7 objawów zbyt niskiego poziomu cukru. Gdy się pojawią, reaguj natychmiast

2024-12-13 13:18

Hipoglikemia, czyli niski poziom cukru we krwi, może wystąpić nagle i wymaga szybkiej reakcji. Objawy tego stanu często są subtelne, ale ich rozpoznanie jest kluczowe, by zapobiec poważnym konsekwencjom. Ważne jest, aby wiedzieć, jakie sygnały świadczą o hipoglikemii i co zrobić w takiej sytuacji.

7 objawów zbyt niskiego poziomu cukru. Gdy się pojawią, reaguj natychmiast
Autor: Getty Images

Dlaczego hipoglikemia jest niebezpieczna dla zdrowia?

Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi spada poniżej normy (70 mg/dl), co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zwykle dotyczy cukrzyków, a zwłaszcza osób stosujących insulinę. Nie znaczy to jednak, że u zdrowego człowieka nie może dojść do nagłego spadku stężenia glukozy we krwi.

Niski poziom cukru wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu, ponieważ glukoza jest źródłem energii dla wszystkich narządów. Jej niewystarczający poziom pogarsza pracę układu nerwowego, koordynację ruchową i siłę mięśni. W skrajnych przypadkach może spowodować utratę przytomności, a nawet śpiączkę.

Kiedy poziom cukru może spaść?

Nagły spadek poziomu glukozy we krwi może wystąpić u osób z cukrzycą typu 1, które stosują insulinę. Zbyt duża dawka tego hormonu może powodować gwałtowny spadek cukru, dlatego pacjenci muszą ściśle przestrzegać zasad dotyczących jej podawania.

Długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny także może prowadzić do spadku poziomu glukozy. Dlatego przed planowaniem takiej aktywności warto mieć przy sobie węglowodany, które dostarczą energii w trakcie ćwiczeń.

Długotrwałe głodówki wyczerpują zapasy glikogenu w wątrobie, co również skutkuje hipoglikemią. Do niebezpiecznych spadków poziomu cukru mogą dojść również u noworodków, u których mechanizmy regulujące poziom glukozy są jeszcze niedostatecznie rozwinięte, oraz u starszych osób, które mogą mieć trudności z rozpoznaniem objawów niskiego cukru.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów, odc. 10, Cukrzyca
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Objawy hipoglikemii

Objawy niskiego poziomu cukru we krwi mogą różnić się w zależności od stopnia spadku glukozy, najczęściej występujące symptomy to:

  • drżenie rąk i ciała - najczęściej pojawia się na początku, gdy poziom glukozy zaczyna spadać,
  • nadmierna potliwość - pot pojawia się zwłaszcza w okolicach twarzy, dłoni czy karku,
  • szybkie bicie serca - tachykardia jest charakterystycznym objawem hipoglikemii,
  • zawroty głowy - kręcenie się w głowie współwystępuje z uczuciem oszołomienia i chwiejności,
  • głód - nagłe i bardzo silne uczucie głodu wskazuje na problemy z cukrem,
  • bladość skóry - skóra staje się blada, a także zimna w dotyku,
  • ból głowy - nagły ból głowy pojawia się w wyniku niskiego poziomu glukozy w organizmie,
  • problemy z koncentracją - trudności w skupieniu uwagi i problemy z zapamiętywaniem,
  • dezorientacja - poczucie zagubienia co do otoczenia, czasu i miejsca,
  • nerwowość i niepokój - uczucie niepokoju, złości lub nagłych zmian nastroju,
  • zaburzenia widzenia - podwójne widzenie, zamazany obraz lub mroczki przed oczami,
  • duszności - trudności w oddychaniu pojawiają się w zaawansowanej hipoglikemii,
  • utrata przytomności - w skrajnych przypadkach hipoglikemii może dojść do utraty świadomości.

Co zrobić, gdy cukier jest zbyt niski?

Jeśli to możliwe, zmierz poziom cukru we krwi za pomocą glukometru, by upewnić się, że jest poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l). W takiej sytuacji natychmiast wypij pół szklanki soku, 1 łyżkę cukru lub miodu rozpuszczonego w wodzie lub zjedz 5-6 cukierków.

Następnie poczekaj 15-20 minut i ponownie zmierz poziom cukru. Po wyrównaniu glikemii należy zjeść pełnowartościowy posiłek, zawierający białko i węglowodany złożone, aby zapobiec ponownemu spadkowi cukru.

Jeśli objawy hipoglikemii są ciężkie, a osoba nie reaguje na leczenie (np. nie może przełknąć jedzenia, jest nieprzytomna), należy natychmiast wezwać pogotowie. W takim przypadku służby ratunkowe mogą podać glukozę dożylnie lub glukagon, hormon pomagający podnieść poziom cukru w sytuacjach kryzysowych.