Cukrzyca? Suplementy diety mogą ci zaszkodzić

2011-07-13 15:42 Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie" | Konsultacja: Magdalena Białkowska, lekarz dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

U chorych na cukrzycę przedawkowanie witaminy A może powodować bóle głowy, przedawkowanie witaminy B6 grozi zaburzeniami czucia. Także chrom nie zmniejszy apetytu na słodycze. Zanim chorzy na cukrzycę zaczną brać jakieś suplementy diety, powinni się zastanowić z lekarzem lub dietetykiem, czy nie będą one wchodziły w interakcje z lekami już przyjmowanymi.

W Stanach Zjednoczonych aż 66 proc. chorych na cukrzycę typu 2 przyjmuje suplementy diety, z czego ponad 90 proc. stosuje preparaty zawierające witaminy i składniki mineralne. Stwierdzono także, że nadużywają witaminy A i E . Tymczasem witamina A, a ponadto witamina B6 mogą mieć wręcz szkodliwe działanie, jeśli są stosowane za często lub dojdzie do ich przedawkowania.
W przypadku witaminy A może się to zdarzyć, gdy chory przyjmuje jednocześnie różne preparaty, które ją zawierają. Wtedy mogą się pojawić bóle głowy, łysienie plackowate, nadmierne złuszczanie naskórka, bóle kostno-stawowe. Gdy zaś przedawkujesz witaminę B6, mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne, np. zaburzenia czucia.
Bardzo popularny wśród chorych na cukrzycę chrom zwykle nie daje oczekiwanych korzyści. Jak twierdzą producenci środków zawierających chrom, ma on obniżać poziom cukru we krwi i hamować apetyt na słodycze. Ale takie działanie pierwiastek wykazuje tylko u osób mających niedobory chromu. Dotyczy to pacjentów z cukrzycą w podeszłym wieku i kobiet, które wielokrotnie rodziły. W innych przypadkach chrom jest po prostu wydalany z moczem.

Cukrzykom wystarczy mądra dieta

Dlatego, zdaniem dietetyków, chorzy na cukrzycę powinni skoncentrować się na zdrowym odżywianiu, a suplementy diety stosować po uzyskaniu zgody lekarza. Znacznie więcej korzyści wynika ze zdrowej diety, zwłaszcza gdy odżywiasz się produktami o niskim indeksie glikemicznym (IG). Wystarczy np. gotowaną marchewkę zastąpić surową lub nie rozgotowywać makaronu, tylko jeść go al dente, aby wskaźnik IG (informuje on o tym, jak bardzo wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego pokarmu) był niższy. A im niższy indeks glikemiczny, tym mniejsze skoki glukozy we krwi i tym lepsze wyrównanie cukrzycy. Proste zabiegi kulinarne, np. skropienie surowej marchwi sokiem z cytryny i polanie jej oliwą, jeszcze bardziej obniżają indeks glikemiczny.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
iwcia
|

Ja od dłuższego czasu po konsultacji z lekarzem biorę Beneganic, miałam duże braki witamin, dlatego się zdecydowałam, jest on organiczny i posiada wyciągi z ziół, warzyw i owoców, których niestety nie mogę jeść w takiej ilość by wszystkie witaminy i minerały uzupełnić.

bajka53
|

Skoro tak jest to powiedz dokladnie co jesc ?????

Janusz
|

Sz. Państwo, żaden lekarz diabetolog, ani inni lekarze i dietetycy tego Wam nie powiedzą, a kwestia wyleczenia cukrzycy typu 2 i utraty wagi ciała jest zupełnie prosta i skuteczna w 100%. Wystarczy wyeliminować z pożywienia produkty( wszystkie zboża) zbożo-pochodne,( mleko krowie) mleko-pochodne i słodycze( cukier cukierki, czekolady, wszelkie ciasta soki i napoje słodzone) na okres 6-10 m-cy. i ściśle tego przestrzegać. Po tym okresie,po cukrzycy typu 2 nie będzie śladu, a lekarze w tym diabetolodzy będą zdumieni i zdziwieni , w jaki sposób zniknęła cukrzyca typu 2 u diabetyków, leczących się na cukrzycę typu 2, nawet 10-20 lat( niezależnie od wieku chorego). Można konsumować rośliny strączkowe, masło klarowane, oliwę z oliwek,( z pierwszego tłoczenia), olej lniany( wykluczone z diety są oleje rzepakowe i wszelkie inne, wskazane wszelkie warzywa, ryby mięso wołowe( wieprzowina nie wskazana) drobiowe, dziczyzna, owoce: kiwi, cytryna, grajfrut,( jabłko 1/2 max dziennie) suszone śliwki, pestki z dyni, gruszki twarde.( pomarańcze, mandarynki wykluczone), daktyle i figi w ilościach 5-10 dkg. 1-2 razy w tygodniu oraz czekolada gorzka, rzadko, z zawartością kakao 70%-80% kakaa . Trzustka i wątroba będzie po tym okresie normalnie ,a komórki organizmu będą przyjmować insulinę wytworzoną przez trzustkę. Tak Sz. Państwo, jest to 100% sposób na wyleczenie całkowite z cukrzycy typu 2, czego żaden uznany i znany autorytet z dziedziny diabetyki Wam tego nie zasugeruje i nie powie. Proszę, o ścisłe przestrzeganie wskazówek i okresu stosowania diety.

amirami
|

Trzeba jednak uważać na to, co się przyjmuje, bo nawet suplementy diety mogą wejść w niebezpieczne interakcje z innymi przyjmowanymi lekami i zamiast sobie pomóc możemy bardzo zaszkodzić. Ja zawsze pytam farmaceutę albo sprawdzam w specjalnej wyszukiwarce tu: www.osoz.pl/interakcje co i Wam polecam!

weronika
|

cukier na czczo 90 jeszcze jest dobry najlepiej mierzyc rono i dwie godziny po posilku

Teresa
|

te madre rady mowiace,jak zmniejszyc indeks glikemiczny?

Jola
|

a cukier 90 jest jeszcze w normie:)

Dooi
|

Zbilam chromem cukier z 90 na 79