KWAS DHA w ciąży niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka

2017-07-21 16:13 Monika Majewska

Kwas DHA, należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, jest niezbędny w czasie ciąży. Przede wszystkim gwarantuje on prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego oraz depresji poporodowej. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kwas DHA u ciężarnych.

Kwas DHA, podobnie jak kwas foliowy, jest niezbędny w czasie ciąży. Ten wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy kwasów omega-3 nie tylko pozytywnie wpływa na stan zdrowia przyszłej mamy, lecz także odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Jego obecność w diecie ciężarnej może zapobiec niektórym powikłaniom ciążowym oraz niedorozwojowi dziecka.

Kwas DHA może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu i depresji poporodowej

Prawidłowe spożycie kwasu DHA w czasie ciąży powoduje:

  • nieznaczne wydłużenie czasu trwania ciąży
  • zwiększenie masy urodzeniowej noworodka
  • obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych powikłań ciążowych, m. in. stanu przedrzucawkowego, odklejenia się łożyska i porodu przedwczesnego

Jak wynika z badań naukowców z Cochrane Pregnancy and Childbirth oraz South Australian Health Medical Research Institute (SAHMRI)¹, regularne spożywanie kwasów omega-3

  • obniża ryzyko przedwczesnego porodu (przed 37. tygodniem ciąży) o 11%
  • obniża ryzyko porodu przed 34. tygodniem ciąży o 42%
  • zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową (poniżej 2500 g) o 10%

W jakich ilościach należy przyjmować kwasy omega-3, aby zapobiec przedwczesnemu porodowi? Badacze przekonują, że ​​optymalna dawka to od 500 do 1000 miligramów (mg) długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierających co najmniej 500 mg DHA) na dobę, przyjmowana począwszy od 12 tygodnia ciąży.

Poza tym kwas DHA znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i po porodzie.

WARTO WIEDZIEĆ>>BABY BLUES - smutek poporodowy to nie depresja poporodowa

Kwas DHA to materiał budulcowy mózgu

Kwas DHA jest jednym z głównych materiałów budulcowych mózgu (stanowi aż 30 proc. kory mózgowej). Gromadzi się w nim między 26. a 40. tygodniem ciąży - wtedy, kiedy następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i ośrodkowego układu nerwowego (OUN), wykształcają się funkcje poznawcze oraz narządy mowy. Ponadto kwas DHA działa neuroprotekcyjne na mózg - chroni neurony przed rozwojem zmian zapalnych, a co za tym idzie - przed ich uszkodzeniem. Niedobór kwasu DHA w ciąży może doprowadzić do niedorozwoju mózgu i różnych zaburzeń układu nerwowego, które mogą się ujawnić dopiero po wielu latach i skutkować problemami z pamięcią, uczeniem się, obniżeniem zdolności percepcji i zmianami emocjonalnymi. Profilaktyczna suplementacja DHA zmniejsza ryzyko rozwoju porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu i dysleksji u dzieci. Ponadto badania wykazują, że dzieci matek, które suplementowały w ciąży kwas DHA, mają lepsze wyniki w testach na inteligencję, niż ich rówieśnicy, którzy w życiu płodowym nie otrzymywali tego dobroczynnego kwasu.

Ważne

Kwas DHA - dawkowanie w ciąży

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży - w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA - powinny przyjmować nie mniej niż 600 mg DHA dziennie. Z kolei kobiety w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego powinny przyjmować 1000 mg DHA dziennie. Suplementację należy rozpocząć już w pierwszym miesiącu ciąży.

Kwas DHA gwarantuje prawidłowy rozwój wzroku

Kwas DHA jest także ważnym składnikiem budulcowym siatkówki oka (w fosfolipidach receptorów siatkówki stanowi 20-25 proc.). Suplementacja DHA w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Z kolei u dzieci kobiet, które w okresie ciąży zmagały się z niedoborem DHA, występuje podwyższone ryzyko retinopatii prowadzącej do nieprawidłowego widzenia z całkowitą utratą zdolności widzenia włącznie.

Ważne

Kwas DHA należy przyjmować także po ciąży

W momencie przyjścia na świat (nawet w przypadku zdrowych niemowląt) zarówno mózg, jak i narząd wzroku nie są całkowicie rozwinięte. Aby dalszy proces rozwoju tych narządów przebiegał prawidłowo, należy dbać o suplementację kwasu DHA także u matek karmiących piersią, a później u samych niemowląt, w ilości przynajmniej 100 mg dziennie.

Kwas DHA wzmacnia układ odpornościowy dziecka

Suplementowanie kwasu DHA w ciąży (w dawce 400 mg dziennie) przyczynia się do wzmocnienia odporności dziecka. Tak wynika z badań naukowców z Emory University w Atlancie, które zostały opublikowane w 2013 roku w piśmie "Pediatrics".

Ponadto kwas DHA wzmacnia serce dziecka, wpływa na przyrost tkanki kostnej i o 70 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy i alergii.

W pierwszych miesiącach życia dzieci, których matki przyjmowały kwas DHA w czasie ciąży, stwierdzono skrócenie różnych objawów przeziębienia (łącznie o 24 proc.). Zauważono także, że krócej utrzymywały się kaszel (o 26 proc.), wydzielina z dróg oddechowych (o 15 proc.) i świszczący oddech (o 30 proc.). Jedynym objawem chorobowym, który obserwowano u nich dłużej (o 22 proc.), był wyprysk na skórze.

Z kolei po ukończeniu przez dzieci pół roku odnotowano skrócenie takich objawów chorobowych, jak gorączka (o 20 proc.), wydzielina z nosa (o 13 proc.), trudności z oddychaniem (o 54 proc.), wysypka (o 23 proc.), ale wydłużenie czasu, w którym dzieci wymiotowały (o 74 proc.).

Inne badania wykazują, że podaż ponad 400 mg DHA redukuje ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych i kataru siennego u dzieci w 1. roku życia.

Ważne

Ryby nie najlepszym źródłem kwasu DHA dla kobiet w ciąży

Kwas DHA w największym stężeniu jest obecny w tłustych rybach morskich. Jednak istnieje ryzyko, że są one zanieczyszczone metalami ciężkimi (np. rtęć, ołów), dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB), które mogą być szkodliwe dla płodu. W związku z tym Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca kobietom w ciąży i dzieciom do 7. roku życia ograniczenie spożycia ryb morskich, w szczególności tuńczyka i łososia (nie powinny być spożywane częściej niż raz w tygodniu). Natomiast Państwowy Zakład Higieny poza łososiami odradza spożywania także śledzi. Z kolei specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka zalecają kobietom w ciąży całkowicie wyeliminować nie tylko ryby łowione z zanieczyszczonych wód, lecz także surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów.

SPRAWDŹ>> Które ryby można jeść w ciąży?

A co z preparatami z DHA, których źródłem pochodzenia są ryby morskie? Tego typu preparaty zazwyczaj są bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i niemowląt, ponieważ wysokie standardy produkcji oraz rafinacji oleju zapewniają praktycznie całkowitą redukcję zanieczyszczeń, takich jak dioksyny, metale ciężkie i PCB.

Ponadto stosowanie DHA pochodzącego z oleju rybiego niesie za sobą dodatkową korzyść w postaci suplmentacji EPA (oleju eikozapentaenowego), który ma bezpośredni wpływ na uprawnienie transportu DHA przez łożysko do płodu.

Kwas DHA zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny noworodka

Źródło: lifestyle.newseria.pl

Bibliografia:

1. Omega-3 fatty acids reduce the risk of premature birth, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115154933.htm

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, czy w ciąży można zaszczepić się przeciwko grypie oraz jakie pozycje porodowe przyspieszają przejście dziecka przez kanał rodny. Przeczytaj również o tym, co przysługuje studiującej mamie i kiedy dziecko jest gotowe do siadania

Kup dostęp od 2,50 zł
mjm 11/19
KOMENTARZE
Hanna Ptak
|

no na pewno nie za dużo, ja od żelaza dostałam zaparć i musiałam zmienić preparat

Joanna Łaz
|

kwas foliowy zawsze był nam pisany. Magnez i b6 w zasadzie tez na bieżąco powinno sie uzupełniać . Ale żelazo to już nie wiem ile można "jeść"

Joanna Łaz
|

Ot zagadka;] w końcu w rybach jest najwięcej dha,ale to niewątpliwy plus

konwalka0
|

@powik O tak, brak tego smaku i zapachu to zbawienie. Już na myśl o rybach bierze mnie na wymioty. Macie jakieś sprawdzone sposoby na mdłości?
@tori kiedyś kobiety brały tylko kwas foliowy (lepsze to niż nic), dobrze, że zostałyśmy uświadomione, że są też inne potrzebne witamin.

tori
|

dha są mega ważne w ciązy i podczas karmienia. ale tak @doris9 są też ważne kwasy foliowy, mahnez ,b6 ,czy żelazo

doris9
|

cena też jest odpowiednia ;) ale samo dha nie wystarczy

powik
|

zonkil może też dlatego, że nie daje tak rybą :D ani posmaku ani zapachu, to duży plus

zonkil
|

Dlaczego akurat pregna 250 dha? Jest dużo różnych produktów w aptekach. Cena?

Karola88
|

Mi lekarz powiedział podobnie. należy suplementować. Natomiast był na tyle rzetelny, że nie wskazał jakiegoś konkretnego supementu. Po konsultacjach wybrałam Pregna 250 DHA
kwasy DHA są nieocenione w rozwoju dziecka, po prostu są konieczne.

Iza
|

Dokładnie, te ryby trzeba jeść kilogramami, albo jajka po 40 stuk dziennie. Nie da się ;) Mi lekarz już na pierwszej wizycie powiedział, że lepiej brać mama DHA premium. Mówiłam, że przecież się zdrowo odżywam, ale powiedział, ze ie wszystkie składniki da się w diecie dostarczyć i wtedy lepiej brać coś dodatkowo.