Spis treści
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Jego główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta złożona z żywności wysoko przetworzonej, nadmiernej ilości mięsa, zbóż i nabiału, a niedoborowa w warzywa i owoce. Stosowanie diety alkalicznej może chronić organizm przed zakwaszeniem i różnymi chorobami.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to modny od kilku lat termin, który przewija się często w reklamach suplementów diety. Zakwaszenie ma odpowiadać za przybieranie na wadze, łamliwe paznokcie, matowe włosy, częste infekcje i wiele innych. Spektrum objawów jest bardzo szerokie i w rzeczywistości może wskazywać na niedobory pokarmowe lub różnego typu schorzenia. Jak zatem podchodzić do tematu zakwaszenia organizmu? To mit i kolejny chwyt reklamowy, czy rzeczywiście dostarczanie do organizmu zbyt wiele produktów kwasotwórczych może być szkodliwe?
Skala pH wynosi od 0 do 14. Różne płyny w organizmie mają inne pH, a zadaniem mechanizmów regulujących jest ich utrzymanie na właściwym poziomie. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy (pH ok. 2), natomiast mocz może być zarówno lekko kwaśny, obojętny, jak i lekko zasadowy, ponieważ to nerki w dużej mierze odpowiadają za wydalanie substancji zbędnych i nadmiarowych z organizmu. Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Nie należy mylić go z kwasicą, w której zaburzeniu ulegają mechanizmy regulujące pH ustroju kontrolowane np. przez płuca i nerki. Kwasica jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia i życia, w którym dochodzi do zmiany pH krwi. Odczyn krwi jest prawidłowy w bardzo wąskim zakresie pH=7,35 – 7,45, a każda zmiana powyżej lub poniżej tych wartości może wywołać poważne konsekwencje zdrowotne. W przypadku zakwaszenia mechanizmy regulujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Muszą sobie jednak radzić z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków działających kwasotwórczo.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu wynika przede wszystkim z nieprawidłowej diety. Produkty spożywcze można podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórcze i obojętne ze względu na ich skład. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, monocukry, kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne, które następnie są metabolizowane. Od efektu tych przemian zależy, czy żywność działa kwasotwórczo, czy zasadotwórczo. Na to oddziaływanie wpływa stężenie w produkcie fosforu, siarki i chloru (kwasotwórcze), wapnia, magnezu, sodu i potasu (zasadotwórcze), a także powstawanie kwasu węglowego oraz innych kwasów w wyniku metabolizmu. Wśród przyczyn zakwaszenia obok diety należy wymienić stres, brak ruchu, nadmierną aktywność fizyczną, stosowanie używek i głodzenie się. Wszystkie te stany prowadzą do zachwiania homeostazy organizmu.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do zaburzeń enzymatycznych, agresywnego oddziaływania kwasów na tkanki i demineralizacji, w efekcie czego skutki tego stanu mogą być odczuwane w całym organizmie. Objawy zakwaszenia są niespecyficzne, bardzo rozległe i mogą być spowodowane wieloma innymi czynnikami. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy to właśnie zakwaszenie odpowiada za nasze dolegliwości, jednak warto przyjrzeć się objawom zakwaszenia organizmu, do których należą:
- brak energii, stałe zmęczenie, depresja,
 - nerwowość, pobudzenie bez powodu, drażliwość,
 - zapalenie dziąseł,
 - pękanie kącików ust (zajady),
 - biegunki, pieczenie odbytu,
 - predyspozycje do zapalenia jelit,
 - podrażnienie i pieczenie dróg moczowych,
 - katar,
 - sucha skóra skłonna do podrażnień w miejscach największej potliwości,
 - cienkie, łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
 - słabe włosy ze skłonnością do wypadania,
 - skurcze łydek,
 - sztywnienie szyi,
 - lumbago,
 - zmniejszenie masy kostnej, osteoporoza,
 - reumatyzm,
 - artretyzm,
 - zapalenie ścięgien,
 - migrujące bóle stawów.
 
Jak sprawdzić, czy twój organizm jest zakwaszony?
