MORWA (biała i czarna) na cukrzycę i nie tylko. Właściwości morwy

2019-05-15 14:28 Monika Majewska

Morwa to roślina, której właściwości i działanie od lat są przedmiotem badań naukowców. Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa.

Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin), których właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.

Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona (Morus rubra)

Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.

Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

To ci się przyda

Przeciwcukrzycowa herbata z morwy białej - przepis

W Korei, Japonii i Chile liście morwy białej od dawna są wykorzystywane do przygotowywania Mon Tea - herbaty przeciwdiabetycznej.

Aby przygotować herbatę przeciwcukrzycową, wystarczy zalać około 1 g liści morwy białej 100 ml gorącej wody (98°C) i zaparzać przez 3 do 5 minut. Z badań naukowców wynika, że tak przygotowana herbata pozwala zahamować aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie cukrów.

Natomiast inni badacze odkryli, że po spożyciu wodnych ekstraktów z liści morwy białej z sacharozą, poziom glukozy poposiłkowej obniża się u osób zdrowych oraz diabetyków po upływie 120 minut od podania naparu.

Morwa biała może zapobiec nowotworom

Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Dlaczego przybywa chorych na cukrzycę?

Obejrzyj wideo, aby dowiedzieć się, jakie są przyczyny cukrzycy.

Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo

Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.

Przeciwwskazaniami do spożycia morwy są ciąża i laktacja

Potwierdzają to inne badania, przeprowadzone na myszach będących na diecie, która zawiera 1 proc. proszku z liści morwy. Odnotowano u nich znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach myszy. Z kolei azjatyccy naukowcy udowodnili, że butanolowy ekstrakt z liści tej rośliny hamuje utlenianie frakcji LDL we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt (konkretnie królików).

Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Morwa może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy hamuje tworzenie się oraz osłabia neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które, jak donosi coraz więcej naukowców, odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby.

Morwa ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe

Udowodniono naukowo, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak: gronkowiec złocisty, salmonella (a konkretnie Salmonella paratyphi, która wywołuje dury rzekome) i Shigella dysenteriae - bakterię odpowiedzialną za rozwolnienie i bóle brzucha.

Dodatkowo wykazano, że alkaloidy występujące w liściach i korze morwy, w tym wspomniany wyżej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, a pochodne flawonoidów mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa na odchudzanie

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

CZYTAJ TEŻ >> Czerwona herbata: nie tylko odchudzanie

To ci się przyda

Morwa – zastosowanie w kuchni

Owoce morwy dają podobne do jeżyn owoce, który ma różną barwę - barwy od białej poprzez różową, aż do czarnej. Dojrzewają one pod koniec lipca i szybko opadają. Są jadalne, chociaż smaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej (bardzo rzadko występującej w Polsce) – gdyż są soczyste i mają słodko-kwaśny smak (owoce morwy białej są raczej mdłe). W medycynie ludowej wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy i moczopędny.

Z ciemnych jagód morwy można wytwarzać dżemy, marmolady, soki i kompoty, wina, likiery oraz nalewki.

Bibliografia:

1. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4
2. Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 3
3. Rudkowska  E., Smutkiewicz  A., Han-Marek  M., Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, „Postępy Fitoterapii” 2006, nr 3

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Janina Buczkowska
|

Jakie są różnice właściwości między morwą czarną i białą. ?

Vit
|

Na hiperglikemię roślina jest jak znalazł. Działa też zapierająco.

Kate
|

Dlatego pani schudla bo odstawila produkty zaczne!Sama herbata przy nadwadze nic nie wskora!

andgold
|

Nie bójcie się pić wywarów z morwy. Mam cukrzycę typu 2 i pije morwę od kilku miesięcy. Poziom cukru znacząco się zmniejszył . Proponuję do morwy dodać pokrzywę, która też częściowo pomaga przy cukrzycy. Efekt będzie bardzo pozytywny.

kicia
|

"nie zawierają najmniej toksyn..."
Polska język - trudna język.
Przed takim pisaniem proponuję ... ugryźć się w język

Ryba
|

Mam pytanie czy morwa biała forte w tabletkach 6000mg 2x dzienne to dobra dawka przy wadze 92 kg i wzroście 188 iegam trzy razy w tygodniu po 10 km i schudłam 10 kg w od września cukier spadł mi do 100 czyli norma . Ale podwyższonej wartości a pytam suplement brać przed posiłkiem rano czy w obiad a może lepiej przed kolacją pozdr

Tilia
|

Proszę o ostrożność w stosunku do tej publikacji. Poleca się tu ekstrakt metanolowy, można już nie ujrzeć więcej tego pięknego świata... Czy ktoś jeszcze to zauważył... Horror

Danuska-Duska
|

Od trzech tygodni pije 10 minut po kazdym posilku pol szklanki naparu z lisci bialej morwy. Nadcisnienie ,ktore mialam unormalizowalo sie , schudlam 4 kg i czuje sie swietnie. Nie mam ochoty na slodycze.Ograniczylam bardzo produkty maczne , ziemniaki. Jem mieso i warzywa Troche owocow. Mialam zagrozenie cukrzyca typu2 i za Jakis czas wybiore sie na ponowne badania. Wiecej sie tez ruszam. Zycie stalo sie znowu piekne. Pozdrawiam wszystkich .

myszka
|

Dlaczego na opakowaniach herbatek z morwy białej są różnice w zaparzaniu.Jest to trochę myląca ,bo nie wiadomo gdzie jest prawda.Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia. myszka

neska
|

Pani Dąbrowska zmarła w 2016r