Olej jojoba: właściwości i zastosowanie w kosmetyce

2018-07-21 13:00 Anna Sierant

Olej jojoba tak właściwie wcale nie jest olejkiem, a rodzajem wosku. Ze względu na jego właściwości olej jojoba poleca się zarówno osobom, które mają cerę tłustą, jak i suchą czy mieszaną. Olej jojoba sprawdzi się również w pielęgnacji włosów. Dowiedz się, jakie są właściwości oleju jojoba i jakie ma on zastosowanie w kosmetyce.

Spis treści:

  1. Olej jojoba: właściwości
  2. Olej jojoba: zastosowanie

Olej jojoba już od kilku lat cieszy się popularnością wśród Polek, choć polskim produktem zdecydowanie nie jest. Olej jojoba wytwarza się z krzewu Simmondsia Chinensis, rosnącego m. in. w Ameryce Południowej, Hiszpanii, Afryce. Choć nazywa się go dla ułatwienia olejkiem, tak naprawdę do wosk o żółtawej barwie, który powstaje w wyniku procesu tłoczenia na zimno.

Olej jojoba jest odporny na działanie wysokich temperatur - pod ich wpływem nie zmienia swojej postaci, natomiast na skutek działania temperatury niższej niż 8 stopni Celsjusza tężeje, co łatwo można zaobserwować po włożeniu go do lodówki.

Co ważne, olej jojoba nie jełczeje, dzięki czemu zachowuje użyteczność przez długie lata.

Osobom, które nie lubią "się kremować" czy olejować przyda się informacja, że olej jojoba szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

Olej jojoba: właściwości

Reguluje poziom sebum

Jedną z właściwości ludzkiej skóry jest wydzielanie sebum (łoju skórnego) - substancji, która pełni wobec skóry właśnie rolę ochronnego płaszcza. Bez sebum byłaby ona bardzo narażona na działanie czynników zewnętrznych. Gdy produkcja sebum jest zbyt niska, skóra staje się matowa, bardziej skłonna do zmarszczek, jego nadmiar prowadzi natomiast do trądziku, sprawia, że skóra głowy zbyt szybko się przetłuszcza.

Skład chemiczny oleju jojoba bardzo przypomina ludzkie sebum - estry woskowe zawarte w łoju skórnym i w olejku jojoba są zbliżone swoją budową w około 30%. Olej pomaga zachować równowagę sebum w skórze, dlatego polecany jest zarówno osobom, które mają cerę tłustą, produkującą łój w nadmiarze, jak i posiadaczkom i posiadaczom cery suchej, wytwarzającej mniej sebum niż potrzebuje. Olej jojoba działa na skórę nawilżająco, dodaje blasku, jednocześnie nie sprawiając, że skóra staje się "świecąca".

Olej jojoba ma lekko orzechowy zapach.

Wypróbuj
Olej jojoba Nanoil

Autor: Nanoil

materiał partnera

Olej jojoba Nanoil to naturalny olejek kosmetyczny, który w rzeczywistości jest płynnym woskiem, jedynym o tak unikatowych właściwościach. To bogactwo składników odżywczych – witamin, skwalanu i kwasów tłuszczowych. Doskonale absorbowany przez skórę, naturalny filtr przeciwsłoneczny, zbliżony budową do ludzkiego sebum. Olejek jojoba leczy trądzik i działa korzystnie na osłabione włosy.

Olej jojoba Nanoil jest tłoczony na zimno, nierafinowany i w 100% naturalny. Posiada znak Ecocert - ceniony certyfikat przyznawany kosmetykom naturalnym najwyższej jakości.

Utrzymuje jędrność i elastyczność skóry

Jednym ze składników olejku jojoba jest witamina E. To naturalny antyoksydant, czyli substancja neutralizująca działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Co więcej, witamina E chroni skórę przed utratą włókien kolagenu i elastyny, dzięki czemu dłużej zachowuje jędrność i elastyczność.

Na syntezę elastyny i kolagenu wpływają również zawarte w oleju jojoba: witamina A i fitosterole. Te ostatnie napinają skórę i wygładzają zmarszczki.

Przyspiesza proces regeneracji skóry

Tę z kolei właściwość olej jojoba zawdzięcza zawartości witaminy F. Witamina F to inaczej NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: kwas linolowy, arachidonowy i linolenowy, które odbudowują warstwę lipidową naskórka i wspomagają jego regenerację.

Zapobiega utracie wody ze skóry

Wszystko dzięki zawartości skwalenu - substancji bez barwy i bez zapachu, która ochrania tez skórę przed wirusami i bakteriami, a nawet działaniem promieniowania UV.

Za zatrzymanie wody w skórze odpowiada również zawarty w olejku jojoba kwas mirystynowy.

Cena oleju jojoba to około 20 zł za 50 ml.

Pielęgnuje włosy i skórę głowy

Olej jojoba działa nie tylko na skórę, ale i włosy - często wykorzystywany jest przy produkcji masek i odżywek do włosów. Działa na nie tak samo, jak na skórę: nawilża, ochrania przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, a na samej skórze głowy reguluje poziom łoju (sebum) - tak samo, jak np. na twarzy. Dzięki temu włosy są mniej przetłuszczone, na głowie nie zalega warstwa sebum.

Olej jojoba ma nawet działać w walce z łupieżem, wypadaniem włosów czy łojotokiem, skórą łuszczącą się.

Czytaj też:

Jak dobrać olejek do potrzeb skóry?

Na czym polega olejowanie włosów?

OCM: oczyszczanie twarzy olejami krok po kroku

Olej jojoba: zastosowanie

Olej jojoba znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach, m. in.:

  • żelach oczyszczających do twarzy,
  • preparatach na trądzik,
  • kremach przeciwzmarszczkowych,
  • kremach nawilżających,
  • kosmetykach antycellulitowych i zapobiegających rozstępom,
  • maskach i odżywkach do włosów,
  • preparatach do pielęgnacji paznokci,
  • preparatach do zmiękczania skórek,
  • pomadkach ochronnych do ust,
  • preparatach do pielęgnacji dłoni i stóp.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE