12 lat zmagał się z migreną. Pomogła dopiero zmiana diety
Od 12 lat mężczyzna zmagał się z bólem głowy. Szukał różnych metod leczenia, aż trafił na tę jedną. Lekarze zalecili mu stosowanie pełnowartościowej diety bogatej w ciemnozielone warzywa liściaste. Na czym ona dokładnie polega?
Ciemnozielone warzywa liściaste to źródło składników odżywczych i azotanów niezwykle korzystnych dla zdrowia. Mężczyzna walczył z silnymi bólami głowy przez 12 lat. W celu ich złagodzenia przyjmował leki, wyeliminował z diety pewne produkty (m.in. czekoladę, ser, orzechy, kofeinę i suszone owoce) oraz ćwiczył jogę. Żaden z tych sposobów nie pomógł. Dopiero wprowadzenie diety, bazującej na zielonych warzywach liściastych, przyniosło efekty.
Lekarze na łamach czasopisma „BMJ Case Reports” zasugerowali, że ta dieta może łagodzić objawy migreny.
Ból głowy nie był jedynym objawem choroby
Mężczyzna zmagał się z migreną przewlekłą, która objawia się częstymi i silnymi dolegliwościami bólowymi głowy. Występowały one przez 18-24 dni w miesiącu. Jak przekazał pacjent, ból pojawiał się nagle po lewej stronie skroni. Miał charakter pulsujący i zwykle trwał 72 godziny.
Podczas napadów występowały też inne objawy takie jak: nadwrażliwość na światło i dźwięk, nudności oraz wymioty. Lekarze nie zdiagnozowali u pacjenta stanu zapalnego. Za to badanie krwi wykazało też, że miał właściwy poziom beta-karotenu. Najwięcej tego związku (należącego do karotenoidów) znajduje się w żółto-pomarańczowych warzywach i owocach oraz w ciemnozielonych warzywach liściastych takich jak szpinak, jarmuż i rukiew wodna.
Według ekspertów reakcje bólowe są odpowiedzią mózgu na stres oksydacyjny. Oznacza to zachwianie równowagi między utleniaczami i przeciwutleniaczami w organizmie związane ze wzrostem aktywności wolnych rodników.
Co jeść na diecie LIFE?
Mężczyźnie w walce z migreną pomogło stosowanie roślinnej diety LIFE (ang. Low Inflammatory Foods Everyday). Polega ona na:
- spożywaniu co najmniej około 140 gramów surowych lub gotowanych ciemnozielonych warzyw liściastych,
- piciu prawie litra zielonego koktajlu,
- ograniczeniu jedzenia pełnoziarnistych produktów, warzyw skrobiowych (ziemniaków, kukurydzy, fasoli), olejów oraz białka zwierzęcego, w szczególności nabiału i czerwonego mięsa.
Po dwóch miesiącach przestrzegania diety mężczyzna zauważył, że częstotliwość ataków spadła o jeden dzień w miesiącu oraz zmniejszyło się też natężenie bólu. Wzrósł też poziom beta-karotenu. Ustanie objawów migreny, nastąpiło po trzech miesiącach spożywania ciemnozielonych warzyw liściastych. Od 7,5 roku pacjent nie zmaga się z migrenowymi bólami głowy.
Jaki wniosek? Zdaniem lekarzy roślinna dieta LIFE może być bezpieczną i skuteczną metodą w walce z migreną.
Polecany artykuł: