Zatrucie pokarmowe - objawy. Domowe sposoby na zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe nie tylko jest kłopotliwe, ale przede wszystkim świadczy o gwałtownej reakcji organizmu na szkodliwe patogeny. Zatruciu pokarmowemu najczęściej towarzyszą objawy ze strony układu pokarmowego, choć nie tylko. Jak leczyć zatrucie? Co jeść przy zatruciu pokarmowym? Oto kilka sprawdzonych i bezpiecznych metod leczenia.
Spis treści
- Przyczyny zatruć pokarmowych
- Etapy zakażenia przewodu pokarmowego
- Biegunka – metody leczenia
- Nawadnianie przy zatruciach pokarmowych
- Dieta przy zatruciach pokarmowych
- Zioła na zatrucia pokarmowe
Kiedy dopada nas biegunka, wymioty, złe samopoczucie – popularnie mówimy, że to zatrucie pokarmowe. Tak naprawdę termin ten odnosi się do bardzo burzliwych, ciężkich przebiegów infekcji bakteryjnych z wytwarzaniem toksyn (salmonelloza, zatrucia gronkowcowe, czerwonka). Zwykle jednak, zwłaszcza latem, występują łagodniejsze infekcje i zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego, z którymi można sobie skutecznie poradzić. Jak to zrobić?
Przyczyny zatruć pokarmowych
Zaburzenia pokarmowe, mdłości, sensacje żołądkowe, złe samopoczucie, bóle głowy i mięśniowe, a nawet gorączka, mogą być spowodowane:
- spożyciem nieświeżych lub źle przechowywanych pokarmów,
- zmianą wody,
- spożywaniem dużych ilości surowych owoców i warzyw – niedostatecznie umytych.
W konsekwencji może dojść do infekcji wirusowej lub bakteryjnej oraz rozregulowania zdrowej flory bakteryjnej jelit.
Ochronna flora jelitowa jest naszą barierą przed zatruciami i niestrawnością. Jej równowagę zakłóca zła dieta bogata w cukier – ulubione pożywienie chorobotwórczych bakterii.
Zagrożeniem bywa też woda, kiedy podróżujemy do dalekich krajów – ma często odmienny skład mikroflory, z czym nie radzą sobie nasze jelita.
Odrębną kategorię kłopotów stanowią nietolerancje i alergie pokarmowe, które sprawiają, że musimy unikać niektórych potraw (np. jajek, orzechów, ryb, mleka).
A najmocniej dziesiątkują naturalną florę jelit antybiotyki, podawane w nadmiarze i bez długotrwałej terapii probiotykowej (nawet około 3-4 miesiące po zakończeniu leczenia).
Etapy zakażenia przewodu pokarmowego
Sensacje i gwałtowna reakcja przewodu pokarmowego przebiegają etapami. Jest to związane z tym, jak doszło do zakażenia:
- Kiedy patogenny czynnik (wirusy, bakterie lub toksyny) trafi do żołądka, następują nudności i wymioty, ból brzucha. W ten sposób organizm próbuje się go pozbyć – wywołując wymioty.
- Kiedy szkodliwy czynnik znajdzie się w jelitach – dolnym odcinku przewodu pokarmowego, pojawiają się gazy, uczucie przelewania, ból oraz biegunki. Zwykle mocno sfermentowane. Przy silnej infekcji możliwa jest też gorączka.
Jedno z najgroźniejszych zatruć pokarmowych może nastąpić po zjedzeniu trujących leśnych grzybów. Wówczas trzeba bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem. Zatrucie grzybami może być bardzo niebezpieczne – także śmiertelnie.
Objawy to nudności, biegunka i wymioty, ale możliwe są też nietypowe symptomy:
- uderzenie gorąca,
- silne poty,
- ból głowy,
- spadek ciśnienia,
- zapaść.
Toksyny zawarte w grzybach mogą atakować też nasz układ nerwowy i układ krążenia. Przy czym objawy zatrucia mogą wystąpić nawet do kilkunastu godzin po zjedzeniu grzybów.
Biegunka – metody leczenia
Biegunka to naturalny odruch obronny organizmu. Dobrze jest jej, w miarę możliwości, nie tłumić. Zażywanie leków przeciwbiegunkowych zarezerwujmy dla wyjątkowych sytuacji, kiedy problem dopada nas np. w podróży czy w pracy. Stosując leki hamujące biegunkę, można się nabawić zaparcia, ale przede wszystkim zatrzymujemy terapeutyczny proces oczyszczania jelit.
