Naturalne WITAMINY lepsze niż syntetyczne

2009-07-29 11:55 Magdalena Wróblewska

Z naturalnych witamin, czyli pochodzących z warzyw i owoców, organizm czerpie więcej korzyści niż z ich syntetycznych odpowiedników. Dzieje się tak, ponieważ poza witaminami z jedzeniem dostarczamy organizmowi również inne związki, których nie ma w pigułkach.

Niemal wszystkich witamin dostarczają nam świeże warzywaowoce. Z wyjątkiem witaminy D, która jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych (trochę jej też w rybach morskich), oraz B12 – występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z naturalnych witamin organizm czerpie więcej korzyści niż z ich chemicznych odpowiedników. Dzieje się tak, ponieważ poza witaminami z jedzeniem dostarczamy organizmowi również inne związki, których nie ma w pigułkach. Niektóre przedłużają trwałość witamin, inne ułatwiają ich przyswajanie, a nawet potęgują działanie. Np. flawonoidy zawarte w niektórych owocach (aronia, jagody, borówki) przedłużają trwałość wymiataczy wolnych rodników, czyli witamin C, A, E. Jeśli więc połkniesz multiwitaminę, to nie będzie to samo, jakbyś zjadła winogrona.

Naturalne witaminy lepsze niż syntetyczne

Witaminy syntetyczne można przedawkować, co w przypadku naturalnych związków jest znacznie trudniejsze. Dotyczy to zwłaszcza witamin A, E, D i K rozpuszczalnych w tłuszczach. Jeśli łyka się je w duzych dawkach, mogą kumulować się w organizmie i zaszkodzić. Nadmiar witaminy A zakłóca pracę wątroby, serca, układu nerwowego. W przypadku kobiet w ciąży może prowadzić do wad rozwojowych dziecka. Przedawkowanie witaminy D grozi przewlekłym zmęczeniem, chudnięciem, w skrajnych przypadkach zwapnieniem tkanek miękkich, np. nerek, serca, płuc czy naczyń krwionośnych. Nadmierna ilość witaminy E powoduje osłabienie, senność, pogorszenie sprawności mięśni, a witaminy K – prowadzi do anemii, żółtaczki i uszkodzenia mózgu. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, których nadmiar jest usuwany z organizmu z moczem, też maja skutki uboczne, jeśli się je przedawkuje. Witamina C może uszkodzić nerki, a witamina B6 – nerwy. Sprawa bezpieczeństwa syntetycznych witamin budzi coraz większe kontrowersje. Niektóre badania wykazują, że witaminy A i E zamiast zmniejszyć ryzyko śmierci, mogą je nawet zwiększać.

Bezcenne dla życia witaminy

Witaminy to związki organiczne niezbędne do życia (z łac. vita, czyli życie, i amina – nazwa związku organicznego zawierającego zasadową grupę aminowąNH2). Nie dostarczają kalorii, ale organizm potrzebuje ich, żeby zamienić substancje odżywcze w energię. Pozbawiony witamin szybko się starzeje, traci siły, choruje. Nie są materiałem budulcowym, lecz bez nich nie może się obyć żadna komórka. To dzięki witaminom i enzymom odbywa się skomplikowany proces przetwarzania dostarczonego pożywienia, powolnego rozkładania go na coraz prostsze substancje i przyswajania przez organizm.
Obecność witamin w organizmie i ich role w przemianie materii medycyna odkryła dopiero na początku XX wieku. Wcześniej uważano, że do wzrostu i wszystkich życiowych funkcji potrzebujemy tylko białek, węglowodanów, tłuszczów, minerałów i wody. Od tamtego czasu poznaliśmy już kilkanaście witamin. Są wśród nich rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), które organizm gromadzi w tkankach, zatem nie trzeba ich dostarczać codziennie, oraz rozpuszczalne w wodzie (C, z grupy B) – nie można ich magazynować, więc trzeba je codziennie uzupełniać.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Ewelina
|

Mi w zielarskim polecono stosować koncentrat pierzgi pszczelej w kapsułkach :D szukałam naturalnej multiwitaminy, żeby zastąpić garść witamin jakie zawsze brałam no i się udało

Natura
|

"Witamina C może uszkodzić nerki" z tym stwierdzeniem niestety się nie mogę zgodzić, jest to błędne założenie.
Nasz organizm świetnie sobie radzi z wydalaniem nadmiaru Wit.C.
Dzieje się w to w sposób dwufazowy:
Pierwsza Faza – występuje wtedy, kiedy koncentracja witaminy C we krwi jest niska, tj poniżej 70 μM/l. Wtedy w nerkach zachodzi reabsorbcja witaminy C z moczu, czyli witamina C wraca z powrotem do organizmu.
Druga Faza – ma miejsce wtedy, kiedy koncentracja witaminy C we krwi jest wysoka. Wtedy nerki pozwalają na "przelew" jej nadmiaru do moczu i usunięcie z organizmu.

W przypadku jej braku, organizm za wszelką cenę stara się utrzymać jej wysoki poziom tam, gdzie najbardziej tego potrzebuje. Oznacza to, że w celu utrzymania odpowiedniego i ciągłego poziomu w neutrofilach nastąpi zmniejszanie jej ilości w innych tkankach, gdzie może dochodzić do poważnego niedoboru.

Osobiście spożywam Kwas L-askorbinowy, około 5g dziennie i nie mam z tego powodów żadnych problemó

sok
|

Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci świeżo wyciśniętego soku. Organizm najlepiej czerpie witaminy i minerały z soku, i co ważne również lecznicze enzymy, ale tylko gdy wyciśniemy go przy użyciu wyciskarki - sok nie może stykać się z metalem czy plastikiem, wtedy tracimy enzymy.