Witamina B2 (ryboflawina) - działanie, skutki niedoboru i nadmiaru

2018-07-12 12:52

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Pomaga zmęczonym oczom i może zapobiegać powstawaniu katarakty. Jakie jeszcze działanie ma witamina B2? Jakie są objawy i skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B2? Jakie są źródła występowania? Jak ją dawkować?

NIEDOBÓR WITAMINY B2 - przyczyny, objawy i zapobieganie
Autor: Thinkstockphotos.com NIEDOBÓR WITAMINY B2 - przyczyny, objawy i zapobieganie

Spis treści

  1. Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki niedoboru
  2. Witamina B2 (ryboflawina) a migrena
  3. Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki nadmiaru
  4. Witamina B2 (ryboflawina) - występowanie. Źródła w żywności
  5. Witamina B2 (ryboflawina) - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)

Witamina B2 (ryboflawina) pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego  funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.

Wraz z witaminą A odpowiada za dobry stan błon śluzowych, w tym śluzówki przewodu pokarmowego, skóry oraz nabłonka naczyń krwionośnych. Podejrzewa się, że ryboflawina bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów i krwi.

Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki niedoboru

Przewlekłe niedobory witaminy B2 mogą  doprowadzić do awitaminozy, która daje objawy, takie jak:

Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje w okresie intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji oraz podczas dużego wysiłku fizycznego i stresu.

U kobiet przy niedoborze witaminy B2 dochodzi często do infekcji pochwy (objawem jest m.in. swędzenie w okolicach ujścia pochwy).

Witamina B2 (ryboflawina) a migrena

Niedobór m.in. witaminy B2 może być też przyczyną migreny - twierdzą naukowcy z Centrum Medycznego Szpitala Dziecięcego w Cincinnati (w stanie Ohio, USA). Zauważyli oni, że wysoki odsetek osób cierpiących na migreny ma łagodne deficyty witaminy D, koenzymu Q10 i ryboflawiny.²

Jednak wyniki analiz, podczas których badano możliwości zastosowania witamin w celu zapobiegania migrenom, nie były jednoznaczne. Zdaniem naukowców, niezbędne jest wykonanie dalszych badań, by ocenić, czy suplementacja witaminowa może zmniejszać częstotliwość migren.

Witamina B2 (ryboflawina) - objawy i skutki nadmiaru

Nie obserwuje się szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia witaminy B2. Wynika to z ograniczonej zdolności wchłaniania ryboflawiny z przewodu pokarmowego.

Jednak przy silnym przedawkowaniu dochodzi do wymiotów i nudności.

Witamina B2 (ryboflawina) - występowanie. Źródła w żywności

Ryboflawina (witamina B2) tylko w niektórych produktach spożywczych znajduje się w większych ilościach.

Szczególnie dobrym jej źródłem są: mięso i wędliny wieprzowe i drobiowe, wątróbka, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych (fasola) oraz produkty zbożowe.

Mleko i przetwory mleczne bez względu na zawartość w nich tłuszczu, z uwagi na częstość spożywania, są jednym z podstawowych źródeł ryboflawiny w diecie.

Pod względem zawartości ryboflawiny produkty można podzielić na następujące grupy:

Zawartość ryboflawiny w 100 g Produkty spożywcze
Poniżej 0,05 mg owoce (jabłka, pomarańcze), warzywa (ogórki, pomidory), ziemniaki, ryż biały, kasze: manna, jęczmienna i pęczak, płatki kukurydziane, ryby (dorsze)
0,05 - 0,10 mg maka pszenna wrocławska, pieczywo (bułki pszenne, chleb graham), ryby (mintaje), owoce (truskawki), warzywa (kapusta biała, pietruszka - korzeń, selery), orzechy laskowe
0,10 - 0, 50 mg mleko, sery twarogowe i dojrzewające, banany, warzywa (brokuły, szpinak), fasola biała, kasza gryczana, płatki owsiane, kurczaki, ryby (makrele)
0,50 - 1, 00 mg zarodki pszenne, jaja kurze
Powyżej 1, 00 mg serca wieprzowe, wątróbka z kurczaka, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże piekarskie

"Witaminy", praca zbiorowa pod red. prof. Jana Gawęckiego, Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000

Witamina B2 (ryboflawina) - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)

  • dzieci: od 1. do 3. roku życia - 0,5 mg; od 4. do 6. roku życia - 0,6 mg; od 7. do 9. roku życia - 0,9 mg
  • chłopcy: od 10. do 12. roku życia - 1 mg; od 13. do 18. roku życia - 1,3 mg
  • dziewczęta - od 10. do 12. roku życia - 1 mg; od 13. do 18. roku życia - 1,1 mg
  • mężczyźni: 1,3 mg
  • kobiety: 1,1 mg
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg
  • kobiety karmiące - 1,6 mg

Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?
Pytanie 1 z 9
Jak określisz swoje samopoczucie?
JAKICH WITAMIN I MINERAŁÓW CI BRAKUJE?