Czy jajka mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera? Naukowcy wskazali tygodniową porcję

2025-07-28 14:03

O jajkach wiemy całkiem sporo, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że tygodniowo możemy zjeść nawet 10 sztuk. Natomiast zdaniem American Heart Association lepiej nie przesadzać i zjeść jedno jajko dziennie co daje w sumie 7 sztuk na tydzień. Jednak jak tego rodzaju produkt wpływa na mózg? Najnowsze badania dotyczą choroby Alzheimera.

Czy jajka mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera? Naukowcy wskazali tygodniową porcję
Autor: Fot. Getty Images

Choroba Alzheimera to jeden z najpopularniejszych rodzajów demencji. W ostatnich latach diagnozuje się coraz więcej przypadków tego schorzenia, a lekarze oraz naukowcy wskazują, że powodów może być kilka. Po pierwsze wzrasta nasza świadomość i częściej udajemy się do lekarza, widząc zmiany w zachowaniu starszej osoby. 

Po drugie żyjemy dłużej, a to sprawia, że więcej osób może “doczekać” problemów z pamięcią o podłożu neurodegeneracyjnym. Nie bez znaczenia jest jednak dieta, dlatego grupa naukowców z Bostonu i Chicago przeprowadziła badania dotyczące tego jak spożycie jajek wpływa na funkcje poznawcze.

Poradnik Zdrowie - Demencja

Czy jedzenie jajek poprawia funkcje mózgu?

Badania opublikowane na łamach The Journal of Nutrition rzucają zupełnie nowe światło na rolę jajek w diecie. Warto zaznaczyć, że było to jedno z największych dotąd projektów badawczych poświęconych analizie codziennego spożycia jajek w kontekście ewentualnych korzyści dla mózgu. Naukowcy sprawdzali tę zależność nie tylko w kontekście choroby Alzheimera, ale również ogólnego zdrowia mózgu.

W tym celu wykorzystali dane UK Biobank, skupiające informacje na temat zdrowia i genetyki obywateli Wielkiej Brytanii. Z bazy obejmującej ponad 500 tys. osób, 37 737 posiadały dokładnie zarejestrowane dane na temat częstotliwości jedzenia jaj. Z kolei 9 029 osób przeszło badania MRI mózgu (z czego 1 023 osoby z pełnym zestawem danych obrazowych i żywieniowych). 

Zakres wiekowy osób badanych obejmował ludzi od 40 do 70 roku życia w momencie rozpoczęcia badań. Obserwacje trwały średnio 11,5 roku. Należy podkreślić, że już na samym początku z analiz wykluczono osoby z demencją oraz chorobą Alzheimera.

Wyniki wykazały, że osoby, które w tygodniu jadły 3- 4 jajka lub więcej miały mniejsze ryzyko demencji, aniżeli ci, którzy unikali tego rodzaju składnika w diecie. Autorzy dodali, że z ich obserwacji wynika, że zjedzenie choćby jednego jajka tygodniowo wiązało się z redukcją ryzyka choroby Alzheimera nawet o 47% w porównaniu z osobami, które jadły jajka rzadziej niż raz w miesiącu.

Czy jajka wspierają pamięć i koncentrację?

Wspomniane wyżej badanie wykazało, że osoby spożywające więcej jaj charakteryzowały się korzystniejszymi wskaźnikami związanymi ze strukturą mózgu. Przede wszystkim zaobserwowano u nich większą objętość istoty szarej, czyli tej części mózgu, która odpowiada za kluczowe funkcje poznawcze, takie jak przetwarzanie informacji, koncentracja i pamięć operacyjna

Dobrze rozwinięta istota szara jest ściśle związana z ogólną sprawnością umysłową i zdolnością do logicznego myślenia. Dodatkowo, badani, którzy częściej sięgali po jajka, mieli lepiej zachowaną objętość hipokampa. Ta część mózgu stanowi jeden z najważniejszych obszarów, odpowiedzialnych głównie za pamięć długotrwałą i orientację przestrzenną. 

Hipokamp jest szczególnie wrażliwy na procesy neurodegeneracyjne, dlatego jego zachowana objętość może świadczyć o wolniejszym starzeniu się mózgu.

Poza tym osoby, które jadły więcej jajek, wykazywały mniejszą objętość tzw. hiperintensywnych zmian w istocie białej mózgu, które zwykle pojawiają się w miarę starzenia się układu nerwowego. 

Tego rodzaju zmiany są często uznawane za markery neurodegeneracji i podwyższonego ryzyka wystąpienia demencji, w tym choroby Alzheimera. Mniejsza obecność takich zmian może sugerować lepszą ogólną kondycję neurologiczną u osób, które regularnie spożywają jajka.

Wszystkie te elementy razem wskazują na potencjalną rolę jaj w profilaktyce zaburzeń poznawczych oraz utrzymaniu zdrowej struktury mózgu w procesie starzenia. Choć badanie nie udowadnia bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego, jego wyniki dostarczają silnych przesłanek, że dieta bogata w jajka może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu.

Jakie składniki jajek są dobre dla mózgu?

Z badań opublikowanych na łamach Nature Reviews Neuroscience wynika, że jednym ze składników jajek, które mogą pozytywnie wpływać na mózg jest cholina, którą znajdziemy głównie w żółtku. Jest ona prekursorem neuroprzekaźnika, czyli acetylocholiny (ACh). Z kolei tego rodzaju neuroprzekaźnik odpowiada za pamięć, koncentrację i uwagę. 

W mózgu cholina jest transportowana do neuronów przez wysokowydajne transportery CHT, a ich aktywność wpływa bezpośrednio na zdolność efektywnej transmisji cholinergicznej. Badania sugerują, że niedobór choliny lub zaburzenia działania transporterów mogą przyczyniać się do pogorszenia funkcji poznawczych i zwiększonego ryzyka demencji.

Poza tym jajka są też naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega‑3, zwłaszcza kwasu DHA, choć w niewielkich ilościach, bo ok. 25 mg na jajko. DHA wspiera neurogenezę, plastyczność synaptyczną i utrzymanie mieliny – co jest kluczowe w procesach pamięci i ochrony neuronów.

W żółtku znajdziesz także karotenoidy luteinę i zeaksantynę. To silne przeciwutleniacze wiążące wolne rodniki i chroniące komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym. Obecność tych związków wiązano z lepszą wydajnością poznawczą i ochroną struktur mózgowych w starszym wieku

Jajka dostarczają również tryptofanu, czyli aminokwasu niezbędnego do syntezy serotoniny i melatoniny. Choć tryptofan nie wpływa bezpośrednio na kolagen, to wspiera równowagę neuroprzekaźników oraz sen. A to pośrednio sprzyja regeneracji mózgu i poprawie funkcji poznawczych. Dodatkowo białko jaj jest pełnowartościowe i dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów dla poprawnej syntezy neurotransmiterów.