Ta witamina może zapobiegać atakom migreny. Warto o nią zadbać w diecie

2022-10-28 14:45

Migrena jest bardzo uciążliwą i utrudniającą codzienne funkcjonowanie dolegliwością. Szacuje się, że cierpi na nią w Polsce nawet 8 proc. populacji. Istnieje wiele czynników, które powodują ataki migreny, w tym elementy stylu życia, m.in. stres, ilość snu czy nieregularność posiłków. W zapobieganiu napadu migreny warto zwrócić uwagę na to, czy dieta bogata jest w witaminę B1. Tak twierdzą naukowcy.

Zbliżenie na kobietę, która spożywa rybę
Autor: Getty Images

Migrena nie jest fanaberią ani zwykłym bólem głowy, lecz bardzo poważną chorobą neurologiczną. Charakteryzuje się napadowymi, bardzo silnymi i nawracającymi atakami bólowymi. Towarzyszyć im mogą inne objawy, m.in. nudności, wymioty, światłowstręt czy nadwrażliwość na dźwięki i zapachy.

Witamina B1 a ataki migreny

Niewątpliwie migrena skutecznie uprzykrza życie osobom, które na nią cierpią. W najnowszych badaniach opublikowanych na łamach "Headache: The Journal of Head and Face Pain" odkryto, że witamina B1 (tiamina) może zapobiegać napadom migreny u niektórych osób.

Zespół chińskich naukowców z Zhengzhou University prześledził medyczne dane ponad 13 tys. Amerykanów, którzy wzięli udział w badaniu w latach 1999-2004 przeprowadzonym przez National Health and Nutrition Examination Survey. Spośród nich 2745 osób doświadczyło silnego bólu głowy lub migreny w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Badacze zwracali szczególną uwagę, na to, ile spożywali witaminy B1 i witaminy B2 (inaczej ryboflawiny). Uwzględnili również inne czynniki takie jak: wiek, styl życia, dane demograficzne i choroby współistniejące.

Na podstawie uzyskanych informacji uczeni wywnioskowali, że dieta obfitująca w witaminę B1 wiązała się z mniejszym ryzykiem wystąpienia napadów migreny. Zaobserwowali to głównie u kobiet.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 7 Migrena

Czynniki żywieniowe prowokują napady migreny

Doniesienia naukowe skomentował dr James Giordano, profesor neurologii i biochemii w Georgetown University Medical Center w Waszyngtonie. W jego opinii wyniki, jakie uzyskali chińscy naukowcy, dostarczają ważnych danych, które potwierdzają, że czynniki żywieniowe mogą mieć wpływ na wywoływanie migrenowego bólu głowy. Jak wyjaśnił, ta analiza wykazała statystycznie istotną rolę witaminy B1 w łagodzeniu migreny i odgrywa niezwykle ważną rolę w regulacji poziomu neuroprzekaźnika serotoniny w mózgu. "Nieprawidłowości w funkcjonowaniu serotoniny są bezpośrednio związane z patofizjologią migreny" – dodał.

W tym badaniu uczeni odkryli, że istnieje związek między spożyciem witaminy B1 a migreną. Jednak nie wysunęli dowodów, że brak tiaminy powoduje migrenę.

"Może być tak, że tiamina może stanowić przydatny suplement diety dla osób cierpiących na migrenę, które mogą mieć łagodny do umiarkowanego niedobór magnezu lub które mają zaburzenia metabolizmu wapnia i magnezu" – tłumaczył dr Giordano.

Zdaniem eksperta są potrzebne kolejne badania, dzięki którym będzie można określić dokładną rolę witaminy B1, a także innych witamin w łagodzeniu ataków migreny.