MORWA (biała i czarna) na cukrzycę i nie tylko. Właściwości morwy

2019-05-15 14:28 Monika Majewska

Morwa to roślina, której właściwości i działanie od lat są przedmiotem badań naukowców. Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa.

Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin), których właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.

Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona (Morus rubra)

Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.

Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

To ci się przyda

Przeciwcukrzycowa herbata z morwy białej - przepis

W Korei, Japonii i Chile liście morwy białej od dawna są wykorzystywane do przygotowywania Mon Tea - herbaty przeciwdiabetycznej.

Aby przygotować herbatę przeciwcukrzycową, wystarczy zalać około 1 g liści morwy białej 100 ml gorącej wody (98°C) i zaparzać przez 3 do 5 minut. Z badań naukowców wynika, że tak przygotowana herbata pozwala zahamować aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie cukrów.

Natomiast inni badacze odkryli, że po spożyciu wodnych ekstraktów z liści morwy białej z sacharozą, poziom glukozy poposiłkowej obniża się u osób zdrowych oraz diabetyków po upływie 120 minut od podania naparu.

Morwa biała może zapobiec nowotworom

Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

materiał płatny
Synexus logo

Autor: Synexus

Synexus to międzynarodowa sieć przychodni, specjalizująca się w prowadzeniu badań klinicznych oraz programów kontrolnych.

Szczegółowa oferta badań, konsultacji i projektów badań klinicznych prowadzonych przez placówki Synexus w obszarze cukrzycy:

Dlaczego przybywa chorych na cukrzycę?

Obejrzyj wideo, aby dowiedzieć się, jakie są przyczyny cukrzycy.

Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo

Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.

Przeciwwskazaniami do spożycia morwy są ciąża i laktacja

Potwierdzają to inne badania, przeprowadzone na myszach będących na diecie, która zawiera 1 proc. proszku z liści morwy. Odnotowano u nich znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach myszy. Z kolei azjatyccy naukowcy udowodnili, że butanolowy ekstrakt z liści tej rośliny hamuje utlenianie frakcji LDL we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt (konkretnie królików).

Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Morwa może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy hamuje tworzenie się oraz osłabia neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które, jak donosi coraz więcej naukowców, odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby.

Morwa ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe

Udowodniono naukowo, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak: gronkowiec złocisty, salmonella (a konkretnie Salmonella paratyphi, która wywołuje dury rzekome) i Shigella dysenteriae - bakterię odpowiedzialną za rozwolnienie i bóle brzucha.

Dodatkowo wykazano, że alkaloidy występujące w liściach i korze morwy, w tym wspomniany wyżej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, a pochodne flawonoidów mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa na odchudzanie

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

CZYTAJ TEŻ >> Czerwona herbata: nie tylko odchudzanie

To ci się przyda

Morwa – zastosowanie w kuchni

Owoce morwy dają podobne do jeżyn owoce, który ma różną barwę - barwy od białej poprzez różową, aż do czarnej. Dojrzewają one pod koniec lipca i szybko opadają. Są jadalne, chociaż smaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej (bardzo rzadko występującej w Polsce) – gdyż są soczyste i mają słodko-kwaśny smak (owoce morwy białej są raczej mdłe). W medycynie ludowej wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy i moczopędny.

Z ciemnych jagód morwy można wytwarzać dżemy, marmolady, soki i kompoty, wina, likiery oraz nalewki.

Bibliografia:

1. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4
2. Jeszka M., Kobus-Cisowska J., Flaczyk E., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 3
3. Rudkowska  E., Smutkiewicz  A., Han-Marek  M., Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, „Postępy Fitoterapii” 2006, nr 3

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Janina Buczkowska
|

Jakie są różnice właściwości między morwą czarną i białą. ?

Vit
|

Na hiperglikemię roślina jest jak znalazł. Działa też zapierająco.

Kate
|

Dlatego pani schudla bo odstawila produkty zaczne!Sama herbata przy nadwadze nic nie wskora!

andgold
|

Nie bójcie się pić wywarów z morwy. Mam cukrzycę typu 2 i pije morwę od kilku miesięcy. Poziom cukru znacząco się zmniejszył . Proponuję do morwy dodać pokrzywę, która też częściowo pomaga przy cukrzycy. Efekt będzie bardzo pozytywny.

kicia
|

"nie zawierają najmniej toksyn..."
Polska język - trudna język.
Przed takim pisaniem proponuję ... ugryźć się w język

Ryba
|

Mam pytanie czy morwa biała forte w tabletkach 6000mg 2x dzienne to dobra dawka przy wadze 92 kg i wzroście 188 iegam trzy razy w tygodniu po 10 km i schudłam 10 kg w od września cukier spadł mi do 100 czyli norma . Ale podwyższonej wartości a pytam suplement brać przed posiłkiem rano czy w obiad a może lepiej przed kolacją pozdr

Tilia
|

Proszę o ostrożność w stosunku do tej publikacji. Poleca się tu ekstrakt metanolowy, można już nie ujrzeć więcej tego pięknego świata... Czy ktoś jeszcze to zauważył... Horror

Danuska-Duska
|

Od trzech tygodni pije 10 minut po kazdym posilku pol szklanki naparu z lisci bialej morwy. Nadcisnienie ,ktore mialam unormalizowalo sie , schudlam 4 kg i czuje sie swietnie. Nie mam ochoty na slodycze.Ograniczylam bardzo produkty maczne , ziemniaki. Jem mieso i warzywa Troche owocow. Mialam zagrozenie cukrzyca typu2 i za Jakis czas wybiore sie na ponowne badania. Wiecej sie tez ruszam. Zycie stalo sie znowu piekne. Pozdrawiam wszystkich .

myszka
|

Dlaczego na opakowaniach herbatek z morwy białej są różnice w zaparzaniu.Jest to trochę myląca ,bo nie wiadomo gdzie jest prawda.Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia. myszka

neska
|

Pani Dąbrowska zmarła w 2016r