Jajka to prawdziwa "bomba cholesterolu"? Dietetycy nie mają wątpliwości

2023-04-03 12:40

Jajka, choć bardzo zdrowe, mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu. Ile jajek dziennie można jeść, by sobie nie zaszkodzić? Dietetycy nie mają wątpliwości.

Jedząc jajka, zachowaj umiar. Eksperci tłumaczą, dlaczego.

i

Autor: Getty Images Jedząc jajka, zachowaj umiar. Eksperci tłumaczą, dlaczego.

Zbliżające się święta wielkanocne to czas, w którym na naszych stołach goszczą różne smakołyki. Jednak najbardziej charakterystycznym elementem świątecznej diety są jajka. Choć jedzenie jajek na Wielkanoc jest stałym elementem tradycji, lepiej nie przesadzać z ich ilością. Dietetycy są zgodni co do tego, ile jaj dziennie powinniśmy jeść, nie tylko od święta.

Jajka – zdrowie w skorupce

Właściwości zdrowotne jajek

Jajka są bardzo dobrym źródłem białka. W jednym, ważącym 56 g jajku, znajduje się aż 7,04 g białka.

Ponadto jaja są dobrym źródłem witamin: witaminy A, E, K, D oraz witamin z grupy B. Wyróżniają się też sporą zawartością minerałów, m. in. magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu.

W żółtku znajduje się też beta-karoten i luteina, które chronią przed promieniami UV i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Jajka są też źródłem tłuszczu. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

W jajkach znajdują się też spore ilości cholesterolu - na 100 g jajek przypada aż 372 mg cholesterolu.

Ile jajek dziennie można jeść?

Zgodnie z zaleceniami Światowe Organizacji Zdrowia, zdrowy człowiek może zjadać średnio maksymalnie 10 jajek tygodniowo.

Natomiast American Heart Association (AHA) zaleca, by jeść 1-2 jajka dziennie. Natomiast osoby, które mają problem z cholesterolem, powinny jeść maksymalnie jedno i najlepiej nie codziennie.

- Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie - potwierdza prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z PAP.

Greccy naukowcy wykazali w jednym z badań, że jedzenie do 3 jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o 60 proc. Zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.