Nalewka migdałowa – na wzmocnienie organizmu

2021-01-14 11:38 Magda Mazurek

Nalewka migdałowa nie jest zbyt popularna w Polsce. Same migdały zresztą też ustępują miejsca rodzimym orzechom. Ale warto o nich pamiętać, są bowiem bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik poprawiający pracę jelit oraz składniki mineralne i witaminy. Jak zrobić nalewkę z migdałów? Kiedy można ją stosować?

Nalewka z migdałów ma charakterystyczny smak i cudowny aromat. Zawiera także wiele witamin i minerałów, które naturalnie występują w migdałach. Znajdziemy w niej witaminę E, magnez, miedź i mangan. Migdały charakteryzują się także wysoką zawartości argininy – aminokwasu, który wchodzi w skład karnityny poprawiającej wydolność mięśni.

Spożywanie migdałów pomaga ustabilizować poziom cholesterolu, - obniżając frakcję LDL i podnosząc HDL. W związku z dobroczynnym działaniem na układ krwionośny pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i udaru

Nalewki są wykorzystywane w medycynie ludowej od wieków - pomagają na wiele dolegliwości, w tym świetnie rozgrzewając i zapobiegając infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Przygotowanie nalewki z migdałów nie jest wcale trudne! Jedynym minusem jest czas, jaki nalewka musi stać, aby była gotowa do spożycia. 

Potrzebujesz:

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się migdałami - musisz je sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórek. Skórki nadają migdałom gorzki smak, sprawią, że nalewka będzie bardzo cierpka. 
  2. Następnie migdały posiekaj i zalej wódką. Teraz nic nie dodawaj - zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce. Codziennie wstrząsaj.
  3. Po miesiącu zlej wodę, a migdały wyrzuć. Teraz dodaj skórkę z cytryny, cynamon i jeden goździk.
  4. Ponownie odstaw nalewkę w ciemne miejsce. Na tydzień.
  5. Po upływie tygodnia nalewkę wymieszaj z cukrem albo syropem cukrowym - uzyskasz go rozrabiając 0,25 g cukru w 250 ml wody.
  6. Rozlej do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Za 6 miesięcy produkt jest gotowy.

Nalewka z płatków migdałowych 

Jest to wersja niewymagająca parzenia i obierania migdałów ze skóry.  

  • kg płatków migdałowych
  • 0,5l wódki
  • 0,5l spirytusu
  • 2 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • cytryna
  • szklanka cukru i wody - znowu do przygotowani syropu cukrowego

Przygotowanie:

  1. Początek jest taki sam - zalewamy alkoholem płatki migdałowe, odstawiamy (ale ruszamy naczyniem!).
  2. Po miesiącu zlewamy i dodajemy dodatki. Po tygodniu rozrabiamy z syropem cukrowym i rozlewamy do butelek. 
  3. Za pół roku można już pić nalewkę z migdałów. 
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE