Jarzębina: właściwości zdrowotne. Jak jeść jarzębinę?

2020-09-07 13:57 Magda Mazurek

Jarzębina, czy inaczej jarząb pospolity, a dokładniej przetwory z niej mają dużo witamin i substancji, które pomagają uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ale nie tylko. Kwiaty jarzębiny mają działanie moczopędne, a owoce mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej, a także łagodzą podrażnienia wątroby. Zobacz, kiedy zbierać jarzębinę na przetwory.

Jarzębina rośnie nie tylko w lasach, ale także w parkach, ogrodach i wzdłuż ulic – jest bowiem drzewem ozdobnym. Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści. Jarzębinę znacie, ale czy wiedzieliście, że jej owoce są wykorzystywane w przetwórstwie? Czy jarzębinę można jeść?

Jarzębina: właściwości zdrowotne. Jak jeść jarzębinę?
Autor: Getty Images Jarzębina działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco.

Spis treści

  1. Jarzębina - właściwości lecznicze
  2. Jarzębina - świeże owoce są niejadalne
  3. Jarzębina - wartości odżywcze
  4. Jarzębina leczy i wzmacnia
  5. Jarzębina - przepisy
  6. Kiedy zbierać jarzębinę na przetwory?

Jarzębina - właściwości lecznicze

Kwiaty jarzębiny

Kwiaty jarzębiny zawierają:

  • karotenoidy,
  • antocyjany,
  • kwasy organiczne.

Kwiaty jarzębiny działają:

  • moczopędnie,
  • rozwalniająco, ale dość łagodne i najczęściej stosowane są u dzieci.

Owoce jarzębiny

Owoce jarzębiny mają bardziej wszechstronne właściwości. Zawierają:

Owoce jarzębiny są stosowane:

Jarzębina - świeże owoce są niejadalne

Świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty i biegunkę. Jest to spowodowane obecnością kwasu parasorbowego - ale kwas ten rozkłada się podczas suszenia owoców lub sporządzania z nich wyciągów. Owoce zbierane po przymrozkach są mniej gorzkie.

Jarzębina - wartości odżywcze

Owoce jarzębu, znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.

Jarzębina leczy i wzmacnia

Owoce jarzębiny wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych. Najpopularniejsze są te o działaniu przeczyszczającym, moczopędnym i przeciwzapalnym. Pomagają one przy zaburzeniach jelitowych (zaparciach, skłonności do wzdęć), dolegliwościach nerek i pęcherza, regulują przemianę materii.

Owoce są również składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych, stosowanych przy zakażeniach bakteryjnych, zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu, a także zalecanych rekonwalescentom.

Jarzębina - przepisy

  • problemy z pęcherzem

Łyżkę rozdrobnionych owoców jarzębiny zalej szklanką letniej wody, doprowadź do wrzenia i podgrzewaj przez 5 minut pod przykryciem. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako lek przeciwbiegunkowy i moczopędny.

  • bóle nerek i wątroby:

2 razy dziennie jedz łyżeczkę suszonych zmielonych lub sproszkowanych owoców, popijając szklanką wody.

  • wzmocnienia pracy serca:

Pij 3 razy dziennie po pół szklanki wywaru z owoców jarzębiny. Przepis na wywar z jarzębiny: Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny.

  • na zaparcia

Łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalej szklanką zimnej wody i zostaw na noc pod przykryciem. Rano przecedź. Popijaj w ciągu dnia przy problemach z wypróżnieniem.

Kiedy zbierać jarzębinę na przetwory?

Kwiaty jarzębiny zbiera się na początku kwitnienia, ścinając całe kwiatostany – po wysuszeniu ociera się je z szypułek na sitach; prawidłowo przygotowane kwiaty powinny zachować białą barwę. Natomiast zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę.

Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają za to mnóstwo witaminy C, więc mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Michał Jędrzejczak
|

Bo nie wiem czy można je zebrać.

Maciej
|

piekne figi