Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - przepis, właściwości

Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Co ciekawe owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka. Jak zrobić nalewkę z owoców jarzębiny? Podajemy sprawdzony przepis.

Nalewka z jarzębiny jest obecnie mało popularna - a wielka szkoda, bo świetnie działa na układ pokarmowy. Jarzębiak ma lekkie działanie przeczyszczające i jest zalecana właśnie przy problemach z narządami odpowiedzialnymi za trawienie. Co musisz wiedzieć o nalewce? Jak ją zrobić w domu?

Spis treści

  1. Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - właściwości
  2. Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - działanie lecznicze
  3. Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - składniki
  4. Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - przepis

Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - właściwości

Zanim przejdziemy do właściwości nalewki z jarzębiny, dowiedzcie się, z czym mamy do czynienia. Jarzębina rośnie w całej Polsce. Owoce jarzębiny mają gorzko-kwaśny smak i można je zbierać od końca sierpnia do zimy, gdy już są czerwone. Suszy się je rozłożone cienką warstwą (najlepiej w temp. ok. 40 °C). Znajdziemy w nich witaminę C oraz ułatwiającą jej przyswajanie witaminę P, a także prowitaminy A, witaminę E, K i B3. Owoce zawierają cukier sorbozę, garbniki i pektyny.

Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbowy). Natomiast po przemrożeniu lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak.

Owoce jarzębiny najlepiej wykorzystać do zrobienia przetworów, w tym nalewki z jarzębiny nazywanej też jarzębiakiem. Przetwory zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew!

Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - działanie lecznicze

Jarzębina ma niewielkie działanie moczopędne, dzięki czemu może zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Korzystnie wpływa na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego.

Zwykle jest stosowana w mieszankach z innymi ziołami. Obecny w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające.

Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - składniki

  • 30 dag owoców jarzębiny
  • 3–4 suszone daktyle
  • 10 rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • po 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy
  • 0,8 l wódki

Nalewka z jarzębiny (jarzębiak) - przepis

  1. Owoce umyj, usuń szypułki, dodaj cukier, spirytus i połowę wódki.
  2. Postaw w cieple.
  3. Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień.
  4. Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.
  5. Po tygodniu przefiltruj, rozlej do butelek, postaw w zimnie na pół roku.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE