Lactobacillus - działanie, zastosowanie, dawkowanie

2021-09-20 15:56

Lactobacillus – są to bakterie wchodzące w skład grupy bakterii kwasu mlekowego (LAB), są niejednorodną pod względem molekularnym grupą mikrobiologiczną. Lactobacillus pochodzi z rodziny Lactobacillaceae obejmuje, około 100 gatunków i 27 podgatunków izolowanych z ludzkich i zwierzęcych błon śluzowych, znajdujących się przede wszystkim w jamie ustnej oraz jelicie, ale nie są składnikami flory skóry ludzkiej. Są często trudne w identyfikacji mikrobiologicznej.

Spis treści

  1. Skład
  2. Działanie
  3. Zastosowanie
  4. Wskazania
  5. Przeciwwskazania
  6. Dawkowanie
  7. Środki ostrożności
  8. Działania niepożądane
  9. Interakcje z innymi lekami oraz chorobami
  10. Ciąża oraz karmienie piersią
  11. Przechowywanie leku

Pałeczki Lactobacillus sp. należą do grupy bakterii Gram-dodatnich, nieprzetrwalnikujących, względnie beztlenowych, lecz wykazują zdolności do życia w warunkach tlenowych. Fermentują glukozę oraz należą do bakterii katalazo-ujemnych. Lactobacillus można zakupić w postaci kapsułek o właściwościach probiotycznych.

Probiotyki w diecie

Skład

Kapsułka doustna (Lactobifid, Mikrobiom-Intercell) zawiera substancje czynną: bakterie z rodzaju Lactobacillus wraz z innymi oraz substancje pomocnicze.

Kapsułka dopochwowa (Lactovaginal) zawiera substancję czynną: żywe pałeczki bakterii kwasu mlekowego szczepu Lactobacillus rhamnosus.

Substancje pomocnicze: odtłuszczone mleko w proszku, sacharoza, sodu L-glutaminian, skrobia ziemniaczana, magnezu stearynian, mannitol oraz składniki kapsułki: żelatyna i tytanu dwutlenek.

Działanie

Działanie bakterii kwasu mlekowego związane jest z ich zdolnością do rozkładu białek oraz tłuszczów w ludzkim przewodzie pokarmowym. W ludzkim układzie pokarmowym Lactobacillus spełniają kilka ważnych dla gospodarza funkcji:

  • produkcja substancji przeciwbakteryjnych (kwas mlekowy, nadtlenek wodoru),
  • zdolność do przylegania i współzawodnictwo o receptory adhezyjne z patogenami,
  • rywalizacja z ewentualnymi patogenami o składniki odżywcze
  • oraz stymulacja układu odpornościowego poprzez wytwarzanie przeciwciał klasy IgA.

Ponadto niektóre (Lactobacillus reuterii) wykazują zdolność hamowania rozwoju bakterii, grzybów i pierwotniaków poprzez wytwarzanie reuteryny (3- hydroksypropanolu) w jelitach. Spożycie wyrobów zawierających tzw. probiotyki wpływa na poprawę, zarówno ilościowo jak i jakościowo, mikrobioty ludzkiego przewodu pokarmowego.

Zastosowanie

Lactobacillus znalazł zastosowanie w leczeniu i profilaktyce biegunek różnego pochodzenia, w poprawie perystaltyki jelit oraz w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej pochwy.

Wskazania

Stosowanie leku zaleca się: 

  • podczas i po antybiotykoterapii,
  • w terapii chorób jelitowych,
  • w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy,
  • w stanach zapalnych narządów rodnych,
  • po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi, przeciwgrzybiczymi
  • lub przy występowaniu upławów.

Przeciwwskazania

Nie należy stosować leku w przypadku uczulenia na Lactobacillus lub uczulenia na jakikolwiek moduł wymieniany w składzie leku.

Dawkowanie

Lek należy stosować zgodnie z opisem w ulotce dla pacjenta lub według konkretnych wytycznych oraz zaleceń lekarza lub farmaceuty. W razie wątpliwości należy zwrócić się o pomoc do lekarza lub farmaceuty.

Środki ostrożności

W czasie stosowania leku należy nie przekraczać zaleconej dawki. Powinno się zachować szczególną ostrożność, jeśli u pacjentki stwierdzono ciężkie zaburzenie układu odpornościowego lub poważne problemy z trzustką.

Podczas stosowania leku zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i prowadzenie zdrowego trybu życia.

Działania niepożądane

Lactobacillus może powodować przede wszystkim:

Interakcje z innymi lekami oraz chorobami

W celu uniknięcia niepożądanych dolegliwości należy poinformować lekarza lub farmaceutę o wszystkich lekach stosowanych aktualnie lub w ostatnim czasie, a także o lekach, które pacjent zamierza stosować.

Należy również poinformować lekarza o obecnym stanie zdrowia, o chorobach lub dodatkowych dolegliwościach chorobowych z jakimi się zmagamy.

Ciąża oraz karmienie piersią

Przed zastosowaniem leku, należy poinformować lekarza o ciąży lub o karmieniu piersią. Przeważnie przyjmowanie preparatów z Lactobacillus przynosi większe korzyści dla pacjenta niż skutki uboczne.

Przechowywanie leku

Lek należy przechowywać w odpowiednim miejscu, które jest niewidoczne oraz niedostępne dla dzieci. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8 °C, w oryginalnym opakowaniu.

W okresie ważności lek może być przechowywany poza lodówką, w temperaturze poniżej 25°C, do 4 tygodni. Nie powinno się stosować leku po upływie terminu ważności znajdującego się na opakowaniu. Termin ważności oznacza ostatni dzień danego miesiąca.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.