Na wzdęcia, wypadające włosy i bielsze zęby. 14 leczniczych zastosowań skórki z cytryny

2022-06-15 12:22

Gdy już wyciśniesz sok z cytryny, nie wyrzucaj skórki - ze względu na jej cenne właściwości lecznicze możesz ją wykorzystać jako remedium na różne zdrowotne dolegliwości. Jakie prozdrowotne właściwości ma skórka cytryny i jak ją stosować, by odnieść jak najwięcej korzyści?

Olejek cytrynowy
Autor: Getty Images

Sok z cytryny to cenny dodatek do wielu potraw - i wsparcie dla układu odpornościowego. Latem często wykorzystujemy go do przygotowania pysznej, orzeźwiającej lemoniady, deserów, sorbetów. Gdy go wyciśniesz, skórka z cytryny ląduje w koszu na odpadki.

To błąd, zwłaszcza jeśli stosujesz sok z cytryny z myślą o wparciu odporności ze względu na to, że zawiera ona dużo witaminy C. To oczywiście prawda - wg danych USDA (amerykańskiego odpowiednika ministerstwa rolnictwa w innych krajach) 100 g cytryny bez skórki zawiera 53 mg kwasu askorbinowego.

Ale 100 g skórki cytrynowej zawiera go aż 129 mg, czyli przeszło dwukrotnie więcej. To między innymi dlatego zwolennicy naturalnych terapii traktują ją jako cenne remedium na rozmaite dolegliwości. Prócz witaminy C w skórce cytryny jest również kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, hesperydyna, a także felandren (stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia zaburzeń trawiennych oraz zakażeń grzybiczych).

Jakie właściwości lecznicze ma skórka z cytryny i na co pomaga? Jak przekonują zwolennicy alternatywnych terapii, skórka z cytryny:

  1. wzmacnia odporność
  2. zmniejsza wzdęcia i gazy
  3. wspiera pracę wątroby
  4. pomaga w eliminacji toksyn z organizmu
  5. wspiera metabolizm
  6. zmniejsza skłonność do zaparć
  7. pomaga zmniejszyć ciśnienie
  8. pomaga wybielić zęby
  9. rozjaśnia przebarwienia skórne
  10. pomaga zmniejszyć wypadanie włosów
  11. pomaga usunąć kurzajki
  12. pomaga wyleczyć chore stawy
  13. wspiera leczenie infekcji układu oddechowego
  14. być może również odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom.
Jak wzmocnić osłabione włosy

Jak stosować skórkę z cytryny? Skórkę z cytryny możemy stosować na różne sposoby: zarówno w postaci dodatku do deseru czy herbaty, jak i w formie naparu (do picia lub wcierania w skórę) albo nalewki. Można ją również zetrzeć i posypywać nią sałatki, surówki czy makaron.

Kandyzowana skórka z cytryny. Umytą skórkę z kilku cytryn kroimy w malutkie kosteczki, na chwilę zanurzamy we wrzątku (tzw. blanszowanie), następnie odcedzamy, przekładamy do garnuszka i zalewamy niewielką ilością wody (tyle, by skórka była w całości przykryta), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy przez następne 20 minut, często mieszając, a gdy zrobi się gęsta i szklista, przekładamy do słoiczka. 

Skórka z cytryny na kurzajki. Skórkę z cytryny moczymy przez całą noc w occie, a następnego dnia nakładamy na kurzajki na kilkanaście minut (można przykleić plastrem).

Starta skórka z cytryny. Dokładnie umyj i osusz cytrynę, następnie włóż ją na kilka godzin do zamrażarki - gdy będzie zmrożona, zetrzyj na tarce do słoiczka. Można ją wykorzystać do sosów, ryżu, makaronu, jako dodatek do zupy, surówki itp. 

Napój z soku i skórki cytryny. Potrzebujesz soku i skórki z dwóch cytryn, litra wody i miodu do smaku. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn, dodaj ją do wody i zagotuj. Odstaw na kwadrans, by napój lekko ostygł, a następnie dolej sok z cytryny i posłódź do smaku miodem.

Witaminy i minerały w diecie kobiety
Czy zdrowo się odżywiasz?
Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie