Kawa w ciąży - jaki wpływ na ciążę ma picie kawy?

2016-08-03 8:11 Monika Majewska

Jesteś w ciąży i kochasz kawę, ale martwisz się, że może ona zaszkodzić dziecku? Szkodliwości kawy w ciąży zależy przede wszystkim od tego, po ile filiżanek kawy dziennie sięgasz. Specjaliści ostrzegają, że jej nadmiar może doprowadzić nawet do poronienia albo przedwczesnego porodu i określili maksymalną dzienną dawkę małej czarnej, na jaką może sobie pozwolić kobieta w ciąży, by nie zaszkodzić dziecku. Sprawdź, jaki wpływ na ciążę ma picie kawy i jaka jej dawka jest uznawana za bezpieczną w tym okresie.

Czy w ciąży można pić kawę? Czy kawa w ciąży jest szkodliwa dla dziecka? Te pytania zadaje sobie wiele przyszłych mam, które nie wyobrażają sobie dnia bez małej czarnej. W organizmie kobiet ciężarnych metabolizm kofeiny jest znacznie wydłużony, dlatego u nich utrzymuje się ona w organizmie dłużej. Dodatkowo kofeina i jej metabolity swobodnie przechodzą przez łożysko do płodu. Nie oznacza to jednak, że kobiety w ciąży muszą zrezygnować z tego aromatycznego napoju. Zaleca się im jedynie ograniczenie spożycia zawartej w kawie kofeiny.

Czy kawa w ciąży jest szkodliwa dla dziecka?

Przeprowadzono wiele badań, które oceniały wpływ picia napojów zawierających kofeinę na różne parametry związane z ciążą i płodnością. Ich wyniki potwierdzają, że umiarkowane spożycie kofeiny jest bezpieczne zarówno dla kobiet w ciąży, jak i ich nienarodzonych dzieci. Ponadto badania amerykańskich uczonych nie wykazały jakichkolwiek zależności pomiędzy spożyciem kofeiny a przebiegiem ciąży i występowaniem wad wrodzonych płodu.

Bezpieczna, maksymalna dawka kofeiny w ciąży to 200-300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie można wypić najwyżej 2-3 filiżanki niezbyt mocnej kawy

Nie stwierdzono również zależności pomiędzy spożyciem kofeiny a częstością poronień i nieprawidłowego wzrostu płodu. Jednak badania te nie odnoszą się do wysokiego spożycia kofeiny.

A jeśli przyszła mama nie żałuje sobie kawy? Niektóre badania wykazują, że kofeina w dużych ilościach może być szkodliwa dla ciężarnej i jej nienarodzonego dziecka. Jednak dokładny mechanizm niekorzystnego działania kofeiny na płód i przebieg ciąży nie jest jednak wyjaśniony. Przypuszcza się, że kofeina, poprzez wzrost stężenia katecholamin, może zakłócać łożyskowy przepływ krwi i upośledzać transport substancji odżywczych do płodu. Wśród negatywnych skutków dużego spożycia kofeiny przez kobietę ciężarną wymienia się przede wszystkim zwiększone ryzyko małej masy urodzeniowej noworodka, poronienia i porodu przedwczesnego.

Poza tym kofeina w nadmiarze wpływa niekorzystnie na układ nerwowy ciężarnej, podwyższa ciśnienie i podrażnia żołądek, wywołując zgagę, a nawet mdłości. Jest też moczopędna, powoduje więc wypłukiwanie z organizmu magnezu i wapnia. A kobiety w ciąży i tak mają niedobory tego pierwiastka – dziecko pobiera z organizmu mamy wapń do budowy swoich kości. Picie dużych ilości kawy ogranicza też wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a kobiety w ciąży bez tego są zagrożone anemią.

Kawa w ciąży. Zakazana czy nie?

To ci się przyda

Zawartość kofeiny w wybranych rodzajach kawy

Zawartość kofeiny w naparze kawy zależy od stopnia uprażenia i zmielenia ziaren kawy, ilości kawy użytej na porcję i metody parzenia.

Zawartość kofeiny w filiżance (160 ml) mocnego naparu kawy mielonej, zalewanej wrzątkiem wynosi średnio 74 mg, a taka sama porcja kawy rozpuszczalnej dostarcza 117 mg kofeiny. Natomiast w filiżance o pojemności 190 ml kawy parzonej jest 85 mg tej substancji. Z kolei 200 ml kawy bezkofeinowej ma 4 mg kofeiny.

Poza tym należy pamiętać, że kofeina znajduje się w herbacie, napojach energetycznych, coli, a nawet w czekoladzie i kakao.

Co zamiast kawy w ciąży?

Dobrymi zamiennikami kawy naturalnej w ciążykawa zbożowa i bezkofeinowa - w filiżance tego ostatniego napoju są zaledwie 4 mg kofeiny. Jeśli jednak chcesz zastąpić kawę herbatą, uważaj. Zawartość kofeiny w "mocnym" naparze herbaty jest porównywalna z zawartością kofeiny w "lekkim" naparze kawy mielonej.

Jeżeli jednak wciąż masz ochotę na prawdziwą, aromatyczną kawę, dolej do niej mleka, które zmniejszy kwasotwórcze działanie kofeiny.

Pamiętaj także o odpowiednim sposobie parzenia kawy - unikaj zaparzania po turecku lub instant, gdyż przygotowana w ten sposób zawiera najwięcej kofeiny i szkodliwych substancji. Małą czarną najlepiej zaparzyć w ekspresie.

Warto wiedzieć, że zawartość kofeiny w naparach kawy mielonej przy użyciu młynka domowego jest niższa, w porównaniu do kawy mielonej w postaci handlowej.

Czytaj też: Czy kawę zbożową można pić w ciąży?

Bibliografia:

1. Wierzejska R., Kofeina - powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, "Roczniki Państwowego Zakładu Higieny" 2012, 63, nr 2
2. Mity i fakty dotyczące kofeiny, Instytut Żywności i Żywienia [online]. [dostęp 29 kwietnia 2015]. Dostępny w Internecie: http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=123

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka