Zbliżające się święta wielkanocne to czas, w którym na naszych stołach goszczą różne smakołyki. Jednak najbardziej charakterystycznym elementem świątecznej diety są jajka. Choć jedzenie jajek na Wielkanoc jest stałym elementem tradycji, lepiej nie przesadzać z ich ilością. Dietetycy są zgodni co do tego, ile jaj dziennie powinniśmy jeść, nie tylko od święta.
Właściwości zdrowotne jajek
Jajka są bardzo dobrym źródłem białka. W jednym, ważącym 56 g jajku, znajduje się aż 7,04 g białka.
Ponadto jaja są dobrym źródłem witamin: witaminy A, E, K, D oraz witamin z grupy B. Wyróżniają się też sporą zawartością minerałów, m. in. magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu.
W żółtku znajduje się też beta-karoten i luteina, które chronią przed promieniami UV i zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.
Jajka są też źródłem tłuszczu. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
W jajkach znajdują się też spore ilości cholesterolu - na 100 g jajek przypada aż 372 mg cholesterolu.
Ile jajek dziennie można jeść?
Zgodnie z zaleceniami Światowe Organizacji Zdrowia, zdrowy człowiek może zjadać średnio maksymalnie 10 jajek tygodniowo.
Natomiast American Heart Association (AHA) zaleca, by jeść 1-2 jajka dziennie. Natomiast osoby, które mają problem z cholesterolem, powinny jeść maksymalnie jedno i najlepiej nie codziennie.
- Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie - potwierdza prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z PAP.
Greccy naukowcy wykazali w jednym z badań, że jedzenie do 3 jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o 60 proc. Zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Polecany artykuł: