Dieta przed operacją bariatryczną. Co i jak jeść przed operacją?

2018-03-13 12:12 Magdalena Gajda | Konsultacja: dr inż. Agata Gaździńska, Kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości WIML

Właściwa dieta jest ważnym elementem procesu przygotowania do operacji bariatrycznej. Choremu na otyłość zaleca się wtedy przejście na dietę niskokaloryczną, aby zredukował masę ciała oraz odciążył wątrobę i serce. Podpowiadamy jakie produkty jeść, a jakich unikać, aby przygotować organizm do operacji bariatrycznej.

Operacja bariatryczna to metoda leczenia otyłości III stopnia, przy której wskaźnik masy ciała (BMI) wynosi 40 i więcej, oraz otyłości II stopnia (BMI 35 i więcej), której towarzyszą schorzenia będące powikłaniami otyłości, np. cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroby serca i choroby układu krążenia.

Jedną z istotnych faz przygotowania pacjenta do operacji bariatrycznej jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Dietetycy zalecają wtedy dietę niskokaloryczną. Przy otyłości II i III stopnia, wątroba chorego gromadzi tak duże zapasy glikogenu, wody i tłuszczy, że może znacznie powiększyć swój rozmiar. Im większa jest wątroba tym trudniej jest technicznie przeprowadzić operację bariatryczną. Chirurg nie może ominąć dużej wątroby i dostać się do żołądka. Przy powiększonej wątrobie, rośnie także ryzyko wystąpienia powikłań okołooperacyjnych. Jednym z głównych celów diety niskokalorycznej przed operacją jest więc zmniejszenie rozmiarów wątroby.

Przygotowujesz się do operacji bariatrycznej?
Zgłoś się do dietetyka.
Pomoże ci utrzymać dietę i modyfikować zalecenia żywieniowe.

- Dieta niskokaloryczna prowadzi jednak przede wszystkim do redukcji masy ciała co poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Co więcej, modyfikacje diety wprowadzane przed operacją bariatryczną przygotowują pacjenta do zmian w żywieniu po zabiegu. Jeśli pacjent będzie rygorystycznie przestrzegał diety przedoperacyjnej, to dla chirurga bariatry i dietetyka sygnał, że jest duże prawdopodobieństwo, że dostosuje się także do nowych zasad żywienia po zabiegu. A to z pewnością przyczyni się nie tylko do lepszych, ale i dłuższych efektów leczenia - mówi dr inż Agata Gaździńska, specjalista ds. żywienia, psychodietetyk, która przygotowuje pacjentów z otyłością do operacji bariatrycznych.

Dieta przed operacją bariatryczną: zalecenia ogólne

1. Zaplanuj szczegółowo swoje posiłki. Jedz 4-5 razy dziennie, o stałych porach, z przerwami co 3-4 godziny.

2. Regularnie nawadniaj organizm. Im większa jest twoja masa ciała i im więcej się ruszasz, tym więcej potrzebujesz płynów. Pij min. 2 litry płynów dziennie. Najlepiej czystej wody. Po intensywnym wysiłku fizycznym możesz wypić wodę zmieszaną z sokiem naturalnym z pulpy owocowej (stosunek 1:1 – tyle samo wody co soku) oraz odrobiną soli. W ten sposób uzyskasz domowy napój izotoniczny, który lepiej nawodni organizm. Pamiętaj, aby płyny popijać małymi łykami, co kilka chwil, aby równomiernie uzupełnić zasoby wody w komórkach.

3. Bądź aktywna fizycznie
, aby poprawić wydolność swojego układu krążenia. Zacznij od krótkich, a potem coraz dłuższych spacerów. Wzmocnisz swoją kondycję uprawiając także jazdę na rowerze, pływanie i nordic walking. Te sporty nie obciążą twoich stawów i kości, ale wzmocnią mięśnie.

