Mięsożerne bakterie - przecinkowce w Bałtyku. Objawy zakażenia Vibrio vulnificus

2019-08-26 14:35 Monika Majewska

Przecinkowce to mięsożerne bakterie występujące w wodach tropikalnych, jednak od kilku lat coraz częściej pojawiają się także w Bałtyku. Wszystko przez ocieplenie się klimatu. Osoby wypoczywające nad morzem powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ kontakt z przecinkowcami może się skończyć ciężkim zatruciem pokarmowym, amputacją kończyny, a nawet śmiercią. Sprawdź, gdzie jeszcze występują przecinkowce i jak można się nimi zarazić.

Przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus to mięsożerne bakterie, które normalnie występują w wodach stref tropikalnych. Jednak od kliku lat coraz częściej pojawiają się także w Bałtyku, który powszechnie jest uważany za chłodne morze. Wszystko przez ocieplanie się klimatu, które sprawia, że podczas naprawdę upalnych dni woda w Bałtyku jest o wiele cieplejsza niż zwykle.

W sezonie letnim 2019 - do początku sierpnia - w Niemczech zarejestrowano aż 5 przypadków zakażenia tymi bakteriami. Jeden z nich okazał się śmiertelny - starsza kobieta zmarła po kąpieli w Bałtyku w niemieckim kraju związkowym Maklemburgia-Pomorze Przednie.

Już w 2012 roku międzynarodowy zespół badaczy na łamach "Nature Climate Change" przekonywał, że polskie morze jest najszybciej ocieplającym się morskim ekosystemem na świecie. W latach 1982-2010 temperatura wody w Bałtyku rosła o 0,063–0,078 st. Celsjusza rocznie (w skali wieku daje to 6,3–7,8 stopni) i już w okresie letnim już dawno przekracza 20 st. Celsjusza.

A przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus rozmnażają się intensywnie właśnie wtedy, kiedy temperatura wody przekracza 20 st. Celsjusza. Co więcej, rozprzestrzeniają się tym szybciej, im cieplejsza jest woda - każdy wzrost temperatury o 1 stopień oznacza zwiększenie się liczby zakażeń o niemal 200 procent. Na rozwój tych mięsożernych baterii w Bałtyku ma wypływ również coraz mniejsze zasolenie wód. Przyczyną takiego stanu są częste deszcze, które również są spowodowane ociepleniem się klimatu.

Przecinkowce - jak można się zarazić?

Do zakażenia przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus dochodzi najczęściej wtedy, gdy osoba ze zranioną skórą kąpie się w skolonizowanej przez bakterie wodzie lub wypoczywa na plaży. W związku z tym nie powinno się wchodzić do morza, jeśli na ciele są zadrapania lub skaleczenia, którymi bakteria może wniknąć do organizmu. Warto wiedzieć, że na kontakt z przecinkowcami najbardziej narażone są osoby żyjące ok. 50 km od linii brzegowej Bałtyku.

Przecinkowcami można się zarazić nie tylko podczas kąpieli czy uprawiania sportów wodnych, lecz także jedząc skażone ryby i owoce morza. Obecność tych bakterii stwierdzono m.in. w krewetkach i ostrygach.

Przecinkowce - objawy zakażenia

Przecinkowce mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a także do stanów zapalnych żołądka czy zapalenia jelit. Choroby te mogą dawać różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego - najczęściej

Paciorkowce mogą być również przyczyną zapalenia tkanki łącznej (tzw. cellulitis). Wówczas pojawiają się:

  • silne zaczerwienie skóry przybierające odcień purpurowy
  • ból
  • pieczenie

Objawami współtowarzyszącymi są ból głowy, nudności i gorączka. Przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus są odpowiedzialne również za martwicze zapalenie powięzi - ostre zakażenie podskórnej tkanki łącznej, które często kończy się amputacją.

Ważne

Przecinkowce mogą doprowadzić do śmierci!

Przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus są szczególnie niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym, m.in. dzieci, osób starszych, a także tych zmagających się z przewlekłymi chorobami (np. cukrzycą) czy walczących ze zwykłym przeziębieniem. Jak jednak wynika z obserwacji, na zakażenie najbardziej narażone są osoby z przewlekłą niewydolnością wątroby.

U tych osób przecinkowce mogą doprowadzić do zagrażających życiu zakażeń, np. sepsy, czyli zespołu ogólnoustrojowej reakcji zapalnej.

Śmiertelność w przypadku zakażenia Vibrio vulnificus wynosi ok. 25 proc. Jeśli dojdzie do rozwoju sepsy, śmiertelność wzrasta do 50 proc. Większość pacjentów, u których doszło do rozwoju posocznicy, umiera zwykle w ciągu 48 godzin od zakażenia.

Przecinkowce - leczenie

Nie ustalono optymalnej metody leczenia zakażenia przecinkowcami. Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne (AMA) i Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) zalecają podawać pacjentom m.in. antybiotyki z grupy chinolonów.

To ci się przyda

Przecinkowiec może wywołać także cholerę

Przecinkowiec szczepu Vibrio vulnificus pochodzi z tej samej rodziny co bakteria wywołująca cholerę - przecinkowiec cholery (Vibrio cholerae). Bakteria ta szerzy się głównie w krajach o niskich standardach higieniczno-sanitarnych. Jej głównym nośnikiem jest woda.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Michał
|

Mięsożerne bakteria. Ręce mi opadają. Coś takiego na stronie Poradnika Zdrowie. Jest to mylące i niepoprawne merytorycznie. Drobnoustroje nie odżywiają się bezpośrednio tkankami człowieka. Uszkodzenia powodują toksyny wydzielane przez te drobnoustroje.

Różyczka89
|

strach co się dzieje teraz z bałtykiem. nie dość że są tam tony chemikaliów to jeszcze jakieś bakterie nowe sie pojawiają przez ten cieplejszy klimat ;/ nawet te sinice.... kiedys ich aż tak nie było... nie słyszało się o tym co roku... i większość wakacji..

meg
|

miesozerne bakterie....tak, ogryzają kawałki miesa, jak tylko poczują krew; ręce opadają jak się to czyta; po prostu: biorą udział w degradacji białek, roznego pochodzenia, a smiertelnosc wynika z zakazenia komórek i wydzielania toksyn; ot, co; trzeba mieć pecha;