Jak wzmocnić odporność organizmu?

Przemęczenie, niewłaściwe odżywianie, stres i jesienna aura sprzyjają infekcjom wirusowym. Ale nie musisz się ich obawiać, jeżeli zadbasz o wzmocnienie odporności organizmu.

W naszym ciele krążą miliardy komórek odpornościowych – ich zadaniem jest identyfikacja i niszczenie ciał obcych (antygenów), które wtargnęły do ustroju przez błony śluzowe gardła, nosa i przewód pokarmowy, czyli także wirusów i bakterii. Komórki te powstają w różnych organach i mają swoje specjalne zadania.

Monocyty są produkowane w szpiku kostnym. Gdy dostrzegą intruza, zaczynają się do niego zbliżać. Podczas tej wędrówki przekształcają się w makrofagi i jako takie  pochłaniają antygen, a informacje o jego pojawieniu się przekazują limfocytom.

Limfocyty T dojrzewają w grasicy. Informują inne komórki o obecności antygenów, zawiadują ich pracą i bezpośrednio zwalczają zagrożenie, np. wirusy. Limfocyty B powstają w szpiku kostnym, śledzionie i węzłach limfatycznych. Gdy stwierdzą, że w organizmie pojawiły się bakterie czy wirusy, rozpoczynają produkcję przeciwciał, które je niszczą. Jeżeli ta armia jest sprawna, niestraszne nam infekcje i przeziębienia. Działanie układu odpornościowego można poprawić, zażywając preparaty dostępne bez recepty. Do wyboru są te przygotowane z ziół lub syntetyczne.

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu?

  • Wysypiaj się.
  • Nie poddawaj się stresom, zadbaj o codzienną chwilę relaksu.
  • Nie pal papierosów i staraj się unikać picia alkoholu.
  • Hartuj się i dużo spaceruj.
  • Gimnastykuj się, uprawiaj sporty, najlepiej na świeżym powietrzu.
  • Codziennie jedz warzywa, owoce i jogurty z żywymi kulturami bakterii.
  • Jeśli twój stan zdrowia na to pozwala, jesienią i zimą 1–2 razy w tygodniu korzystaj z sauny.
  • Jeżeli często łapiesz infekcje, porozmawiaj ze swoim lekarzem o uodporniającej szczepionce.

Ziołowe preparaty na odporność

Preparaty ziołowe od wieków stosowano w celu podniesienia naturalnej odporności organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że ziół, tak jak leków, nie wolno nadużywać.

Zachowaniu dobrej kondycji służą:

Aloes - poprawia procesy regeneracyjne i podnosi siły odpornościowe. Można kupić: Bioaron, Biostyminę, Wino aloesowe, Mel Aloe Cum Aroniae (miód aloesowo-aroniowy).

Pokrzywa - przede wszystkim chroni przed infekcjami i przyspiesza regenerację organizmu. Dobre są herbatki z pokrzywą - jednoskładnikowe lub mieszanki, np. Revitan.

Korzeń żeń-szenia - pobudza witalność i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne. Szczególnie polecany osobom wyczerpanym, przepracowanym i mającym problemy z zasypianiem. Pytaj o Ginseng Vital, Ginsana G115 lub różne tabletki z żeń-szeniem.

Lipa - pozwala wypocić szkodliwe substancje z organizmu.

Rumianek - działa przeciwzapalnie, stosowany do inhalacji pomaga oczyścić drogi oddechowe z niektórych bakterii i wirusów.

Warto wiedzieć

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności organizmu

Zgnieć pół główki czosnku (z łuską), zalej szklanką gorącego mleka i odstaw na 5 minut. Następnie przecedź, dodaj łyżkę miodu i wypij. Kuracja powinna trwać ok. 4 tygodni.

Odporność organizmu można też wzmocnić, dodając do potraw czosnek, a także musztardę, curry, oregano, czerwoną paprykę, imbir. Przy obniżonej odporności należy unikać fast foodów, potraw smażonych, tłustych, zawierających cukry proste oraz produktów przetworzonych - z puszek i typu instant.

Witaminy i mikroelementy wspomagające odporność

Siła diety zależy też od codziennej dawki witamin i minerałów. Możemy przyjmować gotowe preparaty, ale nie można zapominać o naturalnych źródłach tych substancji.

Czosnek - naturalny antybiotyk, dodawany nawet w niewielkich ilościach do sałatek i surówek zabija niektóre bakterie i wirusy. Ze względu na silny zapach jedzmy go przed snem.

Imbir - przyjmowany codziennie chroni przed przeziębieniem (można go dodawać do surówek lub mięs).

Miód i propolis działają bakteriobójczo (pod warunkiem, że nie jesteśmy uczuleni!). Miód można z powodzeniem stosować zamiast cukru. Najwięcej wartości leczniczych zachowuje w naturalnej postaci (podgrzewanie zabija cenne składniki). Egzamin zdaje też picie rano dwóch łyżeczek miodu rozpuszczonych w szklance przegotowanej wody (letniej, nie gorącej!).

Prowitamina A – znajduje się w surowej marchwi, liściach sałaty, pomidorach i papryce.

Witamina C – musi być dostarczana w pożywieniu kilka razy dziennie, bo organizm nie potrafi jej magazynować. Jej obfitym źródłem są: owoce cytrusowe, cebula, papryka, kapusta, brokuły, szpinak, natka pietruszki i ziemniaki. Uwaga: warzywa gotowane na parze i bez soli zachowują więcej witaminy C.

