Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?

2022-01-27 18:03

Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie? Najlepiej codziennie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym przyśpiesza proces usuwania chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu. Jednak ile ząbków czosnku można jeść dziennie, by się wyleczyć? Jaki rodzaj czosnku jest najlepszy na grypę i przeziębienie? Dowiedz się, jak wyleczyć grypę czosnkiem.

Jak jeść czosnek, by wyleczyć grypę i przeziębienie?
Autor: Getty Images Czosnek potocznie zwany jest "naturalnym antybiotykiem". Wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje.

Spis treści

  1. Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?
  2. Jaki rodzaj czosnku skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?
  3. Kto nie powinien jeść czosnku?
  4. Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS

By wyleczyć grypę i przeziębienie, czosnek należy jeść regularnie. Wtedy obecne w czosnku związki siarki będą systematycznie zwalczały drobnoustroje i mobilizowały krwinki białe do obrony organizmu przed innymi wirusami i bakteriami. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy mogą pojawić się objawy niepożądane. Spożywanie czosnku w dużych ilościach może powodować wzdęcia. Ponadto może być przyczyną podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Ale UWAGA! Czosnek po poddaniu obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze (zachowuje jedynie działanie przeciwgrzybicze), w związku z tym unikaj jego gotowania. Nie poleca się smażenia czosnku, ponieważ również wtedy traci najwięcej swoich właściwości leczniczych.

Polecamy: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood

Jak jeść czosnek, aby wyleczyć grypę i przeziębienie?

2-3 ząbki surowego czosnku dziennie wystarczą, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, który ma podobne właściwości do penicyliny, należy go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Podczas zgniatania otwierają się bowiem błony komórkowe, które uwalniają allinazę - enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe. Spośród nich najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. To właśnie te substancję osłabiają wirusy odpowiedzialne za przeziębienie, czyli m.in. rinowirusy i koronawirusy, a także wirusy grypy. Podczas zgniatania czosnku dochodzi do uwolnienia jeszcze innej substancji czynnej - ajoenu, który wspiera limfocyty w walce z wirusami wywołującymi infekcję.

Czytaj też: Kiszony czosnek - antybiotyk i probiotyk w jednym

Jaki rodzaj czosnku skutecznie zwalczy grypę i przeziębienie?

Najlepiej sięgnąć po czosnek, który w Polsce występuje w stanie dzikim, czyli po czosnek niedźwiedzi, zielony, wężowy, syberyjski. Podejrzewa się, że mniej skuteczny może być czosnek importowany, np. z Chin.

Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku, można go przegryzać zieloną natką pietruszki, świeżą miętą, selerem, tymiankiem lub spożywać z lampką czerwonego wina.

Kto nie powinien jeść czosnku?

Kobiety karmiące piersią, które nie jadły czosnku w ciąży i ich dzieci w życiu płodowym nie przyzwyczaiły się do jego aromatu, powinny go unikać, ponieważ zapach może przenikać do mleka i zniechęcić dziecko do ssania piersi. Czosnku nie zaleca się również osobom z ostrym i przewlekłym nieżytem żołądka i jelit.

Szczególną ostrożność powinni zachować cukrzycy, a konkretnie osoby ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru). Osoby, które stosują insulinę w formie zastrzyków, przed zastosowaniem czosnku powinny skonsultować  się z diabetologiem.

W ograniczonej ilości spożywać go powinny kobiety w ciąży.

Syrop z czosnku na przeziębienie - PRZEPIS

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie syropu z czosnku nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom. Podobno ten naturalny antybiotyk jest skuteczniejszy niż powszechnie stosowany w przeziębieniach syrop z cebuli.

Jak zrobić syrop z czosnku? Zmiażdż kilka ząbków czosnku i wymieszaj je z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Do tak powstałej masy dolej pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Następnie przecedź przez sitko. Gotowy syrop z czosnku podawaj dziecku do picia trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.