Metodą kontroli zakwaszenia organizmu z pewnością nie jest pomiar pH krwi, ponieważ zaburzenie jej odczynu świadczy o nieprawidłowych mechanizmach kontroli równowagi kwasowo-zasadowej. Oceny poziomu zakwaszenia organizmu można dokonać, sprawdzając pH moczu za pomocą papierka lakmusowego kilka razy w ciągu dnia, zaczynając od pierwszego moczu po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć wykres. Jeśli otrzymana krzywa układa się w linię prostą lub lekko wznoszącą, świadczy to o zakwaszeniu organizmu. W przypadku braku problemów z dostarczaniem nadmiernej ilości produktów kwasotwórczych w diecie wykres powinien mieć postać zygzaka. Prawidłowo pH moczu zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory spożywania posiłku. Spożywanie posiłków nie będzie oddziaływało na pH innych płynów ustrojowych niż mocz. Gdyby tak się działo, świadczyłoby to o poważnych problemach zdrowotnych.
Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition z udziałem ponad 22 tysięcy osób wykazało silną zależność między spożywanymi produktami a pH moczu. U osób na diecie alkalicznej bogatej w warzywa i owoce a ubogiej w mięso stwierdzono bardziej zasadowe pH moczu niezależnie od wieku, indeksu masy ciała (BMI), aktywności fizycznej i nawyku palenia papierosów.
Kwasotwórcze i zasadotwórcze produkty spożywcze
Uogólniając, można powiedzieć, że do produktów odkwaszających należą wszystkie warzywa i owoce, natomiast do zakwaszających pozostałe produkty spożywcze. Oznacza to, że aby dieta była odkwaszająca, musi obfitować w warzywa i owoce, które powinny pojawiać się w każdym posiłku i zawsze towarzyszyć nabiałowi, mięsu czy przetworom zbożowym. Dla określenia, czy dana żywność ma działanie kwasotwórcze czy zasadotwórcze, bardzo pomocny jest wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Mówi on o zdolności produktów spożywczych do obciążania nerek kwasami. Uwzględnia zawartość białek i składników mineralnych w pożywieniu, ich biodostępność, produkty metabolizmu siarki i kwasy organiczne wydalane z moczem. PRAL podaje się w mEq na 100 g produktu. Wartości dodatnie świadczą o działaniu kwasotwórczym, a ujemne o zasadotwórczym. W celu utrzymania odpowiedniego pH moczu i zapobiegania zakwaszeniu organizmu, należy tak komponować posiłki, aby PRAL wynosił -10 – 60 mEq/dzień.
Tabela indeksu PRAL [mEq/100 g] produktów spożywczych
| 
 Produkt  | 
 PRAL  | 
 Produkt  | 
 PRAL  | 
| 
 Napoje  | 
 Tłuszcze i oleje  | 
||
| 
 Sok jabłkowy niesłodzony  | 
 - 2,2  | 
 Masło  | 
 0,6  | 
| 
 Piwo jasne  | 
 0,9  | 
 Margaryna  | 
 - 0,5  | 
| 
 Sok marchwiowy  | 
 - 4,8  | 
 Oliwa z oliwek  | 
 0,0  | 
| 
 Coca-cola  | 
 0,4  | 
 Olej słonecznikowy  | 
 0,0  | 
| 
 Kawa parzona  | 
 - 1,4  | 
 Orzechy  | 
|
| 
 Zielona herbata  | 
 - 0,3  | 
 Orzechy laskowe  | 
 - 2,8  | 
| 
 Sok z cytryny  | 
 - 2,5  | 
 Orzeszki ziemne  | 
 8,3  | 
| 
 Czerwone wino wytrawne  | 
 - 2,4  | 
 Pistacje  | 
 8,5  | 
| 
 Białe wino wytrawne  | 
 - 1,2  | 
 Migdały  | 
 4,3  | 
| 
 Woda mineralna  | 
 - 1,8  | 
 Orzechy włoskie  | 
 6,8  | 
| 
 Zboża i przetwory zbożowe  | 
 Rośliny strączkowe  | 
||
| 
 Amarantus  | 
 7,5  | 
