Sok z malin: właściwości lecznicze. ​Jak zrobić najlepszy sok z malin?

2020-09-07 7:54 Katarzyna Hubicz

Sok z malin nie tylko jest pyszny: ma również mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Mimo, że można go robić praktycznie o każdej porze roku, wykorzystując mrożone maliny, to najbardziej wartościowy jest ten przygotowywany ze świeżych owoców. Warto poznać właściwości lecznicze soku z malin, a także najlepszy przepis na sok z malin.

sok z malin
Autor: Getty Images

Po sok z malin zazwyczaj sięgamy w okresie jesienno-zimowych infekcji, kiedy męczy katar, boli gardło, łamie nas w kościach i ogólnie czujemy, że „coś nas bierze”. Rozgrzewająca herbata z odrobiną gęstego malinowego soku bywa wtedy wręcz konieczna, by poczuć się lepiej. I faktycznie na pewien czas pomaga.

Po sok z malin warto jednak sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się gorzej, lecz stosować przez cały rok. Ma on bowiem szereg cennych dla zdrowia właściwości.

Nie bez znaczenia jest jednak to, jaki sok z malin pijemy. Soki malinowe, które można kupić w sklepach i hipermarketach, w większości przypadków z malinami mają niewiele wspólnego, bo zawartość tych owoców (lub ich koncentratu) jest w nich minimalna. Warto więc dokładnie czytać etykiety – a jeszcze lepiej robić sok z malin w domu, bo nie jest to wcale skomplikowane.

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze soku z malin
  2. Czy warto kupować sok z malin w sklepie?
  3. Sok z malin: przepis 

Właściwości lecznicze soku z malin

Sok z malin ceniony jest przez dietetyków za swoje właściwości odżywcze, a przez lekarzy za to, że może stanowić cenne wsparcie podczas leczenia infekcji. Sok z malin ma właściwości:

  • Przeciwgorączkowe - zawiera olejki eteryczne działające rozgrzewająco oraz kwasy organiczne, w tym salicylowy, który obniża gorączkę. Warto więc stosować go w trakcie przeziębienia lub grypy.
  • Wzmacniające organizm – zawarte w nim związki żelaza i miedzi pomagają zapobiec niedokrwistości.
  • Przeciwmiażdżycowe – zawiera sporo magnezu, potasu oraz wapnia, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają ciśnienie i wspierają serce.
  • Antynowotworowe -  zawarte w nim przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, sprzyjających rozwojowi nowotworów. Niektóre badania sugerują, że zawarty w malinach i soku z malin kwas ferulowy oraz beta-sitosterol mogą hamować rozwój nowotworów.
  • Wspierające odporność – w jego składzie są witaminy (m.in. wit.C, wit. E i witaminy z grupy B), składniki mineralne, a także polifenole, poprawiające pracę układu odpornościowego.
  • Przeciwbiegunkowe – zawarte w soku z malin garbniki powstrzymują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę

Czy warto kupować sok z malin w sklepie?

Czy warto kupować sok z malin w sklepie? Odpowiedź brzmi: to zależy, jaki. Trzeba po prostu sprawdzać skład, gdyż wiele sklepowych tak zwanych soków malinowych obok malin nawet nie stało: podstawą ich składu jest zwykle koncentrat tańszej od malin aronii lub puree z jabłek – smak malin nadają mu sztuczne dodatki, a kolor – sztuczne barwniki. Nie są więc to soki, lecz raczej napoje.

Z kolei sklepowe soki z malin, które w składzie mają maliny, produkowane są podobnie, jak inne soki owocowe, czyli z koncentratu. Zawarte w nich maliny nie są wcześniej myte (bo wtedy mogłyby się rozpaść). Surowiec rozdrabniany jest w specjalnym urządzeniu, a w trakcie tego procesu dodawany jest do niego roztwór z enzymami rozkładającymi związki pektynowe.

Tak powstaje miazga, która na dalszych etapach procesu jest podgrzewana i wytłaczany jest z niej sok. W trakcie kilku kolejnych etapów produkcji do soku dodawane są wyłapywane wcześniej związki aromatyczne, a także substancje klarujące (m. in. betonit). Tak właśnie powstaje koncentrat, który przed rozlaniem do butelek mieszany jest z wodą oraz cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. 

Sok z malin: przepis 

Najcenniejszy dla zdrowia jest sok z malin w czystej postaci: tłoczony na zimno. W domowych warunkach bez specjalistycznego sprzętu trudno jest jednak taki sok wycisnąć po to, by go przechować dłużej, niż 24 godziny (można oczywiście przetrzeć maliny przez sito, ale lepiej je po prostu zjeść). Dlatego w warunkach domowych najczęściej przygotowuje się sok z malin tłoczony na ciepło: bądź w garnku, bądź w specjalnym sokowniku.

Przepis na domowy sok z malin bez cukru

Składniki:

  • Kilogram świeżych malin
  • 150 ml wody

Rozgnieć maliny, zalej wodą, doprowadź masę do wrzenia, a następnie przetrzyj przez płótno i wlej otrzymany sok do butelek. By sok przetrwał zimę, należy go pasteryzować przez około 20 minut, podgrzewając butelki w dużym garnku wypełnionym wodą o temperaturze 85 st. C.

Sok z malin można również robić z cukrem – mimo, że jest mniej zdrowszy, to jednak zdecydowanie smaczniejszy. Wtedy nie jest to już jednak sok, lecz syrop. Można go przyrządzić w garnku lub w specjalnym sokowniku.

Przepis na domowy sok (syrop) z malin

Składniki

  • 3 kg malin
  • 1 kg cukru lub innej substancji słodzącej (w odpowiednio zmniejszonych proporcjach)

Przyrządzając maliny w garnku, przesyp je warstwami cukru i odstaw na dwa dni, by puściły sok. Po tym czasie przecedź zawartość garnka przez gęste sitko, zagotuj, a następnie przelej do wyparzonych butelek i zamknij. Jeśli masz sokownik, sprawa jest łatwiejsza: maliny wystarczy umieścić w górnym garnku, zasypując je warstwowo cukrem. Do dolnego garnka wlewamy 1,5 litra wody i podgrzewamy, a gdy sok zacznie się wytwarzać, zlewamy go do butelek przez rurkę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE