Groźna bakteria w maśle! Czego nie kupować?
Na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się właśnie ostrzeżenie o skażeniu popularnego masła salmonellą. Jakiego produktu nie kupować?
Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w wyniku kontroli urzędowej w jednej z pięciu badanych próbek masła Lumiko wykryto pałeczki groźnej bakterii z grupy Salmonella enterica. Spożycie takiego skażonego masła może wywołać ciężkie zatrucie pokarmowe.
O jaki dokładnie produkt chodzi?
- Masło Extra Lumiko, 200 g
- Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
- Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06111601 WE
Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające, które ma na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia. Producent został już poinformowany o konieczności wycofania tego produktu ze sklepów.
Czym może skutkować zatrucie salmonellą?
Pałeczki salmonelli, czyli paraduru, są bardzo niebezpieczne dla człowieka. Zwykle wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
Pierwsze objawy zatrucia tą bakterią pojawiają się kilka, a nawet kilkanaście godzin po spożyciu skażonego produktu. Są to najczęściej:
Zatrucie salmonellą leczy się zwykle przy pomocy diety i węgla aktywnego, ale jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala. W skrajnych przypadkach zakażenie tą groźną bakterią może się skończyć sepsą.