Co oznaczają podwyższone TSH i prawidłowe FT4? [Porada eksperta]

2015-06-14 13:03 Barbara Grzechocińska

Moje TSH to 4,26 (norma 0,27-4,2), FT4 - 16,13 (norma 12,00-22,00). Badanie zrobiłam, bo od dłuższego czasu lekarze zwracają mi uwagę na podejrzany wygląd szyi i to, że nie mogę schudnąć po ciąży. Nie wiem, czy mam się spieszyć do endokrynologa czy raczej nie ma się czym przejmować.

Podwyższone TSH i prawidłowe FT4 świadczą o utajonej niedoczynności tarczycy. Wymaga leczenia. Wynik nic jednak nie mówi o przyczynach powiększenia tarczycy. Może więc warto byłoby zgłosić się do lekarza rodzinnego, który panią zbada, i określić tryb konsultacji endokrynologicznej.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Barbara Grzechocińska

Adiunkt Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przyjmuje prywatnie w Warszawie przy ul. Krasińskiego 16 m 50 (zapisy codziennie w godzinach 8-20).

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE