Lactobacillus - działanie, zastosowanie, dawkowanie

2021-09-20 15:56

Lactobacillus – są to bakterie wchodzące w skład grupy bakterii kwasu mlekowego (LAB), są niejednorodną pod względem molekularnym grupą mikrobiologiczną. Lactobacillus pochodzi z rodziny Lactobacillaceae obejmuje, około 100 gatunków i 27 podgatunków izolowanych z ludzkich i zwierzęcych błon śluzowych, znajdujących się przede wszystkim w jamie ustnej oraz jelicie, ale nie są składnikami flory skóry ludzkiej. Są często trudne w identyfikacji mikrobiologicznej.

Lactobacillus - działanie, zastosowanie, dawkowanie
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Skład
  2. Działanie
  3. Zastosowanie
  4. Wskazania
  5. Przeciwwskazania
  6. Dawkowanie
  7. Środki ostrożności
  8. Działania niepożądane
  9. Interakcje z innymi lekami oraz chorobami
  10. Ciąża oraz karmienie piersią
  11. Przechowywanie leku

Pałeczki Lactobacillus sp. należą do grupy bakterii Gram-dodatnich, nieprzetrwalnikujących, względnie beztlenowych, lecz wykazują zdolności do życia w warunkach tlenowych. Fermentują glukozę oraz należą do bakterii katalazo-ujemnych. Lactobacillus można zakupić w postaci kapsułek o właściwościach probiotycznych.

Probiotyki w diecie

Skład

Kapsułka doustna (Lactobifid, Mikrobiom-Intercell) zawiera substancje czynną: bakterie z rodzaju Lactobacillus wraz z innymi oraz substancje pomocnicze.

Kapsułka dopochwowa (Lactovaginal) zawiera substancję czynną: żywe pałeczki bakterii kwasu mlekowego szczepu Lactobacillus rhamnosus.

Substancje pomocnicze: odtłuszczone mleko w proszku, sacharoza, sodu L-glutaminian, skrobia ziemniaczana, magnezu stearynian, mannitol oraz składniki kapsułki: żelatyna i tytanu dwutlenek.

Działanie

Działanie bakterii kwasu mlekowego związane jest z ich zdolnością do rozkładu białek oraz tłuszczów w ludzkim przewodzie pokarmowym. W ludzkim układzie pokarmowym Lactobacillus spełniają kilka ważnych dla gospodarza funkcji:

  • produkcja substancji przeciwbakteryjnych (kwas mlekowy, nadtlenek wodoru),
  • zdolność do przylegania i współzawodnictwo o receptory adhezyjne z patogenami,
  • rywalizacja z ewentualnymi patogenami o składniki odżywcze
  • oraz stymulacja układu odpornościowego poprzez wytwarzanie przeciwciał klasy IgA.

Ponadto niektóre (Lactobacillus reuterii) wykazują zdolność hamowania rozwoju bakterii, grzybów i pierwotniaków poprzez wytwarzanie reuteryny (3- hydroksypropanolu) w jelitach. Spożycie wyrobów zawierających tzw. probiotyki wpływa na poprawę, zarówno ilościowo jak i jakościowo, mikrobioty ludzkiego przewodu pokarmowego.

Zastosowanie

Lactobacillus znalazł zastosowanie w leczeniu i profilaktyce biegunek różnego pochodzenia, w poprawie perystaltyki jelit oraz w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej pochwy.

Wskazania

Stosowanie leku zaleca się: 

  • podczas i po antybiotykoterapii,
  • w terapii chorób jelitowych,
  • w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy,
  • w stanach zapalnych narządów rodnych,
  • po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi, przeciwgrzybiczymi
  • lub przy występowaniu upławów.

Przeciwwskazania

Nie należy stosować leku w przypadku uczulenia na Lactobacillus lub uczulenia na jakikolwiek moduł wymieniany w składzie leku.

Dawkowanie

Lek należy stosować zgodnie z opisem w ulotce dla pacjenta lub według konkretnych wytycznych oraz zaleceń lekarza lub farmaceuty. W razie wątpliwości należy zwrócić się o pomoc do lekarza lub farmaceuty.

Środki ostrożności

W czasie stosowania leku należy nie przekraczać zaleconej dawki. Powinno się zachować szczególną ostrożność, jeśli u pacjentki stwierdzono ciężkie zaburzenie układu odpornościowego lub poważne problemy z trzustką.

Podczas stosowania leku zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i prowadzenie zdrowego trybu życia.

Działania niepożądane

Lactobacillus może powodować przede wszystkim:

Interakcje z innymi lekami oraz chorobami

W celu uniknięcia niepożądanych dolegliwości należy poinformować lekarza lub farmaceutę o wszystkich lekach stosowanych aktualnie lub w ostatnim czasie, a także o lekach, które pacjent zamierza stosować.

Należy również poinformować lekarza o obecnym stanie zdrowia, o chorobach lub dodatkowych dolegliwościach chorobowych z jakimi się zmagamy.

Ciąża oraz karmienie piersią

Przed zastosowaniem leku, należy poinformować lekarza o ciąży lub o karmieniu piersią. Przeważnie przyjmowanie preparatów z Lactobacillus przynosi większe korzyści dla pacjenta niż skutki uboczne.

Przechowywanie leku

Lek należy przechowywać w odpowiednim miejscu, które jest niewidoczne oraz niedostępne dla dzieci. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8 °C, w oryginalnym opakowaniu.

W okresie ważności lek może być przechowywany poza lodówką, w temperaturze poniżej 25°C, do 4 tygodni. Nie powinno się stosować leku po upływie terminu ważności znajdującego się na opakowaniu. Termin ważności oznacza ostatni dzień danego miesiąca.