Zatrucie grzybami jadalnymi. Kiedy grzyby jadalne mogą być szkodliwe?

2014-09-03 10:26

Zatrucie grzybami jadalnymi zdarza się częściej niż intoksykacja grzybami trującymi i niejadalnymi. Do takich wniosków doszli profesjonalni grzybiarze. Z ich obserwacji wynika, że do nieswoistego zatrucia pokarmowego dochodzi nie tylko w wyniku niewłaściwych warunków transportowania i późniejszego przechowywania grzybów, lecz także ich niewłaściwego przyrządzania. Sprawdź, kiedy grzyby jadalne mogą być szkodliwe.

Zatrucie grzybami jadalnymi zdarza się częściej niż intoksykacja grzybami trującymi i niejadalnymi. Według grzybiarzy współpracujących z Państwową Inspekcją Sanitarną do tego typu sytuacji dochodzi, ponieważ grzybiarze-amatorzy popełniają podstawowe błędy. Wśród nich są m.in. niewłaściwy transport i przechowywanie grzybów czy podawanie grzybów dzieciom poniżej 8. roku życia. Sprawdź, kiedy jeszcze grzyby jadalne mogą być szkodliwe i jakimi zasadami się kierować, by uniknąć zatrucia pokarmowego.

Kiedy grzyby jadalne mogą spowodować zatrucie?

  • Nie zbieraj STARYCH ani BARDZO MŁODYCH grzybów

Według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej "nieswoiste zatrucia mogą się zdarzyć po spożyciu grzybów jadalnych, gdy będą one przejrzałe, zepsute, stare". Zawarta w nich cholina pod wpływem bakterii może przejść w związek o działaniu podobnym do muskaryny - silnie działającej toksyny, która znajduje się m.in. w muchomorze czerwonym. Nie zbieraj także młodych grzybów, których cechy charakterystyczne nie są jeszcze odpowiednio wykształcone. W ten sposób łatwo zebrać grzyby niejadalne lub trujące, które są łudząco podobne do jadalnych, np. gąskę można pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

  • Nie trzymaj grzybów w PLASTIKOWYCH OPAKOWANIACH

Grzybów nie wolno zbierać do reklamówek i plastikowych wiaderek. W wyniku braku dostępu powietrza ulegają one zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i ulega rozkładowi. W ten sposób grzyby jadalne staną się trujące i mogą wywołać poważne zatrucia pokarmowe. Grzyby należy zbierać wyłącznie do przewiewnych koszyków wiklinowych lub łubianek.

Nie przegap:

  • Nie przechowuj ZBYT DŁUGO grzybów

Należy pamiętać, że grzyby bardzo szybko się psują, dlatego wytrzymają w lodówce nie więcej niż jeden dzień. Warto wiedzieć, że im większy grzyb, tym jego trwałość krótsza. Dlatego nie pozostawiaj grzybów do przetworzenia do następnego dnia. Jeśli już musisz, przechowaj je w lodówce, najlepiej w szufladach na warzywa.

  • Nie podawaj grzybów DZIECIOM i osobom STARSZYM

Grzybów nie powinno się  podawać dzieciom do 8. roku życia, osobom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Grzyby są ciężkostrawne, ponieważ zawierają chitynę, która nie jest trawiona przez żołądek człowieka. W związku z tym grzyby mogą zalegać w naszym żołądku nawet 3 doby, zanim dostaną się do jelit.

  • Nie popijaj grzybów ALKOHOLEM

Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego, spowodowanego przez grzyby jadalne, jest ich niewłaściwe przyrządzanie. W związku z tym:

  • nie spożywaj grzybów w stanie surowym. Najlepiej zjedz je od razu, bez przechowywania w lodówce, albo przetwórz - ususz, zamroź lub zrób z nich marynatę;
  • grzybów i przyrządzonych na ich bazie potraw nie odgrzewaj i nie zamrażaj wielokrotnie;
  • nie popijaj grzybów alkoholem! Dowiedziono, że niektóre gatunki grzybów, np. czernidlak pospolity, w przypadku połączenia z alkoholem, są trujące. Wszystko przez koprynę - substancję, która blokuje rozkład alkoholu w ludzkim organizmie i powoduje zatrucie pokarmowe, które może się skończyć śmiercią.

Zatrucie grzybami jadalnymi - objawy

Zatrucie grzybami jadalnymi zwykle objawia się bólami brzucha, nudnościami i wymiotowaniem. Początkowo trudno stwierdzić, czy do zatrucia doszło z powodu grzybów jadalnych czy trujących, dlatego najlepiej udać się do lekarza na obserwację bądź płukanie żołądka.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ >> o objawach zatrucia grzybami

Ważne

Jeśli nie znasz się na grzybach, zrezygnuj z grzybobrania. Kup grzyby w sklepie lub od zaufanych osób na targowiskach. Pamiętaj, by przed zakupem grzybów na rynku zapytać o aktualny atest wystawiony przez grzyboznawcę z Działu Żywienia Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zgodnie z prawem, sprzedaż grzybów bez atestu (np. przy drogach) jest zabroniona.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.