Zmniejsza ryzyko śmierci z powodu demencji. Wystarczy nawet pół łyżeczki
O tym, jak korzystnie oliwa z oliwek może wpływać na zdrowie, wiadomo nie od dziś. Okazuje się, że do jej plusów można dodać kolejny. Według eksperta, warto mieć ją w swojej kuchni, ponieważ może zmniejszyć ryzyko zachorowania na alzheimera.
Przeprowadzono nowe badania. Mniejsze ryzyko demencji
Oliwa z oliwek jest korzystna dla ludzi ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Przynajmniej pół łyżki każdego dnia - tyle oliwy z oliwek powinniśmy każdego dnia jeść, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobą Alzheimera. Tak przynajmniej twierdzą nowe badania.
A różnica jest dość spora. Bowiem według ekspertów ryzyko, w porównaniu do osób, które nigdy nie jedzą lub rzadko jedzą oliwę z oliwek, spada aż od 28 procent. Na tym jednak nie koniec.
Badania wykazały, że zastąpienie margaryny lub majonezu łyżeczką oliwy z oliwek może zmniejszyć śmiertelność z powodu demencji aż o osiem procent. Co ciekawe, wyniki pozostawały takie same bez względu na dietę pozostałych osób i ich genetykę.
Badanie prowadzono przez 28 lat, podczas których obserwowano ponad 92 tysiące dorosłych, których średnia wieku wynosiła 56,4 lat. Co cztery lata, pytani byli oni, jak często jedzą oliwę z oliwek.
Badanie wykazało, że oprócz obniżenia ogólnego ryzyka, związek ten był bardziej znaczący w przypadku kobiet niż u mężczyzn.
Oliwa z oliwek a śmiertelność z powodu demencji. Eksperci tłumaczą
W rozmowie z magazynem The Oldie, dr Theodore Dalrymple, powiedział, że oliwa z oliwek wpływa bardzo dobroczynnie na zdrowie i każdy z nas powinien o niej pamiętać podczas planowania posiłków.
Oliwa z oliwek jest bogata w tłuszcze jednonienasycone i zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym, które mogą pełnić rolę ochronną dla mózgu. Jednak wcześniejszy związek pomiędzy oliwą z oliwek a śmiertelnością z powodu demencji był nieznany.
By wypełnić tę lukę, Anne-Julie Tessier, współpracowniczka naukowa w Department of Nutrition wraz z zespołem współautorów przeprowadzili badania, o których pisaliśmy wyżej.
Analiza została zaprojektowana tak, by być jak najsolidniejszą. Dzięki wielokrotnemu pomiarowi diety i uwzględnieniu czynników społeczno-demograficznych i stylu życia w modelach statystycznych, można było wyizolować w jak najwyższym stopniu wpływ, jaki ma spożycie oliwy z oliwek na śmiertelność z powodu demencji.
Eksperci przyznali, że osoby, które używają oliwy z oliwek do gotowania lub jako dressing, mają ogólnie lepszą jakość swojej diety. Jednak podkreślili, że związek był niezależny od tego czynnika.