 Zielony groszek  | 
 - 3,1  | 
| 
 Jęczmień  | 
 5,0  | 
 Soczewica  | 
 3,5  | 
| 
 Gryka  | 
 3,7  | 
 Fasola  | 
 1,2  | 
| 
 3,8  | 
 Mięso i przetwory mięsne  | 
||
| 
 Płatki kukurydziane  | 
 6,0  | 
 Wołowina  | 
 7,8  | 
| 
 Proso  | 
 8,6  | 
 Cielęcina  | 
 7,6  | 
| 
 10,7  | 
 Kurczak  | 
 8,7  | 
|
| 
 Ryż brązowy  | 
 12,5  | 
 Kaczka  | 
 4,1  | 
| 
 Ryż biały  | 
 4,6  | 
 Indyk  | 
 9,9  | 
| 
 Ryż biały gotowany  | 
 1,7  | 
 Wieprzowina  | 
 7,9  | 
| 
 Mąka ryżowa  | 
 4,4  | 
 Kiełbasa wieprzowa  | 
 7,0  | 
| 
 Mąka ryżowa pełnoziarnista  | 
 5,9  | 
 Frankfurterki  | 
 6,7  | 
| 
 Mąka pszenna  | 
 6,9  | 
 Salami  | 
 11,6  | 
| 
 Mąka pszenna pełnoziarnista  | 
 8,2  | 
 Mleko, nabiał i jajka  | 
|
| 
 Makaron spaghetti  | 
 6,5  | 
 Maślanka  | 
 0,5  | 
| 
 Chleb pszenny biały  | 
 3,7  | 
 Camembert  | 
 14,6  | 
| 
 Chleb pszenny razowy  | 
 1,8  | 
 Serek wiejski  | 
 8,7  | 
| 
 Wafle ryżowe  | 
 3,3  | 
 Ser Edam  | 
 19,4  | 
| 
 Chleb czystoziarnisty  | 
 7,2  | 
 Jajko kurze  | 
 8,2  | 
| 
 Ryby i owoce morza  | 
 Kefir  | 
 0,0  | 
|
| 
 Dorsz  | 
 7,1  | 
 Mleko  | 
 1,1  | 
| 
 Halibut  | 
 7,8  | 
 34,2  | 
|
| 
 Śledź  | 
 7,0  | 
 Jogurt naturalny  | 
 1,5  | 
| 
 Małże  | 
 15,3  | 
 Zioła i ocet  | 
|
| 
 Krewetki  | 
 15,5  | 
 - 2,3  | 
|
| 
 Łosoś  | 
 9,4  | 
 Ocet biały balsamiczny  | 
 - 1,6  | 
| 
 Sardynki w oleju  | 
 13,5  | 
 Bazylia  | 
 - 7,3  | 
| 
 Sola  | 
 7,4  | 
 Pietruszka  | 
 - 12,0  | 
| 
 Słodycze  | 
 Warzywa  | 
||
| 
 Gorzka czekolada  | 
 0,4  | 
 - 0,4  | 
|
| 
 Mleczna czekolada  | 
 2,4  | 
 Brokuły  | 
 - 1,2  | 
| 
 Miód  | 
 - 0,3  | 
 Brukselka  | 
 - 4,5  | 
| 
 Lody waniliowe  | 
 0,6  | 
 Marchew  | 
 - 4,9  | 
| 
 Sorbet owocowy  | 
 - 0,6  | 
 Kalafior  | 
 - 4,0  | 
| 
 Cukier brązowy  | 
 - 1,2  | 
 Seler  | 
 - 5,2  | 
| 
 Cukier biały  | 
 0,0  | 
 Cykoria  | 
 - 2,0  | 
| 
 Owoce  | 
 Ogórek  | 
 - 0,8  | 
|
| 
 Jabłka  | 
 - 2,2  | 
 Bakłażan  | 
 - 3,4  | 
| 
 Morele  | 
 - 4,8  | 
 Fenkuł  | 
 - 7,9  | 
| 
 Banan  | 
 - 5,5  | 
 - 1,7  | 
|
| 
 Czarna porzeczka  | 
 - 6,5  | 
 Jarmuż  | 
 - 7,8  | 
| 
 Wiśnie  | 
 - 3,6  | 
 Sałata  | 
 - 2,5  | 
| 
 Grejpfrut  | 
 - 3,5  | 
 Pieczarki  | 
 - 1,4  | 
| 
 Figi suszone  | 
 - 18,1  | 
 Cebula  | 
 - 1,5  | 
| 
 Winogrona  | 
 - 3,9  | 
 Papryka  | 
 - 1,4  | 
| 
 Kiwi  | 
 - 4,1  | 
 Ziemniaki  | 
 - 4,0  | 
| 
 Cytryna  | 
 - 2,6  | 
 Rzodkiewka  | 
 - 3,7  | 
| 
 Pomarańcza  | 
 - 2,7  | 
 - 7,5  | 
|
| 
 Gruszka  | 
 - 2,9  | 
 Szpinak  | 
 - 14,0  | 
| 
 Ananas  | 
 - 2,7  | 
 Pomidor  | 
 - 3,1  | 
| 
 Rodzynki  | 
 - 21,0  | 
 Cukinia  | 
 - 4,6  | 
| 
 Truskawki  | 
 - 2,2  | 
 Por  | 
 - 1,8  | 
| 
 Arbuz  | 
 - 1,9  | 
 Kapusta kiszona  | 
 - 3,0  | 
Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Związki kwasotwórcze i same kwasy mogą powstawać w wyniku wielu przemian metabolicznych i być dostarczane wraz z dietą. Jedyną metodą wprowadzania związków zasadotwórczych do organizmu jest odpowiedni sposób odżywiania, dlatego chcąc uniknąć zakwaszenia, należy przede wszystkim skupić się na diecie. Ważny jest też styl życia – rezygnacja z palenia papierosów, ruch na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, radzenie sobie ze stresem. W diecie zasadowej podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce, a mięso, nabiał i przetwory zbożowe być jedynie dodatkiem. Trzeba zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej jak słodycze, słone przekąski i dania gotowe. Najlepiej, aby każdy posiłek nie tylko zawierał warzywa lub owoce, ale składał się z nich w głównej mierze.
1. Pij codziennie ok. 2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez.
2. W każdym posiłku jedz warzywa lub owoce.
3. Komponuj posiłki tak, aby warzywa i owoce stanowiły minimum 70% jadłospisu.
4. Używaj jak najwięcej ziół i przypraw.
5. Zrezygnuj ze słodkich napojów, żywności wysoko przetworzonej, fast food i instant.
6. Rzuć palenie.
7. Wysypiaj się.
8. Spędzaj czas na świeżym powietrzu.
Czy dieta alkaliczna rzeczywiście działa?
Badania naukowe pokazują, że sposób odżywiania i konkretne produkty spożywcze wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Sugerują także, że dieta zasadowa może wpływać na zmniejszenie zachorowalności i umieralności na choroby przewlekłe.
Korzyści ze stosowania diety alkalicznej potwierdzone badaniami naukowymi:
- Współczesna dieta jest zbyt uboga w potas, a dostarcza za dużo sodu. Wzrost spożycia warzyw i owoców, który zaleca dieta alkaliczna, poprawia stosunek potasu do sodu, co wpływa pozytywnie na stan kości, zapobiega utracie masy mięśniowej, nadciśnieniu i udarom.
 - W wyniku stosowania diety alkalicznej zwiększa się stężenie hormonu wzrostu, który wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pamięć i zdolności poznawcze.
 - Dieta alkaliczna zwiększa poziom magnezu wewnątrzkomórkowego, który jest niezbędny do pracy wielu układów enzymatycznych i aktywowania witaminy D.
 - Stosowanie diety alkalicznej może zwiększać skuteczność niektórych środków chemioterapeutycznych, które wymagają wyższego pH.
 
Źródła:
1. Welch A.A. i in., Urine p His an indicator of dietary acid-base load, fruit and vegetables and meat intakes: results European Prospective Investigation into cancer and nutrition (EPIC)-Norfolk population study, British Journal of Nutrition, 2008, 99 (6), 1335-1343
2. Remer T., Influence of diet on acid-base balance, Seminaris in Dialysis, 2000, 13 (4), 221-226
3. Frasetto L. i in., Diet, evolution and aging--the pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet, European Journal of Nutrition, 2001, 40 (5), 200-213
4. Schwalfenberg G.K., The alakline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?, Journal of Environmental and Public Health, 2012, 727630. http://doi.org/10.1155/2012/727630
5. Remer T. i in., Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH, Journal of the American Dietetic Association, 1995, 95 (7), 791-797
6. http://www.precisionnutrition.com/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf
7. http://cojesc.net/zakwaszenie-organizmu-jak-rozpoznac-jak-leczyc-jak-unikac/
8. http://www.christophervasey.ch/anglais/articles/the_acid_alkaline_diet.html
9. http://www.positivehealth.com/article/cellular-chemistry/stress-diet-and-body-acidification