Hydrolat - jaki wybrać? Rodzaje hydrolatów i ich właściwości

2019-09-10 17:08 Ewa Kamińska

Hydrolaty łagodzą skórę i wspomagają leczenie drobnych zmian. Używane codziennie mogą zastąpić tonik i mgiełkę do twarzy. Zanim zdecydujesz się na zakup hydrolatu, zapoznaj się z jego dokładnym przeznaczeniem. Dowiedz się, jakie właściwości mają najpopularniejsze hydrolaty.

Hydrolaty to tak zwane "wody kwiatowe", które powstają jako produkt uboczny podczas produkcji olejków eterycznych. Olejki uzyskiwane są z roślin lub ich części, które poddawane są destylacji. Nierozpuszczalne w wodzie cząsteczki tworzą olejek, zaś pozostała woda z cennymi składnikami pochodzenia roślinnego stanowi hydrolat.

Hydrolat, podobnie jak olejek eteryczny, jest esencją roślinną, jednak jest bardziej rozcieńczony i ma delikatniejszy zapach. Może być stosowany bezpośrednio na skórę - jako tonik lub mgiełka lub dodawany do innych kosmetyków. Dostępnych jest wiele hydrolatów, które różnią się od siebie właściwościami i zapachem. Oto najpopularniejsze z nich.

Hydrolat lawendowy

Hydrolat z lawendy ma uniwersalne zastosowanie - jest polecany do każdego rodzaju cery. Ma działanie antyseptyczne, łagodzące, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Przyspiesza regenerację skóry, zmniejsza obrzęki oraz działa ściągająco. Odżywia skórę, która dzięki temu zyskuje zdrowszy koloryt i jest lepiej ukrwiona. Wzmacnia cebulki włosów, przeciwdziała ich wypadaniu, chroni przed zniszczeniem oraz łagodzi podrażnienia skóry głowy. Hydrolat lawendowy można stosować jako płyn tonizujący do skóry po opalaniu, depilacji lub goleniu. Ma charakterystyczny dla lawendy ziołowo-kwiatowy zapach.

Hydrolat różany

Hydrolat z kwiatów róży, nazywany również wodą różaną, może być stosowany przez osoby z cerą tłustą i trądzikową, dojrzałą, wrażliwą ze skłonnością do podrażnień, naczynkową, jak i suchą. Większość hydrolatów tego rodzaju jest uzyskiwanych z kwiatów róży damasceńskiej. Hydrolat różany lekko nawilża i ściąga skórę. Uelastycznia ją i wygładza. Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran i poparzeń. Wzmacnia naczynia krwionośne oraz redukuje zaczerwienienie. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, jako tonik, mgiełka zwilżająca cerę lub dodatek do innych kosmetyków (kremów, płynów do higieny intymnej, maseczek, szamponów). Jest wyjątkowo delikatny, dlatego można nawilżyć nim okład, który przyniesie ulgę zmęczonym oczom. Ze względu na przyjemny kwiatowy aromat, ma również działanie relaksujące.

Hydrolat z kwiatu lipy

Hydrolat z kwiatów lipy jest przeznaczony do skóry wrażliwej, atopowej, ze skłonnością do alergii, naczynkowej i suchej. Hydrolat łagodzi podrażnienia, przeciwdziała stanom zapalnym i zmniejsza zaczerwienienie skóry. Może być stosowany na skórę podrażnioną po opalaniu, depilacji lub goleniu. Zmniejsza obrzęki, przyspiesza gojenie się ran i zmian skórnych. Łagodzi pieczenie i swędzenie skóry. Może być również stosowany w pielęgnacji jasnych włosów, nadając im połysk, elastyczność i objętość. Zapach hydrolatu ma działanie uspokajające, dzięki czemu preparat może być stosowany w aromaterapii.

Hydrolat oczarowy

Hydrolat oczarowy, zwany też hamamelisowym, jest uzyskiwany z liści i kory oczaru, który występuje w postaci małego, krzewiastego drzewka. Stosuje się go do cery trądzikowej i tłustej, dojrzałej oraz podrażnionej, zaczerwienionej lub naczynkowej. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry problematycznej ze skłonnością do wyprysków lub zaskórników, która jednocześnie jest wrażliwa i naczynkowa. Hydrolat ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działa ściągająco, przeciwbakteryjnie, zmniejsza zaczerwienienie i zwęża naczynka. Łagodzi podrażnienia, sprzyja regeneracji skóry, zmniejsza opuchliznę i reguluje wydzielanie sebum. Hydrolat ma niskie pH, dlatego u niektórych osób może powodować podrażnienia. Ma świeży, ziołowo-leśny zapach.

Hydrolat z kocanki

Hydrolat z kocanki uzyskiwany jest z żółtych kwiatów krzewu kocanki, który występuje głównie na terenie Europy. Jest przede wszystkim rekomendowany dla osób z cerą naczynkową, ale można go z powodzeniem stosować do skóry delikatnej, podrażnionej i trądzikowej. Hydrolat z kocanki obkurcza naczynia krwionośne i redukuje widoczność naczynek, siniaków, krwiaków, wybroczyn i zaczerwienienia. Redukuje opuchliznę, sprzyja regeneracji skóry i zmniejsza widoczność już powstałych blizn. Ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antybakteryjne. Łagodzi podrażnienia i zmiany alergiczne. Może być stosowany na siniaki po urazach mechanicznych, na spuchnięte oczy, blizny po rozstępach i zmianach trądzikowych. Hydrolat ma miodowo-korzenny zapach kojarzący się z letnią łąką.

Hydrolat rumiankowy

Hydrolat rumiankowy jest przeznaczony do każdego rodzaju skóry- suchej, tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i regenerujące. Nawilża, zmniejsza zaczerwienienie, redukuje łuszczenie się i szorstkość skóry. Ze względu na swoje właściwości jest polecany osobom ze skórą zanieczyszczoną, ze skłonnością do trądziku i zaskórników. Ma nieco kwaśny odczyn, który może wywoływać podrażnienia skóry.

Hydrolat z kwiatu pomarańczy

Hydrolat z kwiatu pomarańczy jest polecany dla osób o skórze wrażliwej, naczynkowej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Hydrolat hamuje rozkład kolagenu w skórze, zapewniając jej jędrność i młody wygląd. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Regeneruje skórę i łagodzi podrażnienia. Reguluje wydzielanie sebum, uszczelnia naczynka i redukuje zaczerwienienie. Ściąga pory, wyrównuje koloryt i eliminuje niedoskonałości. Rozświetla, nawilża i matuje skórę. Ma działanie ściągające, dlatego nie jest rekomendowany dla osób o skórze bardzo suchej. Hydrolat może być stosowany bezpośrednio na skórę, jako tonik, mgiełka do ciała i włosów, dodatek do innych kosmetyków, takich jak kremy, maseczki, peelingi lub szampony. Ma przyjemny, kwiatowo-cytrusowy zapach.

Hydrolat z mięty pieprzowej

Hydrolat z mięty przeznaczony jest dla osób o cerze tłustej, cerze mieszanej, trądzikowej i ze skłonnością do podrażnień. Wzmacnia barierę lipidową skóry, przywraca jej właściwe pH, działa antybakteryjnie. Flawonoidy zawarte w hydrolacie zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają stanom zapalnym, regenerują skórę i pobudzają mikrokrążenie. Hydrolat odświeża skórę i przynosi ulgę podczas upałów. Może być stosowany do pielęgnacji skóry trądzikowej, na podrażnienia po depilacji i goleniu oraz jako tonik do skóry głowy dla osób z łupieżem i osłabionymi włosami.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
bananowe_love
|

Dołączam sie do fanklubu różanego :)

Raymama
|

Nie widzialam nigdy hydrolatu miętowego, musze koniecznie sprawdzić ;o

roztocz
|

Miał może ktoś ten oczarowy? Jak on działa na twarz z trądzikiem?

Wruna
|

Pomaranczowy tez bardzo lubie, tak samo jak ten z opuncji figowej :D

Kosmalska Ewa
|

U mnie co chwile na zmianę idzie hydrolat różany i z kwiatów pomarańczy. nie dość, ze pięknie pachną to świetnie nawilżają <3