Cholesterol całkowity, LDL i HDL - normy

26 komentarze

Badanie biochemiczne krwi, sprawdzające cholesterol całkowity, a także cholesterol zły - LDL oraz dobry - HDL powinno się robić raz w roku. Jeśli cholesterol jest podwyższony, to znak, że grozi ci miażdżyca. Sprawdź jakie są normy dla cholesterolu i o czym świadczy jego nadmiar we krwi.

Badanie biochemiczne, oznaczające cholesterol całkowity, LDL i HDL należy do tzw. profilu lipidowego. Badając tzw. zły cholesterol LDL można wykryć zagrożenie miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Dobry cholesterol HDL (im go więcej, tym lepiej) jest potrzebny do wytwarzania witaminy D, kwasu żółciowego i hormonów płciowych.

Cholesterol: normy

W zależności od tego, w jakim laboratorium wykonujesz badania, wyniki mogą być podane w mg/dl (miligramach na decylitr) lub w mmol/l (milimolach na litr). Poniżej prawidłowe wyniki.

  • cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)
  • LDL: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l)
  • HDL - wartości prawidłowe dla mężczyzn: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); dla kobiet: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
Nie przegap

Cholesterol całkowity powyżej normy

Wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje w niewydolności nerek, łuszczycy, zespole nerczycowym, u alkoholików, w niedoczynności tarczycy, zastoju żółci czy przy nadmiernym spożywaniu pokarmów bogatych w cholesterol, przede wszystkim tłuszczy zwierzęcych.

Nadmiar cholesterolu całkowitego może również wynikać z wrodzonej choroby wątroby - hiperlipoproteinemii, polegającej na zbyt dużej produkcji cholesterolu.

Cholesterol całkowity poniżej normy

Spadek cholesterolu całkowitego poniżej normy wywołują:

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 29.12.2014 19:48
Sensacja! Choroba Parkinsona, ALS, MS, raka trzustki, Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=rwQi2AAssuE Sensacja! Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML https://www.youtube.com/watch?v=kCWXC60i0-I Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) i stwardnienie rozsiane (MS) można już uleczyć! część 2 https://www.youtube.com/watch?v=wIyA7SnP6tI Sensacja! Choroba Parkinsona jest uleczalna w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=mS-vy7unTf8
Nie zarejestrowany, 09.07.2010 21:23
HDL można podwyższyć stosując codzienny intensywny ruch.Znam faceta,który pływając po godzinę dziennie podwyższył z ok.25 na ponad 50.Najlepszy rower,pływanie,bieg w połączeniu z dieta obniżającą cholesterol.Zero alkoholu !
 

Co musisz wiedzieć o cholesterolu?

Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi. Dlatego, by mógł się przemieszczać wraz z nią, musi się połączyć ze specjalnymi białkami transportującymi. Drobiny, które w taki sposób powstają, są fachowo nazywane lipoproteinami (tłuszcze to lipidy, białka - proteiny). Lipoproteiny różnią się między sobą gęstością, czyli stosunkiem tłuszczu do białka w każdej cząsteczce. Te o małej gęstości - zawierające więcej tłuszczu - zostały oznaczone symbolem LDL ( z ang. low density lipoproteins), a te o dużej gęstości - z większą ilością białka - oznaczono symbolem HDL (z ang. high density lipoproteins).

Zadaniem cząsteczek LDL jest dostarczanie cholesterolu do komórek, które pobierają go tyle, ile potrzebują. Nadwyżkę odbierają z komórek cząsteczki HDL i transportują z powrotem do wątroby. Tutaj część jest wykorzystywana m.in. do produkcji kwasu żółciowego, a resztę - jeśli nie jest zbyt duża - organizm rozkłada i wydala. HDL wykonuje więc dobrą robotę, dlatego popularnie nazywa się go dobrym cholesterolem. Z kolei LDL dostarcza do komórek czasem tak dużo cholesterolu, że jego część odkłada się w ścianach tętnic i dlatego popularnie mówi się o nim zły cholesterol.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 07.12.2015

Komentarze (1 - 10 z 26)
zeb, 09.02.2016 14.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Popieram Andzię! Mit cholesterolowy działa jak płachta na byka! Twój lekarz napewno nie wie jak ustalono normę cholesterolu. Posłuchajcie co Jerzy Zięba ma do powiedzenia nt; cholesterolu a oczy się wam otworzą!
 
Andzia , 04.02.2016 13.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W życiu wiekszych bzdetów nie słyszałam ! Znajdzcie mi badania na temat norm cholesterolu,guzik znajdziecie bo takowych nie ma i nigdy nie było ! A normy ustaliło sobie w USA dwóch kolesi w korytarzu na kongresie lekarzy...Szok nie...? A u starszych kobiet NIE WOLNO obnizac tego cholesterolu bo ma to straszne skutki takie jak osteoporoza,miażdzyca właśnie ,cukrzyca! Cholesterol utrzymuje nasze komórki mózgowe w prawidłowym funkcjonowaniu(ochrona przez altzhaimerem np) ! Nie piszcie bzdur ,że szkodzi.Im człowiek starszy tym potzrebuje bardziej .Statyny rujnuja nasze zdrowie.A naprawde jest tak ,że im człowiek mniej cholesterolu przyjmuje tym organizm produkuje wiecej i na podwrót. DOŚĆ KŁAMSTW! Jeśli lekarz straszy was cholesterolem to zażądajcie badania poziomu HOMOCYSTEINY !
 
lolek, 26.01.2016 23.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój ojciec jadał zawsze bardzo tłusto:masło,smalec,boczek,słoninę bez mięsa nie wyobrażał sobie życia i nie miał w ogóle problemu z jakimś cholesterolem,który wcale nie powoduje miażdżycy.Natomiast miażdżycę wywołuje wapń który się odkłada w tętnicach i współistnieje z osteoporozą.To dla tego osoby w starszym wieku nie powinny pić mleka i tego co zawiera wapń.Nawiasem mówiąc człowiek jest jedyną istotą która jako dorosła pije mleko i ma problemy z osteoporozą,czy wam to coś mówi?
 
