Lecznicza nalewka z dzikiej róży [PRZEPIS]

2020-10-01 20:07

Lecznicza nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana również przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży z miodem i goździkami? Zobacz tradycyjny przepis!

Lecznicza nalewka z dzikiej róży [PRZEPIS]
Autor: Getty Images

Nalewka z dzikiej róży to idealny sposób na zachowanie niesamowitych właściwości tej rośliny. To także sprawdzony sposób na odporność jesienią i zimą. Nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach - wtedy owoce dzikiej róży nabierają swoich właściwości. Jednak można je też zerwać przed przymrozkami i przemrozić w domowej zamrażarce. 

Nalewki domowe

Spis treści

  1. Nalewka z dzikiej róży - skład i właściwości 
  2. Składniki na nalewkę z dzikiej róży
  3. Nalewka z dzikiej róży - przepis

Nalewka z dzikiej róży - skład i właściwości 

Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Jest w niej więcej witaminy C niż w jakiejkolwiek innej nalewce owocowej (w owocach dzikiej różny jest jej 30–40 razy więcej niż w cytrusach). Poza witaminą C znajdziemy w niej też:

Ze względu na bogactwo składników odżywczych nalewka z dzikiej róży ma następujące właściwości:

Spośród wielu receptur warto wymienić litewską żenichę – częstowano nią w domach, w których były panny na wydaniu.

Składniki na nalewkę z dzikiej róży

• 1 kg owoców róży

• 0,75 l spirytusu 96 proc.

• 0,5 l wódki 40 proc.

• 0,5 l jasnego miodu

• 0,5 l wody

• 5 goździków

• po łyżeczce suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku

Nalewka z dzikiej róży - przepis

1. Owoce umyj, osusz, włóż na dobę do zamrażarki.

2. Ponakłuwaj szpilką, wsyp do słoja, dodaj zioła, zalej spirytusem.

3. Postaw w cieple na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Przecedź, mocno wyciskając sok z owoców.

4. Odstaw na tydzień i kilka razy przefiltruj. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny.

5. Gdy wystygnie, dodaj wódkę i połącz z nastawem.

6. Żenicha musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 miesiące.

Fragmenty artykułu ukazały się w miesięczniku "Zdrowie"

Czytaj też: