Syrop z mniszka lekarskiego nie tylko na kaszel. Jakie właściwości lecznicze ma miód z mniszka?

2019-05-27 9:11 Monika Majewska

Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma syrop z mniszka lekarskiego.

Spis treści

  1. Syrop z mniszka lekarskiego - właściwości
  2. Syrop z mniszka - dlaczego jest zdrowy?
  3. Syrop z mniszka - przepis. Jak zrobić miód z mniszka?
  4. Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie
  5. Syropu z mniszka lekarskiego - przeciwwskazania

Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni czy łodygi tej rośliny. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego wiele osób mówi o nim: miód z mniszka. Syrop z mniszka lekarskiego, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel.

Syrop z mniszka lekarskiego - właściwości

Jednak miód z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu cennych składników, takich jak:

  • witamina A, witamina C i witamina D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
  • triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe.

Syrop z mniszka - dlaczego jest zdrowy?

Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.

  • układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
  • infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
  • wspomaganie leczenia schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
  • wspomaganie leczenia miażdżycy
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
  • oczyszczanie organizmu z toksyn

Syrop z mniszka - przepis. Jak zrobić miód z mniszka?

Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.

Syropu z mniszka lekarskiego - przeciwwskazania

Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych.

Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy. Dla nich jest przeznaczony jedynie napar z kwiatów mniszka lekarskiego.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Artek
|

Mlecz to nie mniszek

Kr@k
|

Mam cukrzycę 2. Jem 3 jaj sadzone tygodniowo i słodzę cukrem brzozowym. Moje motto: Jeść, ....., nie żałować cukrzyca musi pofolgować!

Ola
|

U mnie stoi od 3 czy 4 lat. Dodaję go do piernika zamiast miodu.

Renia
|

Taka ilość cukru wydaje mi się służy jako konserwant i dla osłodzenia goryczki jaki mniszek posiada. Do tego nie pijemy tego litrami a jedynie 2-3 łyżeczki dziennie.

Milanos
|

Najlepszy jest wywar z mięty, także węgiel kamienny pomaga, ale lepszy jest węgiel aktywny.

zosia
|

Nie wiem czy taki zdrowy z tą ilością cukru.

paweł
|

Mam pytanie czy ten syrop z mniszka jest także przeciw biegunce ?

Zbychoo
|

Miód z mniszka można przechowywać do następnej wiosny, kiedy będziemy robić świeży miodek (a nawet dłużej jeśli nie mętnieje) lub do momentu kiedy zacznie fermentować. Gdyby zaczął fermentację to można dolać wody w odpowiedniej proporcji i poczekać aż się zrobi miód pitny z mniszka :-)

MONIA
|

witam jak długo mozna przechowywac miód z mniszka ?

BARBARA
|

Miodek wyszedł pyszny, ale baaardzo gęsty. Łyżeczka się wygina, gdy wybieram go ze słoiczka. Czy coś mogę jeszcze z tym zrobić?