Naturalny miód. Jak rozpoznać prawdziwy miód?

2019-02-26 9:37 Anna Jakimiuk

Kupienie prawdziwego miodu staje się coraz trudniejsze, bo nawet pszczelarze w niewielkich pasiekach mieszają prawdziwy miód ze sztucznym. Kiedy nie mamy pewności z jakiego źródła pochodzi kupowany przez nas miód, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się bardzo przydatna.

Chciałaś kupić prawdziwy miód i znowu ci się nie udało? Plastry miodu i uśmiechnięte pszczółki na etykietach słoików wcale nie oznaczają, że w produkcie, który mamy przed sobą jest choć odrobina prawdziwego miodu.

Co zawiera prawdziwy miód?

Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje tak szerokie zastosowanie. Węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy – w miodzie wyodrębniono około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka. Płynnym złotem miód został nazwany nie tylko ze względu na kolor, ale głównie z uwagi na właściwości prewencyjne i lecznicze.

Smak prawdziwego miodu - słodycz i lekkie drapanie w gardle

Wiele zależy od jego smaku. Pszczelarze i smakosze miodu próbując przysmaku produkowanego przez pszczoły potrafią określić jego wiek, sposób, w jaki był przechowywany, a w smaku wychwytują substancje dodatkowe, które nie powinny w prawdziwym miodzie się znaleźć. Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty, po których rozpoznaje się, z czego miód został zrobiony.

W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym). Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia ze sztucznym produktem, wyprodukowanym z wody i cukru.

Testy na prawdziwość miodu

1. Test ściekania. Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na talerzyk. Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, to jest to miód naturalny. Konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez żadnych grudek a miód rozleje się po talerzu.

2. Test rozpuszczania. Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.

3. Test wagi. W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.

4. Krystalizcja. Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani działania leczniczego.

Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód z białej akacji, inne powinny skrystalizować się do końca roku, w którym zostały zebrane. Sztuczne miody nie krystalizują się - jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości produktu.

Jak nie dać się nabrać i kupić prawdziwy miód? Przydatne rady

x-news.pl/Agencja TVN

Ważne

Niektórzy producenci stosują podgrzewanie miodu do wysokiej temperatury jako sposób na zachowanie jego płynności, ale taki produkt nie posiada już praktycznie żadnych wartości leczniczych

Miód niedojrzały. Jak określić dojrzałość miodu?

Pszczoły składają kropelki miodu w komórkach plastra, a potem zaczynają go zagęszczać przez przenoszenie kropelek między komórkami. Miód o większej zawartości wody niż 20% nie jest jeszcze dojrzały (wyjątkiem jest miód z koniczyny, wrzosowy i akacjowy).

W komórkach plastra, w ulu odbywa się proces dojrzewania – odparowywania wody i rozkład cukrów złożonych na cukry proste. Po 4-5 dniach pszczoły zaklejają komórki woskiem, zabezpieczając gotowy miód przed zepsuciem. Jeśli pszczelarz chce przyspieszyć proces i zbierze miód za wcześnie, z niezaklejonych jeszcze plastrów, to sprzedawany przez niego produkt nie będzie odpowiednio dojrzały.

Dojrzałość miodu określa się po jego gęstości. Przy temperaturze 20 stopni C powinien leniwie spływać, tworząc stożek. Przy energicznym kręceniu łyżką wokół własnej osi miód nie powinien z niej spłynąć.

Czy można podgrzewać miód?

Tak, jeśli się skrystalizował, a ty chcesz żeby zmienił stan skupienia na ciekły, możesz go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą (jej temperatura nie powinna przekraczać 25 stopni C) i mieszając drewnianą łopatką. Pamiętaj, że miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.

CZYTAJ TEŻ:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Lebero
|

Najlepszy miód jadłem w Iranie. Prosto z gór Zagros. Poezja.

Hanqa
|

Nie powinnam czytac takich artykulow o tej porze, od razu mam potworną ochote na miod gryczany na świeżej bulce albo w herbacie. Shame on you :P

czesław kosiński
|

opis sprawdzenia miodu pomija mieszanki miodów z cukrem buraczanym i innymi czyli ma służyć laikom.CK.

No jasne
|

Miody Manuka. Sprzedaz 3 razy wieksza niz produkcja.
Tyle w temacie.
Pozdrawiam!

Hmmm
|

Troche duzo wody w tym Twoim miodzie!

Pasjonat miodu
|

Co ZA BZDURY!!!! 1- naturalny miód najłatwiej sprawdzić OŁÓWKIEM KOPIOWYM - jeżeli będzie się barwił, to nie jest naturalny! NEKTAR - który zbierają pszczoły NIE JEST SŁODKI - lecz GORZKI - A IM WIĘCEJ CUKRU W MIODZIE TYM JEST SŁODSZY! KRYSTALIZACJA nie w każdym przypadku jest naturalnym procesem miodu - naturalna krystalizacja ma konsystencję porównywalną do SMALCU bez skwarek - a nie kryształów cukru. Naturalny miód ma taki sam smak na powierzchni słoika - jak na jego dnie - natomiast z dużą zawartością cukru na dnie będzie o wiele słodszy!

Julek
|

Kupiłem miód 1 słoik w lutym 2 słoik w kwietnie 2017 r. wielokwiatowy w Spółdzielni pszczelarskiej i do dziś tj 12.11.2011 r. nie skrystalizował się, czy jest to możliwe.re

Re
|

Miód traktujesz wrzątkiem??? Co z tego pozostaje dobrego?? :(

panga
|

przeczytałam całego bloga i zacznę zwracać uwagę na to od kogo miód kupuję, takie blogi trzeba rozpowszechniać, ludzie muszą otworzyć oczy

Birkut
|

100g = 80 ml
200g = 160 ml
250 g = 200 ml
400g = 320 ml
500g = 400 ml
900g = 720 ml
1250g = 1000ml