Grzybek tybetański (kefirowy) - właściwości, skutki uboczne

2017-06-26 15:20

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe) to kultury bakterii wyglądem przypominające różyczki kalafiora, które stosuje się do fermentacji mleka. Produktem końcowym jest kefir tybetański, którego właściwości i lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci przez tybetańskich mnichów i nie tylko. Opinie, które można znaleźć na jego temat, są bardzo pozytywne. Należy jednak pamiętać, że grzybek tybetański może powodować skutki uboczne i nie jest wskazany dla każdego. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma grzybek tybetański, czy może być szkodliwy? W którym sklepie można go kupić i jaka jest cena.

Spis treści

  1. Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe) może obniżać poziom cholesterolu
  2. Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - może wzmacniać układ odpornościowy
  3. Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - potencjalne właściwości przeciwzapalne
  4. Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - potencjalne właściwości antynowotworowe
  5. Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) poprawia pracę żołądka
Probiotyki w diecie

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe) to kultury bakterii, które stosuje się do fermentacji mleka. Grzybek tybetański to symbiotyczny zespół mikroorganizmów o specyficznym składzie (SCOBY - Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), który zachowuje się jak jeden organizm. Tybetańskie ziarna kefirowe mają postać ziaren o średnicy od 0,3 do 2 cm, nieregularnym kształcie, barwie od białej do lekko żółtej oraz charakterystycznym zapachu. Wyglądem przypominają więc różyczki kalafiora. Po połączeniu ich z mlekiem i procesie fermentacji powstaje kefir tybetański, którego właściwości i lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci przez tybetańskich mnichów i nie tylko.

Istnieją dwa źródła ziaren kefirowych - Kaukaz i Tybet8. Mimo że należą do tej samej rodziny, powstają z nich dwa różne napoje kefirowe, które różnią się od siebie nieznacznie składem i właściwościami.

Istnieją głównie dwa źródła ziaren kefirowych - Kaukaz i Tybet.¹ Tybetańskie i kaukaskie ziarna kefirowe należą do tej samej rodziny², ale są dwoma różnymi kulturami bakterii. Tybetańskie ziarna kefirowe są kulturami starterowymi (bakteryjnymi) unikatowymi dla Tybetu i Chin.¹ Powstaje z nich kefir tybetański - napój podobny do tradycyjnego kefiru (tego z kaukaskich ziaren kefirowych).³ Kefir tybetański to bowiem fermentowane mleko z użyciem konkretnych ziaren kefirowych - tych tybetańskich², nie kaukaskich. Podobne napoje typu kefir zostały znalezione w innych regionach świata, np. na Tajwanie, w Rosji (powstaje z kaukaskich ziaren kefirowych - podobnie jak polski kefir), w Turcji, w Brazylii, w Argentynie, w Korei, w Niemczech, w Irlandii, w Portugalii i we Francji.²

Grzybek tybetański różni się nieznacznie składem, a co za tym idzie - właściwościami, od innych ziaren kefirowych.4 Grzybek tybetański w większości (ponad 50 proc.) składa się z bakterii kwasu mlekowego (głównie Lactobacillus i Lactococcus), drożdży i bakterii kwasu octowego.1, 4 Warto wiedzieć, że kompozycja drobnoustrojów może zmieniać się w zależności od pochodzenia (w zależności od regionu w Chinach, w którym został uzyskany grzybek), podłoża stosowanego w procesie fermentacji i metod hodowli kultury.

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, tybetańskie ziarna kefirowe) może obniżać poziom cholesterolu

Probiotyki zawarte w grzybku tybetańskim mogą obniżać poziom cholesterolu, czego dowiedli chińscy naukowcy z Second Hospital of Jilin University.5 Do 4-tygodniowego badania na szczurach wybrano trzy izolaty Lactobacillus, oznaczone jako Lactobacillus acidophilus LA15, Lactobacillus plantarum B23 i Lactobacillus kefiri D17. Gryzonie, które przez cały czas trwania eksperymentu były na diecie wysokocholesterolowej, zostały podzielone na cztery grupy. Pierwsza nie otrzymywała żadnego izolatu, druga otrzymywała izolat LA15, trzecia - B23, a czwarta - D17. Całkowity poziom cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości w surowicy istotnie spadał u szczurów, którym podawano probiotyki (w przeciwieństwie do szczurów, które ich nie otrzymywały). Jedna z teorii tłumacząca antycholesterolowe działanie grzybka tybetańskiego mówi, iż mikroorganizmy w nim zawarte wytwarzają enzym rozkładający cholesterol. Właściwości obniżające poziom cholesterolu ma też inny związek znaleziony w grzybkach tybetańskich - egzopolisacharydy (EPS).6

Warto wiedzieć

Grzybek tybetański (kefirowy) - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Grzybek tybetański można kupić w sklepach internetowych lub na aukcjach internetowych (cena waha się do 5 do 20 zł) lub dostać od znajomych, którzy wyhodowali grzybka – szybko się rozrasta, więc można się nim podzielić.

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - może wzmacniać układ odpornościowy

Egzopolisacharydy (EPS) stymulują także funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. poprzez namnażanie limfocytów, aktywację makrofagów i produkcję cytokin (a więc komórek układu odpornościowego). W badaniach stwierdzono wyższe stężenia przeciwciał we krwi zwierząt, którym podawano grzybek tybetański, niż w grupie kontrolnej.

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - potencjalne właściwości przeciwzapalne

Grzybek tybetański ma także silne działanie przeciwzapalne, czego dowiedli brazylijscy naukowcy z Universidade de Alfenas³. Przeprowadzili oni badania na szczurach, u których wywołano stan zapalny łap substancjami o nazwie karagen i dekstran. W doświadczeniach zastosowano zawiesiny grzybka tybetańskiego po 24-godzinnej fermentacji oraz ziarna kefirowe mechanicznie rozdrobnione. Wyniki wykazały, że zawiesina grzybka tybetańskiego hamowała proces zapalny w 43 proc. Obrzęk łapy u szczurów znaczne się zmniejszył. Obrzęk wywoływany przez karagen został zahamowany w 62 proc. w ciągu 3 godziny. Obrzęk wywołany dekstranem został całkowicie zahamowany po 1 godzinie.

Warto wiedzieć

Grzybek tybetański - szkodliwość, skutki uboczne

Kefir jest uznawany za bezpieczny napój, jednak może się zdarzyć, że ktoś wykazuje nadwrażliwość na poszczególnego jego składniki. Jeśli po spożyciu kefiru wystąpią jakiekolwiek dolegliwości, nie spożywaj go i skonsultuj się z lekarzem. Ze względu na zawartość w kefirze tybetańskim bakterii i drożdży, szczególną ostrożność powinny zachować osoby będące nosicielami wirusa HIV i inne z osłabionym układem odpornościowym. W czasie wytwarzania go w nieodpowiednich warunkach (zwłaszcza w warunkach domowych, gdzie trudno o utrzymanie sterylności) może bowiem dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami, które są niebezpieczne zwłaszcza dla osób z osłabioną odpornością.

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) - potencjalne właściwości antynowotworowe

Tybetańskie ziarna kefirowe mają potencjalne właściwości antynowotworowe - przekonują chińscy naukowcy z Zhejiang University na łamach pisma "International Dairy Journal".7 Zbadali oni (in vitro) działanie frakcji kefiru tybetańskiego na linię komórkową nowotworu ludzkiego żołądka SGC7901. Zaobserwowano wyraźne zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych.

Grzybek tybetański (grzybek kefirowy, ziarna kefirowe) poprawia pracę żołądka

Napój na bazie grzybka tybetańskiego jest świetnym probiotykiem - źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu i uniemożliwiają rozwój bakterii chorobotwórczych. Poprawia apetyt i trawienie, naturalnie dezynfekując układ trawienny.

Warto wiedzieć

Grzybek tybetański - przeciwwskazania

  • kurację napojem z grzybka tybetańskiego należy stosować przez 3 tygodnie, potem należy zrobić tydzień przerwy, by organizm nie rozleniwił się w produkowaniu dobrych bakterii
  • cukrzyca i inne choroby przewlekłe (osoby zmagające się z jakąkolwiek choroba powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem)
  • nadużywanie alkoholu
  • dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią (kefir tybetański może zawierać alkohol)
  • przyjmowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)

Bibliografia:

1. Culture Conditions Optimization of Tibetan Kefir Grains by Response Surface Methodology, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705812018644

2. Fine Structure of Tibetan Kefir Grains and Their Yeast Distribution, Diversity, and Shift, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4076316/#pone.0101387-Farnworth1

3. Study of anti-inflammatory activity of Tibetan mushroom, a symbiotic culture of bacteria and fungi encapsulated into a polysaccharide matrix., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12526861

4. Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626640/

5. Probiotic properties of Lactobacillus strains isolated from Tibetan kefir grains, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23894554

6. Chemical and physical characteristics and antioxidant activities of the exopolysaccharide produced by Tibetan kefir grains during milk fermentation, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694614002106

7. Induction of apoptosis of gastric cancer cells SGC7901 in vitro by a cell-free fraction of Tibetan kefir, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694612002658?via%3Dihub

8. Characterization of Lactobacillus plantarum Lp27 isolated from Tibetan kefir grains: a potential probiotic bacterium with cholesterol-lowering effects, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23498003