Jacek Placek, 17.01.2016 21.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Autor chyba uderzył się w głowę. Nie wie o czym pisze albo nie przeczytał co napisał. Błędy, błędy i bzdury.
 
gosia, 29.10.2015 11.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zobacz sobie prognam dr Zieby i sie wyleczysz w kilka miesiecy z cholesterolu
 
aniela, 04.10.2015 22.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam 57kg a cholesterol 395 po 6 latach połykania tabletek spada do 220.
 
binio, 30.08.2015 01.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja sobie kilka dni temu zrobilem badania i wyszlo tak: -cholesterol calkowity: 183 - LDL: 88 - trojglicerydy: 79 - cukier we krwi: 57 (przed badaniem zjadlem troche winogrona ;)) Wiek 31 lat, 187cm, 100kg, 5-6 papierosow dziennie, silownia 4 razy w tygodniu. Od 4 miesiecy jestem na diecie niskoweglowodanowej, ketogenicznej (to moje drugie podejscie, kilka lat temu ja stosowalem ale nie ze wzgledu na zdrowie a na rzezbienie sylwetki przed latem ;)). Dieta wyglada tak: sniadanie jajecznica z 7 jajek na masle lub boczku plus kanapka ze smalcem (pol cm chleba i 2cm smalcu), lunch i obiad to grilowana karkowka i boczek plus duzo warzyw ze smietana, kolacja to chleb ze smalcem i ser zolty / mozarella / feta. Efekty: koniec z bolami glowy, zniknal niemal calkowicie wg lekarzy nieuleczalny tradzik ropowiczny (tzn uleczalny ale antybiotyki rozsadzaja organizm), brak problemow z wysuszona skora, brak nieprzyjemnego zapachu potu, mniejsza ilosc pitej kawy, oczywiscie zrzucenie zbedengo tluszczu no i wyniki jak wyzej. Do tego homocysteina i wit. D w nocrmie. :)
 
moni, 26.08.2015 15.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ważę 120kg nie uprawiam sportu nie unikam alkoholu a HDL mam 92 więc o co chodzi?
 
Ilona, 21.07.2015 20.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miło widzieć, że społeczeństwo interesuje się tym co robi z nami służba zdrowia i nie daje nabijać się w butelkę. Też obejrzałam programy dr Zięby- niesamowity człowiek. Jakby praktycznie wprowadzić jego metody, to nasz naród byłby zdrowszy i liczniejszy. Super, że jest internet, bo tak w dalszym ciągu lekarze pakowaliby w nas chemiczną bombę, gdy potrzeba tylko prostych metod.Od lat nie jadam leków i czuję się świetnie (mam 55 lat)-badam się czasami, aby spr. cukier czy ciśnienie.Jutro idę kupić książkę dr. Zięby-są tam przepisy dla ograniczających cukier.Wyrzuciłam prawie całkowicie węglowodany i spadło mi ciśnienie ze 180 na 130-140-120. Jeszcze skacze, ale to pierwszy tydzień. Metoda dr Zięby- GENIALNA I SKUTECZNA.
 
uzytkownik, 17.07.2015 08.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tutaj jest błąd, wartości nieprawidłowe są podane dla LDL cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l) http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/cholesterol-calkowity-ldl-hdl-i-normy_34266.html
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Próby wątrobowe: normy. Badanie krwi monitorujące pracę wątroby Próby wątrobowe: normy. Badanie krwi monitorujące pracę wątroby

Podstawowe funkcje wątroby bada się oznaczając we krwi wskaźniki – enzymy. Razem z określeniem...

więcej

40678

Test na HIV - gdzie zrobić go bezpłatnie i anonimowo? Test na HIV - gdzie zrobić go bezpłatnie i anonimowo?

W Polsce 70 proc. osób zarażonych wirusem HIV nie wie, że są nosicielami wirusa. Wśród zakażonych...

więcej

37668

Kreatynina - normy w badaniu krwi Kreatynina - normy w badaniu krwi

Kreatynina jest produktem metabolizmu, występuje we krwi i moczu, z którym jest wydalana. Badanie...

więcej

29999

System Bethesda - wyniki cytologii systemem Bethesda

System Bethesda to nowy system, który obecnie wykorzystuje się do podawania wyników cytologii....

więcej

31514

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W przypadku trądziku zwykłego nie ma takiej konieczności. Zalecenia te dotyczą trądziku różowatego. Czynnik te sprzyjają nasileniu rumienia naczynioruchowego, który jest jednym z objawów trądziku...

Wynik testu PAPP-A można skonsultować w czasie wizyty osobistej w Katowicach lub telefonicznie w całej Polsce i za granicą. Aby umówić się na konsultację, proszę o kontakt z poradnią genetyczną tel....

Proszę o to pytać lekarza leczącego panią. Ja mogę tylko napisać ogólnie, że najczęstszą przyczyną LSIL są stany zapalne wywołane różnymi patogenami (wirusy, bakterie) oraz nadżerka w stanie...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.