Zgaga (refluks żołądkowo-przełykowy) w ciąży

2019-07-18 11:15

Zgaga (inaczej: refluks żołądkowo-przełykowy) w ciąży to obok mdłości najczęstsza dolegliwość kobiet oczekujących dziecka. Niektórym przyszłym mamom dokucza nawet przez całą ciążę, a ponad połowie – w ostatnich miesiącach, gdy znacznie już powiększona macica silnie uciska na żołądek.

Zgaga (refluks żołądkowo-przełykowy) w ciąży
Autor: Thinkstockphotos.com Zgaga (inaczej: refluks żołądkowo-przełykowy) w ciąży to obok mdłości najczęstsza dolegliwość kobiet oczekujących dziecka. Jeśli męczy cię zgaga w ciąży, zrezygnuj z napojów gazowanych, kwaśnych soków i soków z kartonu.

Spis treści

  1. Refluks żołądkowo-przełykowy w ciąży - jak go uniknąć
  2. To ci szkodzi:
  3. Zgaga w ciąży: sprawdzone sposoby
  4. Refluks żołądkowo-przełykowy: kiedy do lekarza

Skąd się bierze zgaga w ciąży? Wszystkiemu winny jest progesteron – to on przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, a potem umożliwia utrzymanie ciąży. Progesteron zwiotcza jednak mięsień okrężny (zwieracz) zamykający ujście przełyku do żołądka.

Co się wtedy dzieje? Normalnie pokarm po przeżuciu trafia do gardła, a następnie do przełyku i żołądka. Stąd powinien trafić do jelit. Jednak wskutek rozluźnienia zwieracza przełyku powstaje niedomknięta szczelina, przez którą treść żołądkowa, wypychana przez powiększoną macicę, cofa się do przełyku.

Oprócz pokarmu trafia tam też wytwarzany w żołądku kwas solny oraz enzymy trawienne. To one wywołują przykre dolegliwości: pieczenie w gardle i za mostkiem, kwaśno-gorzki smak w ustach, uporczywe odbijanie, a nawet kwaśne wymioty.

Refluks żołądkowo-przełykowy w ciąży - jak go uniknąć

Jeśli zgaga uprzykrza ci życie, przede wszystkim zwróć uwagę na swoją dietę, ponieważ niektóre pokarmy i używki nasilają dolegliwości (patrz ramka). Staraj się więc nie jadać potraw tłustych, kwaśnych, mocno przyprawionych, ale również słodkich – dlatego np. powinnaś zrezygnować ze słodyczy.

Udowodniono też, że objawy zgagi nasilają soki z kartonów, dlatego najlepiej pij te świeżo wyciskane (z jabłek, buraków, marchewki). Oprócz tego, co jesz, ważne jest również, jak. A zatem powinnaś jadać często (5–6 posiłków dziennie), ale niewiele, aby nie dopuszczać do przepełnienia żołądka. Jedz bez pośpiechu, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Po posiłku odpoczywaj w pozycji siedzącej, aby pokarm mógł łatwiej przesuwać się we właściwym kierunku – leżenie ułatwia wypływanie kwasów żołądkowych do przełyku. Kolację zjadaj co najmniej 2–3 godziny przed snem. Ulgę powinno przynieść ci spanie z wysoko ułożoną głową i tułowiem, w pozycji prawie półsiedzącej. Pamiętaj też, by nie uciskać brzucha i talii zbyt obcisłym ubraniem.

Ważne

To ci szkodzi:

  • potrawy tłuste, smażone, kwaśne i pikantne
  • żółte i pleśniowe sery
  • napoje gazowane
  • kwaśne soki owocowe, zwłaszcza cytrusowe, ale również pomidorowy
  • słodycze, czekolada
  • kawa i czarna herbata
  • alkohol
  • palenie papierosów

Zgaga w ciąży: sprawdzone sposoby

Aby złagodzić dolegliwości, możesz zażywać dostępne bez recepty leki neutralizujące nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Sprawdź tylko (w ulotce), czy preparat mogą stosować kobiety w ciąży i, oczywiście, zachowaj umiar. Zanim jednak sięgniesz po leki, wypróbuj znane od lat sposoby na zgagę. Oto, co polecają doświadczone mamy:

  • imbir – możesz jeść ciasteczka imbirowe lub pić napar z korzenia tej rośliny;
  • rumianek, mięta – napar z tych ziół warto pić zamiast czarnej herbaty i kawy, które nasilają objawy zgagi.
  • siemię lniane – łyżeczkę nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij (najlepiej na noc), dodając trochę ciepłego mleka lub wody; siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną  warstwę ochronną;
  • mleko – świeże mleko pij niezbyt tłuste – najlepiej 1,5-proc.; możesz także zastąpić je maślanką, naturalnym jogurtem lub kefirem;
  • sól Vichy – w aptece możesz ją kupić bez recepty w postaci tabletek musujących. Sporządzony z nich roztwór wypijaj po obfitszych posiłkach. Sól Vichy poprawia trawienie i działa zobojętniająco na kwaśną treść żołądka.

Refluks żołądkowo-przełykowy: kiedy do lekarza

Jeśli dolegliwości są tak uciążliwe, że trudno ci normalnie funkcjonować, gdy towarzyszą im silne wymioty lub utrata wagi, koniecznie zgłoś się do lekarza. Poinformuj go też o ewentualnych innych swoich chorobach i przyjmowanych lekach, gdyż niektóre z nich nasilają refluks. Tak działają np. preparaty na nadciśnienie z grupy tzw. calcium-blokerów czy niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Warto wiedzieć

Dobre zasady kontra kwasy

  • Rano nie zrywaj się od razu z łóżka. Najpierw zjedz coś lekkiego – krakersa, pół banana – lub wypij parę łyków ciepłego mleka. Wstań po kwadransie.
  • Jedz często, ale małe porcje (5–6 posiłków). Nie obciążysz żołądka i nie dopuścisz, by był pusty – to wtedy nadmiar kwasów może dać się we znaki.
  • Po jedzeniu nie schylaj się i nie kładź na plecach.
  • Dużo pij – najlepiej wodę niegazowaną i niskosodową – ale nie tuż po posiłku.
  • Możesz pić również herbatki ziołowe, szczególnie pomocne są: rumianek, melisa, mięta.
  • Kolację jedz nie później niż 2 godziny przed snem.
  • Jadaj dania lekkostrawne (gotowane na parze, pieczone, a nie smażone).
  • Zapomnij o fast foodach oraz daniach typu zupki w proszku.
  • Unikaj posiłków bardzo zimnych i gorących.
  • Nie dla ciebie: mocne buliony i wywary, marynaty, pikantne, słone i ostre przyprawy (chrzan, musztarda, papryka, maggi) – zamiast nich dodawaj zioła.
  • Pilnuj wagi. Zgaga i nadwaga często idą w parze.

miesięcznik "M jak mama"

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza