Badanie hormonów tarczycy - tyroksyny (fT4) oraz tyreotropiny (TSH)

Monika Majewska

Badanie hormonów tarczycy to badanie krwi, dzięki któremu można określić poziom tyroksyny (fT4), głównego hormonu produkowanego przez gruczoł tarczowy, oraz tyreotropiny (TSH) - hormonu wytwarzanego przez przysadkę mózgową, który pobudza wydzielanie tyroksyny przez tarczycę. Sprawdź, na czym polega badanie hormonów tarczycy, jakie są dla niego normy i jak interpretować wyniki badania.

Badanie hormonów tarczycy - tyroksyny - to badanie, którego celem jest oznaczenie poziomu tyroksyny we krwi, a co za tym idzie - ocena czynności tarczycy. Większość tyroksyny krążącej we krwi jest związana ze specyficznymi białkami, a tylko ok. 1 proc. krąży w postaci wolnego hormonu, który wywiera wpływ na funkcjonowanie organizmu. W związku z tym podczas badania określa się głównie poziom tzw. wolnej tyroksyny - fT4.

Badanie hormonów tarczycy - jak działa tyroksyna?

Tyroksyna, a także trójjodotyronina (T3), to dwa podstawowe hormony wydzielane przez tarczycę. Proces ich produkcji jest kontrolowany przez podwzgórze oraz przysadkę mózgową. Kiedy ilość tych hormonów w organizmie spada poniżej normy, podwzgórze wydziela hormon, który stymuluje tyreotropinę (TSH), aby ta pobudziła tarczycę do produkowania tych hormonów. Kiedy odpowiednia ilość hormonów T3 i T4 zostanie uwolniona, aktywność TSH jest hamowana. W związku z tym badając poziom tyroksyny, należy oznaczyć także stężenie TSH.

Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (fT4) - wskazania

Badanie stężenia tyroksyny zleca zazwyczaj lekarz endokrynolog. Jest wskazane u osób, u których zauważono objawy niedoczynności tarczycy (m.in. spowolnienie czynności życiowych, sucha i chłodna skóra, zmniejszony apetyt, zaparcia, senność) lub nadczynności tarczycy (m.in. nadmierne pocenie się, zmęczenie, nagła utrata wagi, bezsenność). Skierowanie na badanie powinny otrzymać również osoby z tzw. wolem, czyli przerostem gruczołu tarczowego, a także te, u których podejrzewa się choroby przysadki (która wydziela za mało lub za dużo TSH) oraz autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (tzw. choroba Hashimoto). Wskazaniem do badania może być także kontrola skuteczności leczenia przeciwtarczycowego, leczenia niedoczynności tarczycy oraz raka tarczycy. Czasami badanie poziomu tyroksyny jest pomocne przy diagnozowaniu niepłodności u kobiet.

Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (fT4) - na czym polega badanie?

Badanie polega na pobraniu krwi (zwykle z żyły łokciowej), a następnie na przesłaniu jej do laboratorium.

Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (T4) - normy

Obecnie głównie stosuje się oznaczenie wolnej frakcji tyroksyny - fT4. Jej prawidłowy poziom we krwi wynosi:

  • 10-25 pmol/l (8-20ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml.

Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (fT4) - jak interpretować wyniki badań?

Obniżony poziom wolnej tyroksyny (poniżej 10 pmol/L lub 8 ng/l) i jednocześnie podwyższony poziom TSH (powyżej 4 µIU/ml ) może świadczyć o:

  • niedoczynności tarczycy (która może być spowodowana np. niedostatecznym wydzielaniem hormonów przez tarczycę);
  • raku tarczycy;
  • niedoborze jodu;

Przyczyną takiego stanu może być także leczenie tyreostatykami (lekami hamującymi produkcję hormonów).

Podwyższony poziom fT4 (powyżej 25 pmol/l lub 20 ng/l) i jednocześnie obniżone stężenie TSH (poniżej 0,4 µIU/ml) może świadczyć o nadczynności tarczycy (np. wywołanej chorobą Gravesa-Basedowa, wolem guzowatym nadczynnym) lub o leczeniu niedoczynności tarczycy tyroksyną.

Ważne

Badanie wolnej frakcji tyroksyny - kiedy wyniki mogą być nieprawidłowe?

Prawidłowy wynik badania może zostać zafałszowany przez wiele czynników, głównie przez leki zawierające estrogeny (w tym środki antykoncepcyjne), leki przeciwpadaczkowe i aspirynę, która jest zażywana w nadmiernych ilościach. Na wyniki badania mogą negatywnie wpłynąć również materiały kontrastowe stosowane w badaniach obrazowych.

Badania tarczycy: jak przebiegają i co z nich wynika opowiada nasz ekspert - endokrynolog Marta Kunkel ze Szpitala Medicover [wideo]

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Str
|

Ja mam wynik TSH 12,374 jutro mam druga wizytę u Endo bo na początek dostałem letrox 50 i kontrolne badania TSH ft4 i atpo i jutro zobaczę czy moje wyniki są lepsze bo przez pierwsze dwa tyg brania leku było lepiej ale chyba za słaba dawka organizm się przyzwyczaił i znów mam typowe objawy

Wiśnia
|

Witam.Mam takie wyniki Tsh 1,23 FT41,5,anty TPO18,88.Mam duszności,pocę się zimnym potem i utyłam.Przepisany mam euthyroxN 25mg 1x1.Lekarz twierdzi,że mam dobre wyniki.Napisał mi rozpoznanie wole guzkowe i podejrzenie współistnienia AZT.Nie wiem co o tym myśleć, bo po tych tabletkach wcale lepiej się nie czuję a w dodatku chyba grubnę.

Kasia
|

TSH jest 0.9522 a norma jest 0.3500-4.9400. Ft4 1ng/dl a norma 0.70-1.48. Ant Tpo1.41 IU/ml norma 0.00-5.61 Prosze powiedziec czy takie wyniki moga. Powodowac dusznosci i bole prosze powiedziec czy wyniki sa dobre?bo schudlam od lutego 16 kg i szukam przyczyny

Mama
|

Dostaniesz zapewne hormon i co miesiąc będziesz musiała robić badania krwi sprawdzające czy jest poprawa czy nie. W ciąży hormon ten ma być unormowany dla prawidłowego rozwoju dziecka wiec nie przejmuj się i bierz tabletki jak każą (sama po winikach i samopoczuciu zobaczysz czy jest poprawa czy nie). Na poród nie ma to wpływu - No chyba ze na znieczulenie (ponoć tarczycowcy maja zagwarantowane to ale jak jest w praktyce NIE WIEM ! ). Mnie po przyjęciu do szpitala i badaniu od razu na cesarkę wzięli ale to dla dobra dziecka, a nie z powodu tarczycy.
Będzie dobrze !!!

Jolanta
|

Witam,miałam niedoczynność zdjagnozowana VII/13r.Kilka dni temu zrobiłam sobie wyniki:TSH-3gen 0,144ulU/L ( zakr.ref. 0,270-4,200 )
FT4 1,51ng/dl (---"------ 0,80-1,70 )
FT3 2,78pg/ml (---"------ 2,37-4,43 )
Więc?....nadczynność!!! Sama nie wiem co lepsze?Czy trafiłam z deszczu pod rynnę?! Wizytę u endo mam w maju a nie wiem czy coś sensownego dowiem się od rodzinnego-idę w środę.Czy ktoś może mi coś konkretnego napisać?Aaaa!zapomniałam się pochwalić,że mam wewnątrz biżuterię-HASHIMOTO:)

Laura
|

Jakie są normy napisano w tym artykule wyraźnie, za co duży plus, bo w innych artykułach w internecie nie podano tego.

"Badanie hormonów tarczycy: tyroksyna (T4) - normy
Obecnie głównie stosuje się oznaczenie wolnej frakcji tyroksyny - fT4. Jej prawidłowy poziom we krwi wynosi:
10-25 pmol/l (8-20ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml."

romulddrohomireckidom@wp.pl
|

Tyle bzdur piszecie na tarczycy temat, a jakich wartości są dobre wyniki napisane nie ma

Martyna
|

Witam jestem w 6 tyg ciąży wyszło mi niedoczynność tarczycy tsh 2,735 i Ft4 1,27 dostałam skierowanie do poradni. Czy ktoś też miał takie wyniki i do końca ciąży było ok i urodził zdrowe dzieciatko

zofia
|

Po 3 miesiącach od wycięcia tarczycy i zażywaniu tabletek Letrox 100 poziom TSH mam 0.24.Czy w takim przypadku brałam za dużą dawkę leku?

sylwia2326pl
|

Witam.Robilam wyniki ft3,ft4 czy moze mi ktos pow.czy wyniki sa ok.FT3- 5,12 pmol/l Ft4-15.41 pmol/l