Chcesz mieć mózg jak brzytwa? Ekspertka radzi: unikaj tych trzech nawyków
Lekarze i naukowcy przy pomocy mediów społecznościowych popularyzują naukę i dzielą się swój wiedzą. Zdradzają również triki, które pomagają im dbać o zdrowie. Jedna z ekspertek neurobiologii wskazuje trzy nawyki, których unika w trosce o swój mózg. Warto z nich korzystać każdego dnia.

Emily McDonald jest neurobiolożką. Ekspertka na TikToku jest niezwykla popularna, a jej filmiki oglądają miliony użytkowników. Młodą naukowczynię śledzi prawie 250 tys. osób. W jednym z krótkich wideo zdradziła, jakich nawyków wystrzega się w trosce o zdrowie swojego mózgu.
Nie łap za telefon zaraz po przebudzeniu
Pierwszym nawykiem, którego unika ekspertka, jest sięganie po telefon zaraz po przebudzeniu. Ten pozornie niewinny nawyk ma wpływ na zdrowie mózgu, a przecież kto z nas nie wykonuje tej czynności chwilę po przebudzeniu? - Za każdym razem, gdy budzisz się rano, twoje fale mózgowe przechodzą od theta do alfa. Oznacza to, że twoja podświadomość jest w bardziej programowalnym stanie – wyjaśnia Emily McDonald.
W opinii neurbiolożki, treści które przeglądamy rano na naszym smartfonie, mają wpływ na nasz sposób myślenia danego dnia. Specjalistka podkreśliła również, że korzystanie rano z telefonu wpływa na dopaminę i prowadzi do częstszego zerkania na telefon dla przyjemności nie tylko rankiem, ale przez cały dzień. Według jednego z raportów badawczych wynika, że 80 proc. użytkowników smartfonów sprawdza swój telefon w ciągu kwadransa po przebudzeniu.
Nie słuchaj wewnętrznego krytyka i unikaj wysoko przetworzonej żywności
Drugim nawykiem, którego wystrzega się młoda naukowczyni, jest negatywna autodyscyplina. Ekspertka wyjaśnia, że wewnętrzny krytyk może powodować niepokój, stres i obniżać pewności siebie. Trzecim nawykiem, na jaki zwraca uwagę McDonald, jest spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Żywność przetworzona źle wpływa na pracę mózgu.
Co gorsza, jedzenie jej w zbyt dużych ilościach, dramatycznie zwiększa ryzyko wielu chorób i śmierci w ich wyniku. Badania naukowe wiążą dietę bogatą w ten rodzaj żywności z chorobami serca, demencją oraz rozwojem nowotworów. - Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że to, co jesz, wpływa na twój mózg. Wysoko przetworzona żywność prowadzi do starzenia się mózgu, a tego nie chcemy – powiedziała ekspertka.