Jak zrobić syrop lawendowy? Domowy przepis nie tylko na odchudzanie
Syrop lawendowy to aromatyczny dodatek o wyjątkowych właściwościach, który zyskuje coraz większą popularność w kuchni i domowej apteczce. Dzięki swojemu relaksującemu zapachowi i naturalnym składnikom, syrop z lawendy idealnie sprawdza się jako składnik lemoniady, herbaty, deserów, a nawet koktajli. Dowiedz się, jak zrobić syrop lawendowy w domu, jakie ma zastosowania i dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką.

Badania kliniczne przeprowadzone w Iranie w 2023 wykazały, że codzienne spożycie 9 ml syropu lawendowego dwa razy dziennie przez 21 dni znacząco łagodziło nasilenie kaszlu u pacjentów z łagodnym i umiarkowanym COVID-19 oraz zwiększało satysfakcję z leczenia. Dodatkowo badanie pilotażowe pokazało, że ten sam syrop znacząco przyspieszał poprawę węchu bez działań niepożądanych. A zatem jak samodzielnie przygotować domowy syrop lawendowy wspierający organizm także podczas infekcji? Przepis znajdziesz poniżej.
Lawenda - właściwości lecznicze
Lavandula angustifolia to roślina, która ma całkiem sporo do zaoferowania, choć niektórzy mogą kojarzyć ją wyłącznie z kulkami na mole. Z badań wynika, że lawenda wykazuje znaczące działanie przeciwlękowe, porównywalne do lorazepamu, a także poprawiają jakość snu u pacjentów z zaburzeniami lękowymi.
Ponadto aromaterapia lawendowa poprawia czas i jakość snu, zarówno u zdrowych osób, jak i pacjentów z chorobami serca czy depresją. Mechanizmy biologiczne potwierdzają, że lawenda działa np.: antagonistycznie na receptory NMDA i hamuje wychwyt zwrotny serotoniny, a to tłumaczy jej wpływ przeciwlękowy i antydepresyjny.
Olejek lawendowy posiada również właściwości przeciwzapalne i łagodzi ból. Dotyczy to zarówno bólu menstruacyjnego, migren, jak i przewlekłego bólu mięśniowego. Aromaterapia lawendowa stosowana po zabiegach obniża ciśnienie krwi i przyspiesza regenerację. W skrócie można wskazać, że lawenda posiada takie właściwości lecznicze jak:
- działanie przeciwlękowe i uspokajające,
- poprawa jakości snu,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
- łagodzenie kaszlu,
- działanie przeciwutleniające,
- pozytywny wpływ na funkcje poznawcze.
W kontekście wspomnianych wcześniej badań warto zaznaczyć, że kiedy uczestnicy pili po 9 ml syropu lawendowego 2 razy dziennie przez 21 dni, to doszło do zmniejszenia nasilenia kaszlu zarówno u osób z łagodnym jak i umiarkowanym przebiegiem COVID-19.
Syrop z lawendy na odchudzanie?
W badaniu opublikowanym w grudniku 2024 roku na łamach Nutrients naukowcy oceniali, jak ekstrakt z lawendy wpływał na myszy. Gryzoniom przez 30 dni podawano różne dawki. Wyniki wykazały, że ekstrakt lawendowy wspierał metabolizm lipidów i glukozy. U zwierząt doszło do zwiększenia tolerancji glukozy, poprawy profilu lipidowego (triglicerydy, LDL, HDL), oraz aktywacji metabolizm tkanki tłuszczowej (białej i brunatnej).
Uzyskane informacje mogą zatem sugerować, że lawenda posiada właściwości wspomagające odchudzanie. Niemniej trzeba mieć na względzie fakt, że sprawdzano działanie ekstraktu, a nie syropu. Syrop jak wiemy posiada w sobie dużą dawkę cukru, zatem, o ile lawenda może potencjalnie pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej (a przynajmniej na podstawie wspomnianych badań przedklinicznych), o tyle z syropem może się to nie udać.
Należy jednak podkreślić, że były to badania przedkliniczne, czyli nieprowadzone na ludziach a na zwierzętach. Stąd należy zachować ostrożny optymizm i nie traktować wyników zbyt poważnie, dopóki ustalenia nie zostaną potwierdzone także na ludziach.
Syrop lawendowy domowej roboty. Co zawiera?
Lawenda - również w Polsce - kwitnie mniej więcej od drugiej połowy czerwca do końca lipca. Warto ją zbierać nie tylko po to, by pozbyć się moli, przede wszystkim w trosce o własne zdrowie. Roślinę tę można wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków, mieszanki wyciszającej lub aromatycznego syropu lawendowego.
Syrop z kwiatów lawendy swoje działanie zawdzięcza m.in. olejkowi eterycznemu oraz substancjom czynnym takim jak:
- garbniki,
- flawonoidy,
- kumaryny,
- fitosterole,
- sole mineralne,
- kwasy organiczne.
Pity w chwilach stresu lub wzmożonego napięcia (również przedmiesiączkowego) pomoże zrelaksować się i wyciszyć. Łagodzi bóle głowy i niektóre migreny, pomaga zmniejszyć napięcie mięśni, a nawet łagodzi wzdęcia oraz kolki i sprzyja odchudzaniu, pobudza bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Ma także właściwości lekko moczopędne, działa bakteriobójczo, ułatwia zasypianie.
Polecany artykuł:
Jak zrobić syrop z lawendy? Prosty przepis
A jak przyrządzić syrop lawendowy? Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na syrop z lawendy. Składniki:
- Litr wody
- Szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek
- Szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- Sok wyciśnięty z limonki
- 5 łyżek miodu
Zagotuj litr wody, dodaj cukier, a gdy się rozpuści, wsyp kwiaty lawendy i dodaj miód. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut - pod koniec gotowania dodaj sok z limonki i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie przecedź syrop przez sitko o bardzo gęstych oczkach lub przez gazę i wlej do słoiczków.
Polecany artykuł:
Do czego wykorzystać syrop lawendowy? - Lemoniada z lawendy. Przepis
Domowy syrop lawendowy może posłużyć także w kuchni. Przyda się zwłaszcza latem jako dodatek do wody, by w ten sposób stworzyć lemoniadę o pięknym kolorze i nietypowym smaku. Przepis na lemoniadę z lawendy jest wyjątkowo prosty. Wypróbuj naszą propozycję nie tylko w upalne dni.
Składniki:
- litr wody mineralnej,
- 4 łyżki syropu z lawendy,
- 2 plasterki sparzonej cytryny ze skórką,
- 4 listki mięty.
Połącz składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać także plasterek imbiru i kilka kostek lodu.