaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej (bardzo rzadko występującej w Polsce) – gdyż są soczyste i mają słodko-kwaśny smak (owoce morwy białej są raczej mdłe). W medycynie ludowej wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy i moczopędny.

Z ciemnych jagód morwy można wytwarzać dżemy, marmolady, soki i kompoty, wina, likiery oraz nalewki.

Bibliografia:

  1. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, "Postępy Fitoterapii" 2012, nr 4
  2. Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, "Postępy Fitoterapii" 2009, nr 3
  3. Rudkowska  E., Smutkiewicz  A., Han-Marek  M., Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, "Postępy Fitoterapii" 2006, nr 3
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.