Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy i leczenie zarażenia gronkowcem

2011-11-10 11:40 Natasza Socha-Chyrzyński

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe to skutek zjedzenia pokarmów do których dostały się bakterie gronkowca. Gronkowiec złocisty jest wszędzie. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć ulubionym podłożem gronkowców są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa lub ryb.

Zatrucia pokarmowe spowodowane gronkowcem złocistym Staphylococcus aureus są szczególnie częste w okresie letnim. Wynikają ze spożywania pokarmów (np. mięsa, mleka i jego produktów, kremów jajecznych) niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych lody, produktów spożywczych długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia egzotoksyn gronkowcowych obecnych w pokarmie już przed jego przyjęciem. Szybkie ich wchłanianie w obrębie żołądka wywołuje nudności i wymioty, które często powodują usunięcie źródła zakażenia. Toksyny gronkowcowe są ciepłostałe, więc gotowanie nie powoduje ich zniszczenia. Gronkowce rozmnażają się w warunkach wysokiego stężenia białka, soli lub cukru, bez koniecznej obecności innych współorganizmów.


Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy

  • bóle brzucha
  • nudności
  • biegunka
  • podwyższona temperatura
  • zapaść (w nielicznych przypadkach)

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - leczenie

Leczenie zatrucia pokarmowego gronkowcem w niektórych poważnych przypadkach wymaga hospitalizacji. Najczęściej przy wystąpieniu schorzenia konieczne jest ustalenie właściwej diety oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Leczenie gronkowcowych zatruć pokarmowych polega na wyrównaniu gospodarki wodnoelektrolitowej i podawaniu leków przeciwbólowych.

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - profilaktyka

Osoby produkujące żywność (kremy, ciasta, lody) muszą szczególnie dbać o higienę i zachować ostrożność - ropiejący palec czy czyrak na twarzy wystarczy, by zatruć lody, a przy okazji wielu ludzi. Należy tez pamiętać, aby wędliny o krótkiej trwałości zawsze kupować świeże i przechowywać krótko. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno. Nie zaleca się także spożywać potraw niedopieczonych czy niedogotowanych. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, a mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy. Łatwo psujące produkty należy przechowywać w lodówce, bowiem temperatura 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Przemek
|

Witam serdecznie od kilku juz dni moje dziecko lat 5 meczy uporczywy kaszel i bole brzucha , dziecko nie ma biegunki i wymiotow , poczatkowo myslalem ze to choroba lokomocyjna niestety nie , nie zaobserwowalem takze podniesienia temperatury ciala lub innych dolegliwosci , prosze o porade , na chwile obecna podaje dziecku syrop na kaszel i zapobiegawczo paracetamol dla dzieci raz dziennie
pozdrawiam