Chroń się przed zakażeniem BAKTERIĄ E.COLI, myjąc ręce

2011-06-03 14:05

Gdy w Europie coraz więcej osób, zarażonych zmutowaną bakterią Escherichia coli, walczy o zdrowie i życie, warto pamiętać o podstawowych zasadach higieny. A czyste ręce to jej podstawa. Dowiedz się, jak chronić się przed bakterią E.coli.

Chroniąc się przed epidemią zatruć pokarmowych, wywołaną przez bakterie E.coli

» Często, a przed posiłkami i po wyjściu z toalety ZAWSZE myj ręce. Ale nie tak niedbale, od niechcenia. Prawidłowe mycie rąk powinno trwać minimum ok. 20 sekund. Trudno jest ci uzmysłowić sobie ile to ma trwać? Idź do łazienki z kuchennym minutnikiem lub stoperem, odkręć kran i czas start...

» Do mycia używaj najlepiej mydła w płynie z dozownika – zamknięty w szczelnym pojemniku jest wolny od mikrobów. 

»
Poza domem nie dotykaj mydła w kostce – nie wiesz, kto i kiedy używał go poprzednio i jakie bakterie oraz wirusy miały okazję się na nim osiedlić.

» Wygodnym rozwiązaniem, dzięki którym obniżysz ryzyko zakażenia bakterią E.coli, są jednorazowe chusteczki do przecierania rąk.

» Gdy czeka cię teraz podróż do Niemiec lub w tropiki, nie rozstawaj się z buteleczką antybakteryjnego płynu do rąk – uratuje cię w sytuacji, kiedy umycie ich pod bieżącą, czystą wodą nie będzie możliwe.

» I jeszcze jedna ważna sprawa – nigdy nie korzystaj z suszarki do rąk – w jej zakamarkach bytuje niejedna groźna bakteria.

» Poza domem poprzestań na osuszeniu rąk papierowym ręcznikiem. To ważne, bowiem gdy ręce są wilgotne łatwiej „przyklejają” się do nich wszelkie chorobotwórcze mikroby.