Witamina B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

2017-12-11 16:00

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina B7 jest ważna dla osób z cukrzycą. Jaką jeszcze rolę pełni witamina B7 w organizmie? Jakie produkty są jej źródłem? Jak ją dawkować?

NIEDOBÓR WITAMINY B7 (biotyny) szczególnie groźny dla diabetyków
Autor: Thinkstockphotos.com NIEDOBÓR WITAMINY B7 (biotyny) szczególnie groźny dla diabetyków

Spis treści

  1. Witamina B7 (biotyna) - właściwości. Jakie funkcje w organizmie pełni biotyna?
  2. Witamina B7 (biotyna) - objawy i skutki niedoboru i nadmiaru
  3. Witamina B7 (biotyna) – produkty. Źródła występowania witaminy B7
  4. Witamina B7, czyli biotyna - właściwości

Witamina B7 (biotyna) jest wyjątkowa na tle innych witamin z grupy B, gdyż jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Dlatego rzadko obserwuje się jej niedobór. To dobra wiadomość zwłaszcza dla chorych na cukrzycę, ponieważ witamina B7 jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Jakie jeszcze działanie ma witamina B7?

Witamina B7 (biotyna) - właściwości. Jakie funkcje w organizmie pełni biotyna?

Witamina B7 uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, metabolizmie leucyny oraz pełni istotną rolę w procesie glukoneogenezy. Biotyna jest ważnym składnikiem diety diabetyków. Wykazano, że wysokie dawki biotyny podawanej na czczo chorym na II typ cukrzycy, opornych na leczenie sulfanylomocznikiem, powoduje obniżenie zawartości glukozy. Ponadto biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, a także odpowiedni stan skóry.

Witamina B7 (biotyna) - objawy i skutki niedoboru i nadmiaru

Objawy braku witaminy B7 występują głównie u chorych poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykowej, pacjentów karmionych sztucznie, osób, które mają bardzo ubogą dietę, osób z uszkodzoną śluzówką jelita, które uniemożliwia naturalną produkcję witaminy.

Zapotrzebowanie na biotynę zwiększa się u osób długotrwale żywionych pozajelitowo, z hiperglikemią i opornością na insulinę.

Nie zaobserwowano dotychczas niepożądanych objawów spożywania przez dłuższy czas większych dawek biotyny.

To ci się przyda

Witamina B7 (biotyna) - dawkowanie

Normy na biotynę ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI)

  • niemowlęta - 5-6 µg
  • dzieci: od 1. do 3. roku życia - 8 µg; od 4. do 6. roku życia - 12 µg; od 7. do 9. roku życia - 20 µg
  • chłopcy: od 10. do 18. roku życia - 25 µg
  • dziewczęta - od 10. do 18. roku życia - 25 µg
  • mężczyźni: 30 µg
  • kobiety: 30 µg
  • kobiety w ciąży: 30 µg
  • kobiety karmiące - 35 µg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Witamina B7 (biotyna) – produkty. Źródła występowania witaminy B7

Biotynę można znaleźć w mięsie - najwięcej w wątrobie (100–200 µg/100 g), a poz tym w nerkach, wieprzowinie, wołowinie i drobiu (5–10 µg/100 g). Ponadto znajduje się nasionach soi (65 µg/100 g), orzechach (30 µg/100 g), a także:

Przetwarzanie żywności, gotowanie, a także promieniowanie UV powodują jej częściowy lub całkowity rozkład. Można ją przyjmować w preparatach witaminowych, wraz z innymi witaminami z grupy B.

Witamina B7, czyli biotyna - właściwości

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?
Pytanie 1 z 9
Jak określisz swoje samopoczucie?
JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?