Witamina E – znajduje się w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, wołowinie, wieprzowinie i płatkach owsianych.

Cynk – występuje w ziarnach pszenicy, wołowinie, serach pleśniowych i owocach morza.

Żelazo – poprawia kondycję organizmu, dostarczą go nam m.in. wątróbka, wołowina i rośliny strączkowe.

Strategia dla zdrowia

Czujesz, że nie jesteś w najlepszej formie. Łatwo się męczysz i na nic nie masz ochoty. Może to efekty twoich własnych działań? Nie martw się - powiemy ci, jak w ciągu sześciu tygodni stanąć na nogi. Musisz tylko pamiętać, by nigdy nie wychodzić z domu bez porządnego śniadania i ubierać się odpowiednio do pogody.
Tydzień pierwszy. Codziennie wypijaj szklankę soku wyciśniętego z pomarańczy lub grejpfrutów. Naucz się cieszyć drobiazgami i... śmiej się przynajmniej przez 15 minut dziennie. Nie zamartwiaj się byle czym. Sam nie zbawisz świata.
Tydzień drugi. Przez kolejne siedem dni pij co dzień szklankę soku warzywnego. Po wstaniu z łóżka zrób co najmniej cztery przysiady i pięć głębokich wdechów przy otwartym oknie. 2-3 razy w tygodniu znajdź czas na drobne przyjemności.
Tydzień trzeci. Codziennie zjedz jogurt z żywymi kulturami bakterii. Co najmniej dwa razy w tygodniu idź na godzinny spacer. Gimnastykuj się rano. Masz już lepszą formę, więc rób po dziesięć przysiadów.
Tydzień czwarty. Każdego dnia jedz świeże owoce. Wybierz te, które najbardziej lubisz. Gimnastykuj się, a poranną kąpiel zakończ krótkim zimniejszym prysznicem. Wycierając ciało, mocno szoruj się ręcznikiem, aby pobudzić układ odpornościowy i zmniejszyć stres. Możesz wetrzeć w skórę olejek tymiankowy, który pozwala nerwom zachować równowagę.
Tydzień piąty. Zjadaj co dzień dodatkową porcję warzyw i owoców (mrożonki są także źródłem cennych witamin i minerałów). Nie uciekaj od ludzi. Znajdź czas na spotkanie towarzyskie, pójście do kina lub teatru.
Tydzień szósty. Dodaj do codziennego menu porcję sałaty. Nie zapominaj o drobnych przyjemnościach i spacerze. Ważny jest poranek - gimnastyka i prysznic.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Dacka
|

Dieta ma faktycznie ogromne znaczenie na kondycję i skuteczność układu odpornościowego. czasem jednak warto sie wspomoc suplementami. my stosujemy D-vitum Immuno. kompleksowy preparat z wit. D i A, z czosnkiem i olejem z wątroby rekina.

elka
|

Na wzmocnienie odporności nieoceniony jest koncentrat z pierzgi pszczelej. Przez to że łykam go w tabletkach nie choruję już drugi rok!

kimono
|

Mi jogurt wyraźnie nie służy, mam po nim sensacje żołądkowo jelitowe i zazwyczaj trafiam w ustronne miejsce. Cierpię na zespół jelita drażliwego i jedyne, co wchodzi w grę, to skuteczny probiotyk apteczny. oczywiście, staram się by moja dieta zawierała kiszonki, Najtrudniejsze w budowaniu odporności, przynajmniej jak dla mnie, to odpowiednia dawka snu. Mam małe dziecko i różnie z tym spaniem bywa.

Jowita
|

Droga redakcjo, zapomniałaś wspomnieć o witaminie D i kwasach omega-3. Mnie farmaceuta na wzmocnienie odporności polecił D-Vitum Immuno, preparat, który zawiera 2000 j.m. wit. D oraz olej z wątroby rekina bogaty w kwasy omega 3 i EPA.

ula
|

Ja od kilku miesięcy piję 2x dziennie po pół łyżeczki oleju z czarnuszki. Olej oczywiście tłoczony na zimno i nie rafinowany. Stosowany od 2000 lat, zaliczany do najzdrowszej żywności na świecie.Rewelacja, polecam wszystkim.

gagatek
|

ja na wzmocnienie odporności zaczęłam przyjmować oeparol wzocnienie i odporność, niedrogi i ma naaturalny skład.

Agata
|

Nie polecam szczepionek wzmacniających odporność. Miałam nieprzyjemność skorzystania i fakt przez pół roku byłam zdrowa, ale później moja odporność była zerowa pomimo zdrowego trybu życia. Dopiero niedawno odzyskałam prawidłową odporność organizmu z pomocą oleju z wątroby rekina z cynkiem. Polecił mi go farmaceuta i cieszę się, że przekonałam się do suplementacji, której zawsze byłam przeciwna.

minka
|

ja wolę właśnie olej z wiesiołka niż tran, również zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a nie zalatuje rybą ;) najczęściej kupuje oeparol ekstra odporność, bo ma dodatkowe składniki, które pomagają ją wzmocnić

ewa
|

ja nie biorę probiotyków z apteki, bo można je dostarczać bez problemu w diecie, wole sobie kupic suplement z kwasami omega, bo ich dostarczamy bardzo mało. mam taki oeparol na odporność- w tamtym roku brałam i nic mi nie było w tym roku też musze kupić

Maryla
|

Rzeczywiście moim zdaniem tran jest wciąż niedoceniany, a to skarb jest. Ja stosuję tran w kapsułkach i nie choruję, nie czepiają się mnie też jesienne paskudztwa