Warto rozważyć zastosowanie węgla aktywowanego, który ma działanie pochłaniające toksyny w przewodzie pokarmowym. Trzeba go jednak przyjmować o porze innej niż pozostałe leki, bo może osłabić ich działanie.
Rozwiązaniem są też absorbenty, czyli proszek tworzący zawiesinę, która wchłania płyny z przewodu pokarmowego, jednocześnie uwalniając go od wywołujących zatrucie mikroorganizmów. Jednak to działania doraźne. Najskuteczniejsze są te, które wspierają naturalne zasoby organizmu do poradzenia sobie z problemem.
W naturalnych terapiach wykorzystuje się np. probiotyki – ze szczepami zapobiegającymi sensacjom jelitowym – z grupy Lactobacillus rhamnosus GG, które wzmacniają obronną funkcję mikrobiomu jelitowego.
Bardzo skutecznym rozwiązaniem są też leki homeopatyczne, które można dobrać do indywidualnych objawów związanych z biegunką, ale też i wymiotami, niestrawnością czy złym samopoczuciem:
- arsenicum album – preparat zalecany od pierwszych oznak zatrucia, któremu towarzyszą biegunka, osłabienie, wymioty oraz gorączka. Warto połączyć go z homeopatycznym preparatem ipeca, który niweluje skłonność do wymiotów.
- podophyllum peltatum – zalecany jest przy biegunce, zwłaszcza jeśli ma ona charakter wybuchowy, jest wodnista, obfita i bolesna, a towarzyszą jej często gazy, wzdęcia i wyczerpanie.
- nux vomica - przyjdzie z pomocą, jeśli czujemy, że „coś nam leży na żołądku”, mamy nudności, wymioty, skurczowe bóle i odczuwamy ciężkość w nadbrzuszu.
- Po china rubra warto sięgnąć, jeśli silne osłabienie po przebyciu zatrucia utrzymuje się przez pewien czas po chorobie. Pomoże ona odzyskać siły i przywrócić prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego.
Nawadnianie przy zatruciach pokarmowych
Kiedy dopadną nas silne sensacje: biegunka i wymioty – warto szybko reagować na zatrucie pokarmowe, by wesprzeć organizm w walce o powrót do równowagi. Najważniejsze jest nawadnianie.
Utrata płynów to poważny i często bagatelizowany problem. Może skutkować złym samopoczuciem, sennością, mdłościami, a nawet prowadzić do omdlenia.
W zapobieganiu problemom pomocna będzie mieszanka elektrolitów – zwiększa wchłanianie wody i uzupełnia straty mikroelementów. Jest dostępna w aptece w formie saszetek z proszkiem do rozpuszczania.
Jeśli nie możemy zaakceptować charakterystycznego lekko słonego smaku, a wymioty są nasilone, popijajmy płyny (nawet lekką herbatę czy wodę) małymi łykami, co 5-10-15 minut.
Napój do nawadniania powinien być raczej chłodny i neutralny w smaku. Gorący i gorzki może potęgować odruch wymiotny.
Czytaj też: Botulizm: zatrucie jadem kiełbasianym
Dieta przy zatruciach pokarmowych
Kiedy uda nam się uporać z pierwszymi objawami zatrucia, wskazana jest lekkostrawna dieta, która pomoże uregulować i pobudzić pracę układu trawiennego, bez obciążania go. Można spróbować zjeść:
- kleik ryżowy,
- kleik owsiany,
- ryż na wodzie z duszonym jabłkiem,
- pieczywo chrupkie,
- lekki rosół,
- jajko ugotowane na miękko
- czy kromkę chleba z masłem.
Oczywiście podążajmy za głosem organizmu – jeśli brak nam apetytu, nie zmuszamy się do jedzenia, pilnując jedynie nawadniania.
Zioła na zatrucia pokarmowe
Lżejsze sensacje żołądkowo-jelitowe można też łagodzić, stosując napary ziołowe. Mdłości i wymioty może pomóc opanować napar z liści mięty oraz z korzenia imbiru.
Z kolei odwar suszonych jagód leśnych działa przeciwbiegunkowo. Herbatka z ziela krwawnika może złagodzić ból brzucha ze skurczami jelit.
Polecany artykuł:
Porady eksperta