BADANIE POZIOMU HORMONÓW we krwi

Poziom hormonów określa się na podstawie szczegółowych badań krwi. W badaniu surowicy krwi można określić poziom kilkudziesięciu hormonów.

ALDOSTERON – wydzielany przez korę nadnerczy

Wpływa na poziom sodu, chloru, potasu w naszym  organizmie.
Norma: 4–14 ng proc. (/dl)
Poniżej normy – niewydolność kory nadnerczy, niedobór potasu, nefropatia cukrzycowa. Powyżej normy – nadczynność kory nadnerczy.

ANDROGENY: męskie hormony płciowe wytwarzane w jądrach

Androgeny wytwarzają też, choć w znacznie mniejszych ilościach, żeńskie nadnercza i jajniki.
Normy testosteronu:
umężczyzn: 7,6–34 nmol/l (2,2–9,8 ng/ml)
u kobiet: 0,69–2,77 nmol/l (0,2–0,8 ng/ml)
Normy DHEA:
u mężczyzn: 13,8–27,7 nmol/l (4,0–8,0 ng/ml)
u kobiet: 5,2–25,3 nmol/l (1,5–7,3 ng/ml)
Wskaźniki poniżej normy mogą oznaczać niedoczynność jąder, zniszczenie gonad spowodowane stanem zapalnym, chemioterapią lub radioterapią. Przekroczenie normy może oznaczać guzy jąder u mężczyzn lub guzy kory nadnerczy i jajników u kobiet.

ESTROGENY– żeńskie hormony płciowe wytwarzane przez jajniki

Najważniejszy z nich to estradiol. Jądra mężczyzn również wytwarzają niewielkie ilości estrogenów.
Normy:
estradiol u kobiet: 55–925 pmol/l (podane normy są wskazywane w połowie cyklu miesiączkowego)
u mężczyzn 29–132 pmol/l
Niższe wskaźniki mogą oznaczać uszkodzenia jajników, przysadki lub podwzgórza. Estradiol powyżej normy może oznaczać choroby
jajników, a umężczyzn guzy jąder.

KORTYZOL – hormon wytwarzany przez korę nadnerczy

Chroni on nas przed stresem. Poziom kortyzolu waha się w ciągu dnia, najwyższy jest rano między godz. 6 a 8. Wieczorem stężenie jest już o połowę niższe.
Normy: rano – 138-690 nmol/l; w południe – 110-552 nmol/l
Poniżej normy: niewydolność kory nadnerczy, choroby przysadki lub podwzgórza. Powyżej: nadczynność nadnerczy, depresja.

HORMONY TARCZYCY – T3 (trójjodotyronina), T4 (tyroksyna), kalcytonina

Badając stan tarczycy, należy oznaczyć poziom TSH (tyreatropiny), FT3 (wolnej trójjodotyroniny) oraz FT4 (wolnej tyroksyny).

Normy: T3: 2–10mU/l T4: 5–12 ug/dl TSH: 0,27–4,0mU/l; FT3: 2,3–6,6 ng/ml FT4: 0,9–2,4 ng/ml
Wskaźniki poniżej normy mogą oznaczać niedoczynność tarczycy, cukrzycę, stany pooperacyjne, także nadmierny wysiłek fizyczny. Zmniejszenie TSH świadczy o nadczynności tarczycy. Wskaźniki powyżej normy oznaczają nadczynność tarczycy. Jednak większy TSH świadczy o niedoczynności tarczycy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 24.01.2014

reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Badanie CRP - co to jest i kiedy wykonuje się badanie CRP? Interpretacja wyniku CRP Badanie CRP - co to jest i kiedy wykonuje się badanie CRP? Interpretacja wyniku CRP

Badanie CRP (tzw. białko ostrej fazy) to badanie wykonywane z krwi. Celem badania CRP jest...

więcej

38967

Badania biochemiczne: cholesterol całkowity, LDL i HDL - normy

Badanie biochemiczne krwi, sprawdzające cholesterol całkowity, a także cholesterol zły - LDL oraz...

więcej

20035

Kolonoskopia. Przebieg badania i przygotowanie do kolonoskopii Kolonoskopia. Przebieg badania i przygotowanie do kolonoskopii

Kolonoskopia to badanie, które umożliwia obejrzenie wnętrza całego jelita grubego przy użyciu...

więcej

19862

Hemoglobina: normy dla kobiet, mężczyzn i dzieci oraz dla kobiet w ciąży Hemoglobina: normy dla kobiet, mężczyzn i dzieci oraz dla kobiet w ciąży

Hemoglobina to białko wchodzące w skład krwinek czerwonych. Poziom hemoglobiny jest podstawowym...

więcej

16056

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Niestety, w powyższej sprawie wiele zależy od postępowania urzędniczego w NFZ. Oddział Wojewódzki NFZ istotnie doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż 14 dni przed dniem...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

Grupy wsparcia
data

Październik 30, 2014

Schudłam i zmieniłam nawyki żywieniowe dzięki kuracji z tabletkami Foreverslim.Schudłam a dzięki zmianą jakie wprowadziłam potrafię do dnia dzisiejszego utrzymać wagę.Dla mnie to jest olbrzymi sukces bo nigdy wcześniej na żadnej diecie nie udało mi się schudnąc aż tyle.

data

Październik 30, 2014

Zazdroszczę tych 20 kg ale nie wiem czy chciałabym schudnąc aż w tak krótkim czasie.Wiem że jest to niebezpieczne i niezdrowe.Moja kuracja trwała troszeczkę dużej no i schudłam tez mniej.Ja zdecydowałam się na odchudzanie z Foreverslimem i bardzo sobie to chwale.Schudłam 14 kg i jestem z...

data

Październik 30, 2014

Moją walke z nadwaga wygrałam dzięki tabletka Foreverslim.To dzieki nim bez problemu przeszłam przez dietę bez żadnych przykrych niespodzianek typu napady głodu lub przerwania diet w połowie.Schudłam 14 kg bez wielkich wyrzeczeń i niedługim czasie.Sadzę że gdyby nie te tabletki to do dnia...

data

Październik 30, 2014

Ja schudłam dzięki Foreverslimowi.Tabletki zarejestrowane i sprzedawane legalnie.Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg.Dużym plusem kuracji z tym tabletkami jest to że nie wystepuje efekt jo-jo czyli odchudzanie jest skuteczne.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.