Hibiskus: właściwości

2017-05-02 15:40 Izabela Orlicz

Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, wzmacnia układ immunologiczny – to tylko niektóre z prozdrowotnych właściwości hibiskusa. Roślina, znana również pod nazwą ketmia, ma bardzo piękne, charakterystyczne kwiaty, dlatego w wielu krajach jest hodowana przede wszystkim w celach ozdobnych.

Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej, ketmia, roselle, florida canberry) w naturalnym środowisku występuje przede wszystkim w miejscach nasłonecznionych, a zarazem wilgotnych (m.in. w niektórych rejonach Chin, Tajwanu, Indii, Malezji oraz północnej Afryce), ale hoduje się go również w mniej sprzyjających warunkach klimatycznych, np. w Polsce. Poszczególne, liczne gatunki tej rośliny mogą różnić się między sobą, ale ich wyróżniającą się częścią są kwiaty. Te najbardziej typowe są w kolorze czerwono-purpurowym, ale są też odmiany, w których płatki występują w odcieniach niebieskiego, fioletu, żółci lub bieli. To właśnie przede wszystkim ekstrakt z kwiatów wykorzystuje się w leczeniu różnych dolegliwości, bo mają one najwięcej prozdrowotnych składników. Hibiskus zawiera m.in.: witaminę C, kwasy organiczne, ale również flawonoidy, wykazujące działanie przeciwzapalne, polifenole, uważane za silne przeciwutleniacze, antocyjany, zapobiegające np. schorzeniom wątroby, czy polisacharydy, odpowiedzialne za wzmacnianie układu odpornościowego.

Hibiskus: korzyści zdrowotne

Hibiskus wykorzystywany był od dawna w medycynie ludowej, przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu z toksyn, bo pobudza przemianę materii, wykazujące delikatne działanie przeczyszczające i moczopędne, zapobiegając zastojom wody w organizmie.

Napar z rośliny pity systematycznie obniża ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo, reguluje pracę wątroby. Dzięki dużej zawartości witaminy C i innych składników wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego sprawdza się w przypadku przeziębień, infekcji, również tych przebiegających z gorączką. Jednocześnie usprawnia działanie układu immunologicznego, warto więc pić ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Herbatkę z hibiskusa polecana jest również osobom odchudzającym się, bo przyśpiesza trawienie, a jednocześnie zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. Zawarta w hibiskusie fazeolamina hamuje wydzielanie enzymu, który odpowiada za pochłanianie węglowodanów.

Hibiskus a uroda

Hibiskus słynie nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, jest również bogatym źródłem składników, które mają korzystny wpływ na urodę. Okazuje się, że ekstrakt z kwiatów oraz olej z nasion wykorzystuje się zwłaszcza w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Składniki w nim zawarte zwiększają elastyczność skóry, zmiękczają ją, ujędrniają, wygładzają drobne zmarszczki. Dodatkowo dzięki właściwościom nawilżającym i odżywiającym spowalniają procesy starzenia się skóry. Świetnie wyrównują też jej koloryt oraz łagodzą wszelkie podrażnienia.

Hibiskus, m.in. dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C wzmacnia również włosy oraz przywraca im blask. Można kupić gotowe preparaty z zawartością hibiskusa (szampony, odżywki), które nie tylko oczyszczają skórę głowy, ale też nawilżają włosy i odbudowują ich strukturę, dzięki czemu stają się one lśniące i puszyste.

Hibiskus: sposoby przygotowania

Hibiskus pije się najczęściej w postaci herbaty lub naparu. Kilka płatków suszonego kwiatu hibiskusa należy zalać wodą o temperaturze ok. 96-97 stopni C, a następnie przykryć na ok. 10 minut. Tak przygotowaną herbatkę można spożywać nawet dwa razy dziennie. Można dodać do niej odrobinę miodu, laskę wanilii lub plasterek pomarańczy. Ponieważ hibiskus ma lekko kwaskowaty smak świetnie nadaje się na letnie, upalne dni. Przygotowanie jest bardzo proste – należy przestudzić napar, a następnie dodać do niego listki mięty, 2 lub 3 kostki lodu i opcjonalnie cukier do smaku. Tak przygotowany napój jest bardzo orzeźwiający.

Warto wiedzieć

Do stosowania hibiskusa nie ma zbyt wielu przeciwwskazań. Picia naparu z tej rośliny powinny unikać osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży, bo nie ma dokładnych badań, że spożywanie hibiskusa jest 100 proc. bezpieczne dla rozwijającego się płodu. Niektóre badania wskazują, że systematyczne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 3/2020 "Zdrowia": odchudzanie według typu sylwetki, chorobę poznasz po zapachu, ból można leczyć, życie ze schizofrenią, siarka w pielęgnacji urody, jak przechowywać żywność. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 3/2020

Materiał partnerski

KOMENTARZE