Zatrucia pokarmowe spowodowane gronkowcem złocistym Staphylococcus aureus są szczególnie częste w okresie letnim. Wynikają ze spożywania pokarmów (np. mięsa, mleka i jego produktów, kremów jajecznych) niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych lody, produktów spożywczych długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia egzotoksyn gronkowcowych obecnych w pokarmie już przed jego przyjęciem. Szybkie ich wchłanianie w obrębie żołądka wywołuje nudności i wymioty, które często powodują usunięcie źródła zakażenia. Toksyny gronkowcowe są ciepłostałe, więc gotowanie nie powoduje ich zniszczenia. Gronkowce rozmnażają się w warunkach wysokiego stężenia białka, soli lub cukru, bez koniecznej obecności innych współorganizmów.
Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy
- bóle brzucha
- nudności
- biegunka
- podwyższona temperatura
- zapaść (w nielicznych przypadkach)
Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - leczenie
Leczenie zatrucia pokarmowego gronkowcem w niektórych poważnych przypadkach wymaga hospitalizacji. Najczęściej przy wystąpieniu schorzenia konieczne jest ustalenie właściwej diety oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Leczenie gronkowcowych zatruć pokarmowych polega na wyrównaniu gospodarki wodnoelektrolitowej i podawaniu leków przeciwbólowych.
Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - profilaktyka
Osoby produkujące żywność (kremy, ciasta, lody) muszą szczególnie dbać o higienę i zachować ostrożność - ropiejący palec czy czyrak na twarzy wystarczy, by zatruć lody, a przy okazji wielu ludzi. Należy tez pamiętać, aby wędliny o krótkiej trwałości zawsze kupować świeże i przechowywać krótko. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno. Nie zaleca się także spożywać potraw niedopieczonych czy niedogotowanych. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, a mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy. Łatwo psujące produkty należy przechowywać w lodówce, bowiem temperatura 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.
Porady eksperta