Uchroń się przed chorobami serca i jedz zielone warzywa liściaste
Spożywając tylko jedną filiżankę zielonych warzyw liściastych dziennie, możesz znacznie poprawić swój układ sercowo-naczyniowy. Dieta bogata w azotany może też okazać się pomocna przy dbaniu o zdrowe serce. Oto najnowsze wyniki naukowców!
To odkrycie zespołu badaczy z Edith Cowan University (ECU). Z przeprowadzonych badań wynika, że osoby, których dieta bogata jest w zielone warzywa liściaste, utrzymają serce w dobrej kondycji A to dzięki zawartości azotanów – dużą ich ilość można znaleźć, m.in. w sałacie, szpinaku, kapuście, rzodkiewce czy buraku ćwikłowym. O serce warto dbać, ponieważ choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Co roku zabierają one miliony istnień ludzkich.
Naukowcy przeanalizowali dane od ponad 50 tys. osób, które wzięły udział w duńskim badaniu „Danish Diet, Cancer and Health Study” przez okres 23 lat. Na ich podstawie wywnioskowali, że osoby spożywające więcej zielonych warzyw liściastych, miały o około 2,5 mmHG niższe skurczowe ciśnienie krwi. Do tego byli od 12 proc. do 26 proc. mniej narażeni na wystąpienie schorzeń układu krążenia.
Nad przebiegiem badań czuwała dr Catherine Bondonno z Instytutu Badań nad Odżywianiem ECU. Według niej wyniki badań pokazują, że spożywanie codziennie surowych warzyw bogatych w azotany, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, w szczególności zawału serca, udaru mózgu i niewydolności serca.
Wystarczy jeść jedną szklankę zielonych warzyw liściastych dziennie, aby zadbać o serce. Zdaniem naukowców nie były widoczne żadne inne korzyści u osób, które jadły większą ilość warzyw zawierających azotany. Można, jak zaleciła dr Catherine Bondonno, dodać też szklankę szpinaku do koktajlu owocowego jako uzupełnienie codziennej dawki zielonych warzyw liściastych w diecie. Wyniki badania ukazały się na łamach „European Journal of Epidemiolog”.
Dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste? Dietetyk odpowiada
O to, co kryją w sobie wyjątkowego zielone warzywa liściaste, zapytaliśmy dietetyczkę Celinę Kinicką z Centrum Medycznego Damiana: - Są one dobrym źródłem folianów, dlatego powinny być spożywane przez kobiety planujące ciążę oraz przyszłe. Zielone warzywa liściaste zawierają też dużą ilość błonnika pokarmowego (zalecane są przy odchudzaniu) oraz witaminę K, która wskazana jest przy problemach z krzepliwością krwi. Ze względu na dużą ilość antyoksydantów usprawniają procesy oczyszczania organizmu – wyjaśniła. Dodała też, że „warzywa te wymagają żucia, co korzystnie wpływa na zgryz i mięśnie żuchwy”.
Zdaniem dietetyk Celiny Kinickiej zielone warzywa liściaste (m.in. jarmuż, natkę pietruszki, sałatę, kapustę czy brokuły) można jeść bez ograniczeń – są one „bezkaloryczne i nie da się ich przedawkować”.