4. Zrezygnuj z alkoholu
. Pobudza apetyt, jest kaloryczny, obciąża wątrobę i może zniweczyć efekty diety redukcyjnej.

5. Przyjmuj systematycznie witaminy i mikroelementy
zalecone przez chirurga. Pamiętaj: człowiek z otyłością, to nie znaczy dobrze odżywiony. Badania wskazują, że wielu chorych na otyłość jest niedożywionych. To znaczy, że brakuje im wielu składników odżywczych, które sprawiają, że ich organizmy działają prawidłowo, szczególnie witaminy D i witaminy B12, a także wapnia, magnezu i żelaza. Przed operacją twój chirurg na pewno zleci ci wykonanie badań, aby zbadać poziom tych składników we krwi i zalecić odpowiednią suplementację.

Przeczytaj także:
Operacja bariatryczna: sprawdź jak wprowadzić nowe zasady żywienia

Ważne

Jeśli przyjmujesz leki na cukrzycę, w trakcie przygotowań do operacji bariatrycznej skonsultuj ze swoim diabetologiem ich dawkowanie. Gdy redukujesz masę ciała, potrzebujesz mniej leków cukrzycowych. Pamiętaj także o regularnej kontroli glikemii, czyli poziomu glukozy we krwi, aby zapobiec hipoglikemii.

Chirurgia bariatryczna
Autor: Poradnikzdrowie.pl

Dieta przed operacją bariatryczną: grupy żywieniowe

Dieta redukcyjna przed operacją bariatryczną, to dieta niskotłuszczowa, niskowęglowodanowa oraz tzw. normobiałkowa, co znaczy, że od 15 do 20 proc. składników energetycznych w tej diecie pochodzi z białka. Wartość kaloryczna diety przed operacją bariatryczną wynosi od 800 do 1000 kcal na dzień.

W diecie przed operacją bariatryczną występuje 5 grup produktów żywieniowych. Znając grupy żywieniowe i ilość przypadających dla nich porcji, łatwo przygotujesz zbilansowaną dietę na okres przedoperacyjny.

Grupy żywieniowe i ilość porcji na 1 dzień:
- węglowodany – 3 porcje
- białko – 2 porcje
- owoce – 2 porcje
- warzywa – od 3 do 5 porcji
- mleko i jego przetwory – 2 porcje

Węglowodany – produkty na 1 porcję:

- 1 średnia kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 tost pełnoziarnisty z odrobiną masła
- 3 łyżki stołowe otrąb pszennych
- 1,5 wafla zbożowego
- 3 łyżki stołowe otrębów lub płatków owocowych z błonnikiem
- 3 łyżki stołowe suchej kaszki owsianej
- 1 naleśnik
- 2 kromki pieczywa chrupkiego
- 2 łyżki stołowe ugotowanego ryżu (brązowego lub dzikiego)
- 3 łyżki stołowe ugotowanego makaronu razowego
- 1 ciasteczko zbożowe
- 2 małe ciastka owsiane
- 2 herbatniki
- 0,5 bułki pszennej „kajzerki”
- 1 mała pita lub ½ dużej pity

Białko – produkty na 1 porcję:

- 100 g chudego, gotowanego mięsa (cielęcina, drób, królik)
- 1 mała pierś z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki stołowe niskotłuszczowego serka do smarowania
- 4 plastry niskotłuszczowego sera żółtego
- 2/3 opakowania niskotłuszczowego serka wiejskiego lekkiego
- 100 g ugotowanej białej ryby
- 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym
- 2 średniej wielkości jajka (maksymalnie 6 jaj tygodniowo)
– gotowane na miękko, twardo, w postaci jajecznicy
- 4 łyżki stołowe ugotowanego grochu, soczewicy, fasoli lub innych roślin strączkowych
- 40 g tofu

Owoce – produkty na 1 porcję:

- 1 średniej wielkości owoc, np. jabłko, brzoskwinia, gruszka
- 2 małe owoce, np. śliwki, mandarynki
- 1 garść winogron lub owoców jagodowych, np. borówek, malin
- 1 mała szklanka (150 ml) soku owocowego
W diecie przed operacją bariatryczną zaleca się owoce o niskiej zawartości cukru, np. grejfruty, mandarynki, jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki. Unikaj winogron, bananów i czereśni.

Warzywa – produkty na 1 porcję:

- 3 czubate łyżki stołowe ugotowanych warzyw
- 1 główka sałaty
- 1 pomidor duży lub 7 pomidorów koktajlowych
- 1 szklanka (200 ml) soku pomidorowego lub innego warzywnego
Zalecane warzywa w diecie przedoperacyjnej: brokuł, cukinia, szpinak, seler, ogórek, grzyby, papryka, rzodkiewka, cebula, kapusta, buraki, bakłażan, sałata, koper, por, brukiew, rzeżucha, pomidory.

Mleko i jego przetwory – produkty na 1 porcję:

- 200 ml chudego lub półtłustego mleka (do picia lub jako dodatek do płatków zbożowych)
- 1 mały kubeczek chudego jogurtu
- 1 mały kefir, maślanka (200 g)
- pół opakowania sera białego chudego (100g)

Warto wiedzieć

Przyprawy dozwolone w diecie przed operacją bariatryczną to: pieprz, świeże lub suszone zioła, musztarda, curry, sok z cytryny, sos winegret, ocet jabłkowy, sos rybny, sos sojowy, wanilia.

Dieta przed operacją bariatryczną: jadłospis na 1 dzień

Śniadanie: 3 łyżki stołowe płatków zbożowych z mlekiem lub 1 kromka tostu pełnoziarnistego z cienką warstwą niskotłuszczowego serka do smarowania
Przekąska poranna: 1 jabłko
Lunch: 100 g chudej szynki z mixem sałat (bez ograniczeń) oraz 2 pomidory wielkości jajek
Obiad: 100 g pieczonego kurczaka (bez skóry), dowolne warzywa oraz 2 łyżki ugotowanego ryżu
Przekąska popołudniowa: 150 g truskawek lub 2 śliwki
Kolacja: jogurt naturalny

Tego nie rób

Produkty niewskazane w diecie przed operacją bariatryczną to:
- sól i cukier, słodkie i słone przekąski
- alkohol
- produkty z mąki oczyszczonej: makarony, pieczywo
- dnia typu fast food
- napoje słodkie i energetyczne
- suszone owoce i orzechy
- nasiona roślin oleistych
- potrawy ciężkostrawne i smażone, szczególnie w panierkach
- tłuste mięsa, podroby
- sery dojrzewające i pleśniowe
- majonezy, tłuste sosy, zupy
- produkty wysokoprzetworzone
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym, zwłaszcza te, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy.

Artykuł jest częścią akcji edukacyjnej
"Otyłość pod skalpel"
realizowanej w ramach obchodów
Europejskiego Dnia Otyłości w Polsce.

Chcesz wiedzieć więcej?
Wejdź na stronę OTYŁOŚĆ pod SKALPEL

Ważne

Poradnikzdrowie.pl wspiera bezpieczne leczenie i godne życie osób chorych na otyłość.
Ten artykuł nie zawiera treści dyskryminujących i stygmatyzujących osoby chore na otyłość.

O autorze
Magdalena Gajda
Magdalena Gajda
Specjalistka ds. choroby otyłości i dyskryminacji osób chorób na otyłość. Prezes Fundacji Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA, Społeczny Rzecznik Praw Osób Chorych na Otyłość w Polsce oraz przedstawicielka Polski w Europejskiej Koalicji na Rzecz Osób Żyjących z Otyłością. Z zawodu – dziennikarka specjalizująca się w tematyce zdrowotnej, a także specjalistka PR, komunikacji społecznej, storytellingu i CSR. Prywatnie – od dzieciństwa chora na otyłość, po operacji bariatrycznej w 2010 r. Waga wyjściowa – 136 kg, waga obecna – 78 kg.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 2/2020 "Zdrowia": co pomoże na ból głowy, sztuczne hormony wokół nas, dźwięczny głos na lata, stopy bez odcisków, eko zwierzak w domu, chudnij z wyobraźnią, hity zdrowej kuchni. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych rad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 2/2020

Materiał partnerski

KOMENTARZE