Przeciwciała anty-TPO - norma. Jak interpretować wyniki badań?

Monika Majewska

Przeciwciała anty-TPO nie występują we krwi osoby zdrowej, dlatego ich obecność zawsze zwiastuje choroby tarczycy. Aby dowiedzieć się, na które schorzenie wskazują przeciwciała, należy oznaczyć ich stężenie we krwi. Sprawdź, na czym polega badanie przeciwciał anty-TPO, jakie są wskazania do badania i jak interpretować wyniki badań.

Przeciwciała anty-TPO to przeciwciała skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej - białku produkowanemu przez komórki tarczycy. Nie występują one w organizmie osoby zdrowej, ponieważ ich obecność jest wynikiem reakcji obronnej układu odpornościowego.

Rozpoznaje on komórki tarczycy jako obce i traktuje jak zagrożenie, dlatego produkuje przeciwciała (anty-TPO), które to zagrożenie mają wyeliminować.

W wyniku tego procesu następuje uszkodzenie tkanki tarczycy, a co za tym idzie - zaburzenie jej funkcji (zapalenie, niedoczynność lub nadczynność).

W związku z tym oznaczenie stężenia tych przeciwciał wykonuje się w diagnostyce autoimmunologicznych chorób tarczycy.

Badanie to pozwala określić także, czy pacjentowi można podać leki, takie jak amiodaron czy interferon alfa i interleukina 2. Oznaczenie stężenia przeciwciał anty-TPO zwykle endokrynolog zleca jednocześnie z badaniem stężenia tyreoglobuliny.

Przeciwciała anty-TPO - wskazania do badania

Badanie stężenia przeciwciał anty-TPO jest wskazane u osób, u których podejrzewa się choroby tarczycy. W związku z tym po skierowanie na badania powinny się zgłosić osoby, u których zauważono objawy niedoczynności tarczycy (m.in. spowolnienie czynności życiowych, sucha i chłodna skóra, zmniejszony apetyt, zaparcia, senność) lub nadczynności tarczycy (m.in. nadmierne pocenie się, zmęczenie, nagła utrata wagi, bezsenność).

Badanie powinno być wykonane także w przypadku niepokojących wyników wcześniejszych badań TSH, T3 i T4.

Wskazaniem do badania jest również podejrzenie innych chorób autoimmunologicznych, które mogą dawać objawy wskazujące na choroby tarczycyukładowego tocznia rumieniowatego, reumatoidalnego zapalenia stawów czy niedokrwistości złośliwej.

Lekarz powinien zlecić wykonanie tego badania także wtedy, gdy zamierza przepisać pacjentowi takie leki, jak: amiodaron, lit, interferon alfa czy interleukina 2, ponieważ mogą one doprowadzić do niedoczynności tarczycy.

Przeciwciała anty-TPO - na czym polega badanie?

Badanie stężenia przeciwciał anty-TPO polega na pobraniu krwi z żyły łokciowej i oddaniu jej do laboratorium.

Przeciwciała anty-TPO - normy

Nie ma określonej normy. Prawidłowe wartości zależą od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, a przede wszystkim od laboratorium, gdzie było wykonywane badanie. W związku z tym normy są określane dla konkretnego oznaczenia.

WAŻNE! Osoby, które kontrolują choroby tarczycy, powinny wykonywać badania zawsze w tym samym laboratorium.

Przeciwciała anty-TPO - jak interpretować wyniki badań?

Niski poziom przeciwciał anty-TPO może świadczyć o:

Podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO może świadczyć o:

Badania tarczycy [wideo]

Badania tarczycy zasadniczo możemy podzielić na dwie części - na badania poziomu hormonów produkowanych przez tarczycę oraz na badania obrazowe, wśród których najpopularniejszym jest badanie usg. Jak te badania tarczycy wyglądają i co z nich wynika opowiada nasz ekspert - endokrynolog Marta Kunkel ze Szpitala Medicover.

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
Paweł S-a
|

Bardzo wartościowy artykuł. Bardzo prosta dieta Hashimoto jest możliwa do ułożenia online bez wychodzenia z domu. Doskonale wzmacnia organizm wymęczony chorobą i stanowi dodatkowe wparcie dla terapii hormonalnej. Pozdrawiam

Darek_M
|

Mieścisz się granicach czyli jest ok.

Kasia
|

Witam, moje wyniki z anty tpo co miesiąc są inne raz miałam 345 później 268 a teraz 879. Dlaczego co miesiąc są inne w ogóle dlaczego teraz tak wzrosło, nie wiem jaka może być przyczyna... biore eutyrox 75. Może ktoś coś wie?

Branka ursula
|

Anty tpo wyszło 7,99 czy to prawidłowe

Kamila
|

Witam, czy mógłbyś mi szerzej opisać temat? Mam bardzo wysokie antyTPo, ale nic z tym nie robie bo nie przeszkadA w życiu... kamidrzazga@gmail.com
Będę wdzięczna. Pozdrawiam

Paulina
|

Witam..moj wynik to 384 a norma to <34...wiec mam dziesięciokrotnie powiększoną...czekam na.lekarza.chorobe tarczycy leczyłam od 11roku życia.gdy miałam 25lat wyjechała do.Szkocji tam brać przestałam.wrocilam.do pl w 2013 dopiero teraz mam problemy znowu.Na wyspach było świeże powietrze i sporo jodu nie brałam leków bo wyniki miałam świetne.teraz mieszkam na wsi i jest coraz gorzej jeszcze takich wyników nie mialam

pati
|

Witam, mój wynik anty tpo to 3,30uI norma 0-9,00
co to znaczy

pati
|

Witam, mój wynik anty tpo to 3,30uI norma 0-9,00

Martyna
|

Właśnie dzisiaj odebrałam wyniki :
Atpo - 11090,9
Atg - 499,9
Proszę o interpretację.
Teraz biorę leki na zmniejszenie stanu zapalnego tarczycy : Diclac 75 duo

Pati
|

Chetnie sie dowiem jakie sa normy na tarczyce funcje i tpo ogolnie co chwile mam rozne dolegliwosci gdzie stwierdzaja rozne diagnozy mam jeszcze pokrzywke i obrzek naczynkoruchowy teraz lekarka stwierdzila ze tarczyce mam z tego obrzeku :(