Grzybica (kandydoza) przełyku - przyczyny, objawy i leczenie
Grzybica przełyku najczęściej atakuje osoby z osłabionym układem odpornościowym, zwłaszcza chorych na AIDS. Częstość występowania kandydozy przełyku u osób z zespołem nabytego braku odporności wynosi aż 50 proc. Kto jeszcze jest narażony na rozwój grzybicy przełyku? Jak rozpoznać objawy choroby? Na czym polega leczenie?
Spis treści
- Grzybica (kandydoza) przełyku - przyczyny i czynniki ryzyka
- Grzybica (kandydoza) przełyku - objawy
- Grzybica (kandydoza) przełyku - diagnostyka
- Grzybica (kandydoza) przełyku - leczenie
Grzybica przełyku dotyka najczęściej osoby z osłabionym układem odpornościowym.
Grzybica (kandydoza) przełyku to choroba wywołana przez pasożytnicze grzyby. Grzybica przełyku początkowo powoduje pojawienie się białych nalotów na śluzówce przełyku. Kolejnym etapem choroby jest obrzęk śluzowej przełyku, który powoduje nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Jeśli nie zostanie podjęte odpowiednie leczenie, dojdzie do pojawienia się owrzodzeń błony śluzowej i dalszego jej niszczenia.
Grzybica (kandydoza) przełyku - przyczyny i czynniki ryzyka
Przyczyną grzybicy przełyku najczęściej są grzyby z rodzaju Candida, a szczególnie gatunek Candida albicans. Grzyb ten występuje u 40-80 proc. ludzi i należy do fizjologicznej flory przewodu pokarmowego. U osób zdrowych nie wywołuje objawów chorobowych. Jednak gdy dochodzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego, grzyb ten zaczyna nadmiernie się rozprzestrzenić i dawać objawy chorobowe.
Grzybica (kandydoza) przełyku - objawy
Grzybica przełyku w większości przypadków przebiega bezobjawowo i zostaje wykryta przypadkowo podczas wykonywania badań z innych powodów. Jedynie u niektórych pacjentów mogą się pojawić:
- ból podczas przełykania
W grupie ryzyka rozwoju kandydozy przełyku znajdują się przede wszystkim osoby z obniżoną odpornością, czyli np. osoby chore na AIDS, przyjmujące leki immunosupresyjne (np. osoby po przeszczepie), a także zmagające się z chorobami przewlekłymi (np. cukrzycą, chorobami autoimmunologicznymi), uzależnione od narkotyków i alkoholu, niedożywione, z niedoborem żelaza oraz witamin A, B1, B2.
Grzybica przełyku może też wystąpić u osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak achalazja przełyku (czyli jego zwężenie) i innymi, które przyczyniają się do zaleganie w nim treści pokarmowej.
Na grzybicę przełyku narażone są również osoby przyjmujące przewlekle leki przeciwwrzodowe obniżające pH żołądka, glikokortykosteroidy i antybiotyki, jak również hospitalizowane na oddziale intensywnej terapii oraz będące po zabiegach chirurgicznych czy badaniu endoskopowym górnej części układu pokarmowego.
Grzybica przełyku może wystąpić także u noworodków z małą masą urodzeniową oraz u osób starszych.
Grzybica przełyku w większości przypadków przebiega bezobjawowo.
- zgaga
- nudności
- uczucie ciała obcego w przełyku, które może powodować dyskomfort za mostkiem
- bóle okolicy kręgosłupa i pleców
Objawami towarzyszącymi mogą być gorączka, dreszcze i bóle brzucha.
Niekiedy o grzybicy przełyku może świadczyć obecność aft. Poza tym w połowie przypadków kandydozy przełyku stwierdza się współistniejącą grzybicę jamy ustnej.
Grzybica (kandydoza) przełyku - diagnostyka
W przypadku podejrzenia grzybicy przełyku wykonuje się gastroskopię, która uwidacznia zmiany na błonie śluzowej przełyku. Podczas badania można pobrać fragmenty zmienionych chorobowo tkanek do testów mykologicznych, dzięki którym wiadomo, na jaki lek wrażliwe są grzyby.
Grzybica (kandydoza) przełyku - leczenie
Jeśli choroba przebiega bezobjawowo, nie stosuje się żadnego leczenia. W pozostałych przypadkach leczenie grzybicy przełyku polega na doustnym stosowaniu antybiotyków. Jednak leki te mogą zaburzyć równowagę flory bakteryjnej. By temu zapobiec, jednocześnie przyjmuje się probiotyki. W cięższych przypadkach leki podaje się dożylnie.
Wskazane jest także stosowanie odpowiedniej diety. Z jadłospisu należy wyeliminować przede wszystkim cukier i produkty, które go zawierają (w tym owoce i soki owocowe), ponieważ jest on pożywką dla grzybów. Osoby z grzybicą przełyku nie powinny spożywać produktów z mąki pszennej (np. białego pieczywa). Na liście produktów zakazanych znajdują się także sery pleśniowe. Wskazane są warzywa i produkty bogate w białko (mleko, żółte i białe sery).
Porady eksperta