Kocanka włoska dla zdrowia i urody. Właściwości i zastosowanie kocanki włoskiej

2020-08-04 10:34 Katarzyna Hubicz

Kocanka włoska, znana również jako curry plant, to znakomita przyprawa – ale nie tylko: ma również szereg cennych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych. Jak wygląda kocanka włoska, do czego można - i dlaczego warto - wykorzystać jej liście, kwiaty i gałązki?

kocanka włoska
Autor: Getty Images

Dla niewtajemniczonych kocanka włoska (Helichrysum italicum) wygląda po prostu jak kolejna roślina, która w fazie rozkwitu co prawda cieszy oko, ale poza tym nie ma z niej większego pożytku.

Nic bardziej mylnego: ta roślina, stosowana w umiejętny sposób, może być bardzo przydatna zarówno na co dzień w kuchni, jak i w pielęgnacji urody.

Co ciekawe, może również posłużyć jako cenne wsparcie przy łagodzeniu niektórych dolegliwości – przez kilkaset lat wykorzystywana była bowiem w medycynie ludowej.

Spis treści

  1. Jak wygląda i gdzie rośnie kocanka włoska?
  2. Jakie zastosowanie ma kocanka włoska?
  3. Lecznicze właściwości kocanki włoskiej
  4. Kocanka włoska w pielęgnacji i aromaterapii

Jak wygląda i gdzie rośnie kocanka włoska?

Kocanka włoska nie jest wysoka, jest za to rozłożysta. Roślina ta dorasta do ok. 60 cm wysokości. Grupuje się w kępki, których charakterystyczną cechą są cienkie, wysrebrzone i silnie rozgałęzione pędy z gęstymi liśćmi o długości ok. 7 cm, pokryte gęstymi, białymi włoskami, tzw. kutnerem. Na ich wierzchołkach latem pojawiają się żółte kwiatostany z drobnymi kwiatami.

Liście kocanki włoskiej mają silny, ziołowy zapach, który bardzo przypomina aromatyczną przyprawę curry – dlatego też nazywa się ją niekiedy „curry plant”.

Roślina ta pochodzi z południowej Europy i najłatwiej ją spotkać właśnie tam. Ale można je również uprawiać w naszych warunkach w ogrodzie (wtedy najlepiej sadzić ją tam, gdzie przez większą część dnia jest słonecznie) lub na parapecie.

Uprawiana w ogrodzie w naszym klimacie jest typową rośliną jednoroczną, gdyż jej krzewinki zwykle nie są w stanie przetrwać zimy. Ta sadzona w doniczkach przetrwa zimę, jeśli spędzi ją w pomieszczeniu, w którym jest dużo słońca i będzie delikatnie, ale systematycznie podlewana.

Jakie zastosowanie ma kocanka włoska?

Kocanka włoska najczęściej bywa wykorzystywana w kuchni – ze względu na swój specyficzny smak i niezwykły aromat jest znakomitym dodatkiem do zup, ryżu i makaronu, potraw rybnych i mięsnych (jej gałązki dorzucamy do potrawy na krótko przed końcem gotowania – by zapach nie był zbyt silny - a następnie wyjmujemy jeszcze przed podaniem).

Można ją również dodawać do sałatek: w takim przypadku jej świeżo zerwane liście trzeba dokładnie posiekać i niewielką ich ilość wymieszać z warzywami lub sosem.

Liście kocanki włoskiej – wysuszone na słońcu lub w suszarce do warzyw i owoców – są też znakomitym środkiem na mole:  można je wymieszać z lawendą (ale nie jest to konieczne) i włożyć do torebki z materiału, a następnie zawiesić w szafie. 

Kwiaty kocanki włoskiej można natomiast wykorzystać jako element mieszanki pot-pourri lub przyrządzić z nich ziołową mieszankę do kąpieli, a cała roślina (wraz z ususzonymi kwiatami) bywa ozdobą suchych bukietów.

Z kwiatów kocanki włoskiej można również przyrządzić hydrolat do pielęgnacji skóry, a także olejek zapachowy.

Lecznicze właściwości kocanki włoskiej

Kocanka włoska ma szereg właściwości leczniczych, dlatego przez wieki wykorzystywano ją w tradycyjnych metodach łagodzenia infekcji gardła, kaszlu i gorączki, z pomocą naparu lub okładów z kwiatów tej rośliny leczono także infekcje dróg moczowych, bóle mięśni i stawów (także te nie związane z przeziębieniem lub grypą), a nawet schorzenia wątroby, astmę i reakcje alergiczne.

Do dziś zwolennicy babcinych metod leczenia zalecają picie naparu z kocanki włoskiej jako remedium na infekcje, wsparcie układu odpornościowego, czy bóle żołądka. W stanach astmatycznych czy podczas infekcji pomagają natomiast inhalacje z naparu kocanki włoskiej.

Okłady z kocanki włoskiej mogą również działać pomocniczo przy opuchliźnie i stłuczeniach, gdyż, jak twierdzą zwolennicy naturalnych terapii, zawarte w tej roślinie substancje przyspieszają gojenie tkanek i wchłanianie się krwiaków. 

Kocanka włoska w pielęgnacji i aromaterapii

Kocanka włoska ma również zastosowanie w pielęgnacji. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się – oprócz naparu i maceratu – również hydrolat z kwiatów kocanki włoskiej, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego polecany jest do stosowania jako wsparcie właściwej terapii, np. przy trądziku i infekcjach grzybiczych skóry.

Hydrolat z kocanki łagodzi również stany zapalne skóry, stymuluje regenerację naskórka, łagodzi dolegliwości związane z rumieniem i „pajączkami” (np. uczucie pieczenia i rozgrzanej skóry), działa również obkurczająco na rozszerzone naczynka krwionośne. Zmniejsza także cienie i opuchliznę pod oczami.

Podobne właściwości ma olejek z kocanki włoskiej, uważany zresztą za jeden z cenniejszych olei aromaterapeutycznych. Dodatkowo zawarte w nim octan nerylu i diketony przyspieszają gojenie się ran, pobudzają również tkanki do regeneracji, dzięki czemu olejek ten sprawdza się np. w redukcji rozstępów i zmniejszaniu blizn po trądziku.

Olejek ten ma poza tym właściwości relaksujące, pomaga podczas bezsenności, tonizuje. Można go stosować samodzielnie, albo łącząc z innymi olejkami – np. olejem z lawendy lub jojoba. Jest bezpieczny nawet dla skóry wrażliwej, jednak niekiedy wymaga rozcieńczenia – co zależy od jego stężenia wyjściowego – i wtedy właściwa informacja umieszczona jest na opakowaniu. Można go również mieszać z ulubionym kremem, balsamem do ciała lub odżywką do włosów.

Zioła w ogrodzie - rozmaryn i kocanka włoska

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE