Fast foody coraz bardziej szkodliwe!

2019-03-18 15:51

Dania w restauracjach typu fast food są coraz większe i mają coraz więcej kalorii. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców pod kierunkiem dr Megan A. McCrory z Boston University (USA) a opublikowanych na łamach „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics”.

Fast foody coraz bardziej szkodliwe!
Autor: Getty Images

Na całym świecie wciąż przybywa restauracji typu fast food. W USA, każdego dnia stołuje się tam ok. 37 proc. osób powyżej 20 lat, a w grupie wiekowej od 20 do 39 lat jest to nawet i 45 proc. Tymczasem, spożyty w takiej restauracji jeden posiłek z przystawką i dodatkiem dostarcza średnio 767 kcal, czyli blisko 40 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego (przy diecie 2000 kcal). A gdy dodamy do niego słodki napój, to będzie to już 45-50 proc. dobowego zapotrzebowania na kalorie. Takie "faszerowanie się" kaloriami prowadzi do m.in. choroby otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

Aby sprawdzić jak zmieniały się pod względem żywieniowym posiłki fast food, naukowcy z Boston University wybrali 10 najpopularniejszych amerykańskich restauracji fastfoodowych i dokonali analiz ich menu z lat 1986, 1991 i 2016. Zbadali zmiany, jakie nastąpiły w ciągu tych 30 lat w oferowanych przez restauracje daniach. Przedmiotem badań były: wielkości porcji, kaloryczność dań, ich gęstość energetyczna oraz zawartość sodu, żelaza i wapnia. Analizowali posiłki z 3 kategorii: przystawki, dodatki i desery.

Najważniejsza konkluzja z bostońskich badań jest taka, że w ciągu ostatnich 30 lat liczba przystawek, dodatków i deserów oferowanych przez restauracje typu fast food wzrosła aż o 226 proc! Oznacza to, że każdego roku, w menu pojawiało się średnio aż 22 nowych dań!

Co więcej, wzrosła także kaloryczność dań we wszystkich badanych kategoriach, a najbardziej – deserów – 62 kcal na dekadę. Zdaniem autorów opracowania ten wzrost wynika przede wszystkim ze zwiększania wielkości porcji: przystawki – 13 gramów na dekadę, a desery – 24 gramy na dekadę. Badanie dowiodło także, w oferowanych fast foodach znacząco wzrosła także zawartość sodu i to we wszystkich trzech badanych kategoriach.

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badania zwiększą świadomość konsumentów i sprawią, że będą oni rezygnować z dań fast food, aby nie spożywać tak wielu kalorii i sodu.

Opracowano na podstawie: www.diabetologia.esculap.com, PAP